Jednoglasno: Ljubiša Tumbaković novi selektor Srbije!

Orlovi dobili novog stratega.  FSS potvrdio: Tumbaković vodi Srbiju na EURO! Srbija je dobila desetog selektora od 2006. godine u vidu Ljubiše Tumbakovića čiji će osnovni cilj biti plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.  

Fudbal 01.07.2019 | 15:16
Jednoglasno: Ljubiša Tumbaković novi selektor Srbije!
Sve ono što se danima šuškalo dobilo je i zvaničnu potvrdu: Ljubiša Tumbaković novi je selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Izvršni odbor Fudbalskog saveza je na današnjoj sednici samo prihvatio predlog koji je iznela Stručna komisija i potvrdio da će Tumbaković od danas biti za kormilom državnog tima. I to je izglasan - jednoglasno!

Tako je Tumbaković, doskorašnji selektor Crne Gore, najzad dobio dugo čekanu šansu, za koju je mislio da je neće ni dobiti. Pre mesec dana, kada je prvi put pomenuto da bi mogao da preuzme Orlove, rekao je da od toga nema ništa, jer je on „večiti kandidat“.

Bivši trener Partizana, sa kojim je ostvario najveće uspehe u karijeri, pregovore je prethodnih dana vodio sa Nenadom Bjekovićem, potpredsednikom FSS-a. Nekada su bili najbliži saradnici, pa nekoliko godina nisu ni razgovarali, a sada su „osuđeni“ da ponovo budu tesno sarađuju, zbog potrebe reprezentacije Srbije.

Tumbaković bi trebalo u utorak da bude zvanično predstavljen javnosti kao novi selektor, kada će dati i odgovore na neka bitna pitanja koja se tiču reprezentacije, počev od toga da li će se njegovim imenovanjem vratiti u sastav i Luka Milivojević, Matija Nastasić, Marko Grujić, fudbaleri koji su bili u sukobu sa prethodnim selektorom Mladenom Krstajićem.

Težak posao čeka Tumbakovića, jer će na klupi Orlova debitovati 7. septembra protiv Portugalije u Beogradu, a to je meč koji ne sme nikako da se izgubi, ako se želi plasman na Evropsko prvenstvo osvajanjem nekog od prva dva mesta u kvalifikacionoj grupi.

Pored Ljubiše Tumbakovića od dana kada je smenjen Mladen Krstajić, kao kandidati za selektora pominjali su se i Radomir Antić, Veljko Paunović, Slaviša Jokanović, Vladimir Ivić, Dragan Stojković... Sa nekima od njih su čelnici FSS-a razgovarali, ali na kraju je ostao Tumbaković kao jedina realna opcija. I dobio je danas aklamativnu podršku Izvršnog odbora. 

Sada je i zvanično!

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije (FSS) izabrao je na današnjoj sednici u Staroj Pazovi naslednika Mladena Krstajića na klupi "orlova", a kao što se ranije spekulisalo u javnosti to će biti iskusni Ljubiša Tumbaković.

Odluka o njegovom imenovanju bila je jednoglasna i zapravo nisu postojali ni protivkandidati, odnosno Slaviša Jokanović je odbio da pregovara i preselio se u Katar, Veljko Paunović i dalje ima planove u Sjedinjenim Državama, dok je Radomir Antić i dalje pod "suspenzijom" koja bi značila da ne bi mogao da vodi Srbiju u prve dve utakmice na klupi.

Tumbaković je bio slobodan posle rastanka sa Crnogorcima, gde je dobio otkaz nakon što je odbio da vodi ekipu na meču protiv tzv. Kosova, a utisak je da je i takav patriotski čin doprineo da ga FSS pozove na razgovore.

Nezvanično,Ljubiša Tumbaković će zarađivati 300.000 evra godišnje, što je plata koju je imao i Mladen Krstajić, a jasno je koji je cilj predstavljen pred njega.

Potrebno je da se Srbija plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a trenutno se ne nalazi u sjajnoj situaciji pošto ima četiri boda iz tri utakmice, koliko imaju i Luksemburžani, dok su daleko ispred Ukrajinci sa 10. 

Portugalci, koji su odigrali svega dva meča, imaju dva boda - i upravo su rival protiv koga će Tumbaković imati debi na klupi "orlova" već 7. septembra u Beogradu.

Nakon toga u septembarskom "prozoru" sledi i gostovanje Luksemburgu.

Važno je podsetiti da samo dve najbolje reprezentacije iz grupe idu na Evropsko prvenstvo, dok Srbija ima i "vajldkard" u vidu učešća u Ligi nacija, pošto je osvojila svoju grupu u "C" diviziji, a koji menja dosadašnji baraž sistem.

Pred novim selektorom je zadatak i da popravi atmosferu u ekipi, a verovatno će pokušati da vrati Luku Milivojevića, Matiju Nastasića i druge nezadovoljne igrače.

Ima veliko iskustvo pošto je još od osamdesetih godina u trenerskom poslu kojim je počeo da se bavi u beogradskom Radničkom, dok je najveće uspehe u karijeri pravio u Partizanu s kojim je osvojio devet trofeja u dva mandata.

U inostranstvu nije pravio velike uspehe, vodio je AEK, Al Nasr i tri kluba iz Kine, dok je prethodne tri godine radio kao selektor Crne Gore. 

Sa veoma limitiranom ekipom "sokolova" je upisao 7 pobeda, 7 remija i 12 poraza, a videćemo da li sa daleko boljim sastavom kakav će imati na raspolaganju na klupi Srbije, može da donese plasman na Evropsko prvenstvo koji čekamo od 2000. godine.

Više o tome kako će Srbija igrati u narednom periodu saznaćemo na zvaničnoj promociji Tumbakovića koja je zakazana za utorak u hotelu "Hilton".

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nako

01.07.2019 15:18

Pa i nije neki izbor

ODGOVORITE
Name

Nino

01.07.2019 18:09

Nikakav izbor.Pkazao je FSS sta mu je proritet.Prvo politika i nacionalizam a onda sport.Bravo Krstajicu za sve sto si uradi a jasno je zadzo je ovaj lik imrnovan

Name

Grom

01.07.2019 22:05

A jest vam stručnjak

ODGOVORITE