Bilićeva analiza: Hrvati imaju zajedništvo, a Srbi klanove!

"Odgovornost i zajedništvo. To Srbija nije nikad imala, kao što smo imali mi. . . ", kazao je bivši hrvatski fudbaler i selektor Slaven Bilić.

Fudbal 01.07.2019 | 22:30
Bilićeva analiza: Hrvati imaju zajedništvo, a Srbi klanove!
"Zašto su Hrvati uspešni u reprezentativnom fudbalu, a Srbija nije?"

Ovo pitanje se u javnosti provlači veoma često, međutim niko ne može da ponudi potpuno objektivan odgovor baziran isključivo na činjenicama, ali je uvek zanimljivo čuti šta oni najupućeniji, na visokim pozicijama, smatraju da je osnovni razlog za to.

Da li je u pitanju samo individualni kvalitet, znanje selektora ili čuvena "atmosfera", koja se toliko često provlači kao odlučujući faktor, ili od svega pomalo...

Jedan od pozvanijih da iznese svoje mišljenje na ovu temu jeste čuveni Slaven Bilić koji je bivši reprezentativac Hrvatske, s kojom je bio "bronzani" na Svetskom prvenstvu 1998. godine, a koji je uspešno vodio "vatrene" i kao selektor.

U opširnom intervjuu za "Sportklub" izneo je svoja zapažanja koji se prisetio "razvijanja" reprezentacije Srbije tokom ovog veka.

"To je već dugo godina tako. Malo nešto bljesnu, na papiru su dobri...Dugo su bili čvrsti nazad, na sredini terena imali su okej igrače, ne baš Modrića, Bobana, Prosinečkog, ali falio im je neko napred i dugo nisu imali raspoložene napadače", kazao je Bilić.

"Međutim, sada imaju Luku Jovića koji je fantastičan, to je strašno kako igra. Imaju i Aleksandra Mitrovića, pa Dušana Tadića, koji nije špic, ali je jedan od igrača koji je obeležio prethodnu sezonu u  Ligi šampiona, posebno načinom na koji igra, baletanski ležerno, kao da igra mali fudbal", pohvalio je novi trener Vest Bromviča srpsku "desetku" za partije u Ajaksu.

Šta je to što fali onda ovoj generaciji? I ne samo ovoj...

"Odgovornost i zajedništvo. To Srbija nije nikad imala, kao što smo imali mi", kazao je Slaven Bilić, pa objasnio šta pod time misli.

"To je do selektora 10-20%. Mi imamo glad igranja za reprezentaciju. Odgovornost i ljubav. Mi se ne ostavljamo, mi igramo dok možemo da hodamo, i dok nas zovu.Košarkaši ostave, NBA im je bitniji, Srbi to imaju, imaju i klanove".

Slaven Bilić je na klupi reprezentacije Hrvatske sedeo od 2006. do 2012. godine i za taj period doživeo je samo osam poraza (42 pobede i 15 remija), a posebno dobar odnos imao je s igračima koje je vodio.

I veruje da je najveći deo do njih...

"Pa nego do koga drugog? Ne znam detalje, ali znam preko nekih srpskih igrača s kojima sam dobar, primetio sam kroz taj razgovor, kao, napokon imamo atmosferu i reprezentaciju. Pa to napokon je početak. Bez atmosfere nema ništa, a mi to imamo od početka", poručio je Slaven Bilić koji je potom uputio lekciju igračima.

"I tu odgovornost, da je to tvoja zemlja i da je predstavljaš - da to i moraš i želiš. Ti predstavljaš roditelje, decu, prijatelje, ljude bez kojih ne bi bilo tebe u tom dresu".

Videćemo da li će to bolje biti s novim selektorom Ljubišom Tumbakovićem...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jo

01.07.2019 21:40

Imaju bolje igrace

ODGOVORITE