Билићева анализа: Хрвати имају заједништво, а Срби кланове!

"Одговорност и заједништво. То Србија није никад имала, као што смо имали ми. . . ", казао је бивши хрватски фудбалер и селектор Славен Билић.

Фудбал 01.07.2019 | 22:30
Билићева анализа: Хрвати имају заједништво, а Срби кланове!
"Зашто су Хрвати успешни у репрезентативном фудбалу, а Србија није?"

Ово питање се у јавности провлачи веома често, међутим нико не може да понуди потпуно објективан одговор базиран искључиво на чињеницама, али је увек занимљиво чути шта они најупућенији, на високим позицијама, сматрају да је основни разлог за то.

Да ли је у питању само индивидуални квалитет, знање селектора или чувена "атмосфера", која се толико често провлачи као одлучујући фактор, или од свега помало...

Један од позванијих да изнесе своје мишљење на ову тему јесте чувени Славен Билић који је бивши репрезентативац Хрватске, с којом је био "бронзани" на Светском првенству 1998. године, а који је успешно водио "ватрене" и као селектор.

У опширном интервјуу за "Спортклуб" изнео је своја запажања који се присетио "развијања" репрезентације Србије током овог века.

"То је већ дуго година тако. Мало нешто бљесну, на папиру су добри...Дуго су били чврсти назад, на средини терена имали су океј играче, не баш Модрића, Бобана, Просинечког, али фалио им је неко напред и дуго нису имали расположене нападаче", казао је Билић.

"Међутим, сада имају Луку Јовића који је фантастичан, то је страшно како игра. Имају и Александра Митровића, па Душана Тадића, који није шпиц, али је један од играча који је обележио претходну сезону у  Лиги шампиона, посебно начином на који игра, балетански лежерно, као да игра мали фудбал", похвалио је нови тренер Вест Бромвича српску "десетку" за партије у Ајаксу.

Шта је то што фали онда овој генерацији? И не само овој...

"Одговорност и заједништво. То Србија није никад имала, као што смо имали ми", казао је Славен Билић, па објаснио шта под тиме мисли.

"То је до селектора 10-20%. Ми имамо глад играња за репрезентацију. Одговорност и љубав. Ми се не остављамо, ми играмо док можемо да ходамо, и док нас зову.Кошаркаши оставе, НБА им је битнији, Срби то имају, имају и кланове".

Славен Билић је на клупи репрезентације Хрватске седео од 2006. до 2012. године и за тај период доживео је само осам пораза (42 победе и 15 ремија), а посебно добар однос имао је с играчима које је водио.

И верује да је највећи део до њих...

"Па него до кога другог? Не знам детаље, али знам преко неких српских играча с којима сам добар, приметио сам кроз тај разговор, као, напокон имамо атмосферу и репрезентацију. Па то напокон је почетак. Без атмосфере нема ништа, а ми то имамо од почетка", поручио је Славен Билић који је потом упутио лекцију играчима.

"И ту одговорност, да је то твоја земља и да је представљаш - да то и мораш и желиш. Ти представљаш родитеље, децу, пријатеље, људе без којих не би било тебе у том дресу".

Видећемо да ли ће то боље бити с новим селектором Љубишом Тумбаковићем...

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јо

01.07.2019 21:40

Имају боље играце

ОДГОВОРИТЕ