Једногласно: Љубиша Тумбаковић нови селектор Србије!

Орлови добили новог стратега.  ФСС потврдио: Тумбаковић води Србију на ЕУРО! Србија је добила десетог селектора од 2006. године у виду Љубише Тумбаковића чији ће основни циљ бити пласман на Европско првенство 2020. године.  

Фудбал 01.07.2019 | 15:16
Једногласно: Љубиша Тумбаковић нови селектор Србије!
Све оно што се данима шушкало добило је и званичну потврду: Љубиша Тумбаковић нови је селектор фудбалске репрезентације Србије. Извршни одбор Фудбалског савеза је на данашњој седници само прихватио предлог који је изнела Стручна комисија и потврдио да ће Тумбаковић од данас бити за кормилом државног тима. И то је изгласан - једногласно!

Тако је Тумбаковић, доскорашњи селектор Црне Горе, најзад добио дуго чекану шансу, за коју је мислио да је неће ни добити. Пре месец дана, када је први пут поменуто да би могао да преузме Орлове, рекао је да од тога нема ништа, јер је он „вечити кандидат“.

Бивши тренер Партизана, са којим је остварио највеће успехе у каријери, преговоре је претходних дана водио са Ненадом Бјековићем, потпредседником ФСС-а. Некада су били најближи сарадници, па неколико година нису ни разговарали, а сада су „осуђени“ да поново буду тесно сарађују, због потребе репрезентације Србије.

Тумбаковић би требало у уторак да буде званично представљен јавности као нови селектор, када ће дати и одговоре на нека битна питања која се тичу репрезентације, почев од тога да ли ће се његовим именовањем вратити у састав и Лука Миливојевић, Матија Настасић, Марко Грујић, фудбалери који су били у сукобу са претходним селектором Младеном Крстајићем.

Тежак посао чека Тумбаковића, јер ће на клупи Орлова дебитовати 7. септембра против Португалије у Београду, а то је меч који не сме никако да се изгуби, ако се жели пласман на Европско првенство освајањем неког од прва два места у квалификационој групи.

Поред Љубише Тумбаковића од дана када је смењен Младен Крстајић, као кандидати за селектора помињали су се и Радомир Антић, Вељко Пауновић, Славиша Јокановић, Владимир Ивић, Драган Стојковић... Са некима од њих су челници ФСС-а разговарали, али на крају је остао Тумбаковић као једина реална опција. И добио је данас акламативну подршку Извршног одбора. 

Сада је и званично!

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије (ФСС) изабрао је на данашњој седници у Старој Пазови наследника Младена Крстајића на клупи "орлова", а као што се раније спекулисало у јавности то ће бити искусни Љубиша Тумбаковић.

Одлука о његовом именовању била је једногласна и заправо нису постојали ни противкандидати, односно Славиша Јокановић је одбио да преговара и преселио се у Катар, Вељко Пауновић и даље има планове у Сједињеним Државама, док је Радомир Антић и даље под "суспензијом" која би значила да не би могао да води Србију у прве две утакмице на клупи.

Тумбаковић је био слободан после растанка са Црногорцима, где је добио отказ након што је одбио да води екипу на мечу против тзв. Косова, а утисак је да је и такав патриотски чин допринео да га ФСС позове на разговоре.

Незванично,Љубиша Тумбаковић ће зарађивати 300.000 евра годишње, што је плата коју је имао и Младен Крстајић, а јасно је који је циљ представљен пред њега.

Потребно је да се Србија пласира на Европско првенство 2020. године, а тренутно се не налази у сјајној ситуацији пошто има четири бода из три утакмице, колико имају и Луксембуржани, док су далеко испред Украјинци са 10. 

Португалци, који су одиграли свега два меча, имају два бода - и управо су ривал против кога ће Тумбаковић имати деби на клупи "орлова" већ 7. септембра у Београду.

Након тога у септембарском "прозору" следи и гостовање Луксембургу.

Важно је подсетити да само две најбоље репрезентације из групе иду на Европско првенство, док Србија има и "вајлдкард" у виду учешћа у Лиги нација, пошто је освојила своју групу у "Ц" дивизији, а који мења досадашњи бараж систем.

Пред новим селектором је задатак и да поправи атмосферу у екипи, а вероватно ће покушати да врати Луку Миливојевића, Матију Настасића и друге незадовољне играче.

Има велико искуство пошто је још од осамдесетих година у тренерском послу којим је почео да се бави у београдском Радничком, док је највеће успехе у каријери правио у Партизану с којим је освојио девет трофеја у два мандата.

У иностранству није правио велике успехе, водио је АЕК, Ал Наср и три клуба из Кине, док је претходне три године радио као селектор Црне Горе. 

Са веома лимитираном екипом "соколова" је уписао 7 победа, 7 ремија и 12 пораза, а видећемо да ли са далеко бољим саставом какав ће имати на располагању на клупи Србије, може да донесе пласман на Европско првенство који чекамо од 2000. године.

Више о томе како ће Србија играти у наредном периоду сазнаћемо на званичној промоцији Тумбаковића која је заказана за уторак у хотелу "Хилтон".

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нако

01.07.2019 15:18

Па и није неки избор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

01.07.2019 18:09

Никакав избор.Пказао је ФСС ста му је проритет.Прво политика и национализам а онда спорт.Браво Крстајицу за све сто си уради а јасно је задзо је овај лик имрнован

Name

Гром

01.07.2019 22:05

А јест вам стручњак

ОДГОВОРИТЕ