Partizan - apsolutni lider srpskog fudbala u Evropi!

Partizan je u svojoj istoriji odigrao 287 utakmica u svim evropskim takmičenjima. U poslednjih 10 sezona, Partizan prikupio bodova koliko i Zvezda i Vojvodina zajedno!

Fudbal 01.07.2019 | 23:30
Partizan - apsolutni lider srpskog fudbala u Evropi!
Fudbalski klub Partizan započeće novu evropsku priču 25. jula u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U iščekivanju nove evrpske sezone, na sajtu Partizana dat je statistički prikaz učešća crno-belih u evropskim takmičenjima u dosadašnjoj istoriji, dugoj više od sedam decenija.

Partizan je ukupno odigrao 287 utakmica u svim evropskim takmičenjima. Nastupio je 105 puta u Kupu evropskih šampiona/Ligi šampiona, 41 utakmicu je dobio, 24 je odigrao nerešeno, a izgubio 40.

Treba istaći da je Partizan učestvovao i u PRVOJ ikada odigranoj utakmici u Kupu evropskih šampoina. Bilo je to protiv lisabonskog Sportinga u jesen 1955. godine.

Od sezone 1992/93. to takmičenje novi naziv Liga šampiona. Igrao je i finale KEŠ 1966. godine protiv madridskog Reala i izgubio 1:2.U Kupu pobednika kupova (takmičenju koje više ne postoji) odigrao je 12 mečeva, 4 je dobio, sedam izgubio, jednu je odigrao nerešeno. U Kupu UEFA/Ligi Evrope Partizan je odigrao 134 utakmice, pobedio je 52, isto toliko je izgubio, a 30 je odigrao nerešeno.Partizan je danas zvanično 80. klub na rang listi UEFA i već 15 godina je najbolje rangirani srpski klub na toj listi.

U prethodnih 10 sezona, Partizan je za srpski klupski koeficijent u Evropi osvojio sam onoliko bodova koliko i Crvena zvezda i Vojvodina zajedno!Posle Dinama iz Zagreba, Partizan je najuspešniji u regionu, a kao najuspešniji srpski fudbalski klub u Evropi u 21. veku može da se podiči sa ukupno 10 odigranih grupnih faza u Evropi (2 puta Liga šampiona i 8 puta Liga Evropa) u poslednjih petnaestak godina, uz dva "prezimljavanja" (u sezonama 2004/05. i 2017/18.).Iza Dinama i Partizana sledi slovenački Maribor, potom Crvena zvezda, Rijeka, splitski Hajduk i skopski Vardar.

Zanimljivo je da Partizan još nikada nije "spojio" dve uzastopne sezone bez igranja grupne faze evropskih takmičenja. Prošle sezone nije igrao u gruzpnoj fazi Lige Evrope...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar