Преживио страшну несрећу, живот га наградио...

Никола Вучевић ће новим уговором са Орландом постати најплаћенији црногорски спортиста свих времена. А пре 13 година преживео је ХОРОР.

Кошарка 01.07.2019 | 23:10
Преживио страшну несрећу, живот га наградио...
Никола Вучевић је био "цењена роба" на пијаци у НБА лиги. Постао је слободан играч, за њега се интересовало неколико клубова. Али, неће он нигде. Остаће у Орланду и добро наплатити своје одличне партије, поготово у минулој сезони када је и изабран за Ол-стар утакмицу.

Према информацијама из САД, Вучевић ће потписати нови уговор са Орландом, којим ће за четири године зарадити чак 100 милиона долара (до сада је зарадио око 56 милиона долара).

Када уговор буде озваничен, кошаркашки центар постаће најплаћенији црногорски спортиста свих времена. До сада је то био некадашњи центар Партизана Никола Пековић, који је од уговора са МИнесотом зарадио 73,1 милион долара.

Вучевић је 2011. године ушао у НБА, а као новајлија у Филаделфији је имао 1.645.400 долара. Нешто више новца је зарадио у прве три сезоне у Орланду (1.768.800/1.892.280/2.902.757), да би 2015. потписао први "јачи" уговор на четири године - 11.250.000 долара у првој, до 12.750.000 у последњој сезони.

Мало је рећи да је овај 28-годишњи Црногорац, који је рођен у Швајцарској, све ово заслужио. Поготово кад се сетимо хорора од пре 13 година. Тада је преживео страшну несрећу у једном од најсмртоноснијих предела у Европи - кањону Мораче.

Тог 23. јануара 2006. године, путнички воз, који је ишао из правца Бијелог Поља према Подгорици, излетео је из шина. Погинуло је 46 људи, док је још 262 повређено. У том возу је био и тада 15-годишњак Никола Вучевић.

Имао је невероватну срећу, јер је прошао само са лакшим телесним повредама. Али, траума је остала за цео живот. Тај дан слави и као свој други рођендан.

"Сваки пут када видим воз, ја помислим на то. То се не заборавља. За такву трагедију, имао сам среће. Било је врло застрашујуће, нисам знао да ли сам жив или мртав. Имали смо много среће, баш много", присетио се Вучевић у једном интервјуу за локални лист у Орланду.

Са њим у возу је био и цео млади кошаркашки тим. Један од момака је био међу 47 погинулих. Била је то једна од најстрашнијих железничких несрећа у Европи у последњих 30-ак година.

Никола и његов отац су ишли са кошаркашког кампа у Колашину и налазили су се у предњем делу воза. Када је воз искочио из шина и полетео низ литицу, некако су успели да преживе.

"Не знам колико дуго сам остао да лежим. Био сам погубљен, болела су ме рамена и имао сам неколико посекотина. Када сам дошао себи, прво сам помислио на оца. Када сам видео да је добро и да помаже другим људима, пао ми је камен са срца. Зауставили смо се на само неколико метара од Мораче. Ту је била провалија од преко 30 метара и нема шансе да бисмо преживели тај пад", изјавио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је након те несреће велики број његових саиграча претпело трауме, и да, и поред великог талента, доста њих никад више није играло кошарку на високом нивоу.

Од тада је почео другачије да гледа на живот.

"Био сам много млад и тада нисам схватао колико тако нешто може да вам утиче на живот. Како су године пролазиле, како сам сазревао и вратио филм на тај дан, схватио сам да сам био на ивици. И данас ми другари честитају други рођендан тог дана. Када сте тако близу смрти, почињете да вреднујете живот много више.И много више сте захвални на свакој прилици коју добијете".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар