Избрисали границу БиХ и Хрватске?

Становници Новог у БиХ и Двора у Хрвтаској успротивили су јер Трговска гора, како наводи Аваз, синоним за радиоактивно одлагалиште, све више постаје реалност.

Босна и Херцеговина 01.07.2019 | 09:41
Избрисали границу БиХ и Хрватске?
Хрватска убрзано спроводи активности за градњу одлагалишта у граничном појасу, чије би погубно деловање највише осетили грађани Новог, пише портал Аваз.

Становништво које гравитира у близини потенцијалног одлагалишта страхује да би штетни отпад ускоро могао доћи у њихово двориште.

"Нека одлажу тај отпад у својој држави. Но, сумњам да ће од тога нешто бити. Што су и наумили, оствариће", каже Драгомир Ђукић из Новог.

С хрватске стране нема информација шта се догађа, па ни у Двору, који је на територији суседне земље.

"То за нас није добро. Учините нешто да нам ту не одлажу отпад", каже Јоже Корењак, мештанин Двора.

Како се сазнаје од мештана овог хрватског града, под окриљем ноћи у касарну Черкезовац месецима се складишти отпад. Сумњају да је власт и прије дефинитивне одлуке почела у пракси проводити своје намјере.

Први човек Двора Никола Арбутина тврди да није реч о радиоактивном отпаду.

"Сигурно је да радиоактивни отпад није ту, а да ли је институционални отпад, где спада и војни, питали смо председника Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност, који нам је потврдио да се складишти део војног отпада", истакао је Арбутина.

Свесни да би, уместо војног, на овој локацији ускоро могао бити нуклеарни и радиоактивни отпад, локалне заједнице угроженог подручја одлучиле су удружити снаге.

Осим напора које улажу струка и неки државни парламентарци, из БиХ нема конкретних разговора и с хрватским властима о овој теми.

Уз Нови и Двор, штетно деловање осетиле би општине и градови Поуња, односно Крајине. Међу њима је и Цазин.

"Морамо се изборити да ово буде прва тема између БиХ и Хрватске. Нуклеарни отпад треба складиштити на месту где је и настао", поручује први човјек Цазина Нермин Огрешевић.

Сабор Хрватске требало би у септембру да дефинитивно потврди да је Черкезовац изабран за локацију за одлагалиште радиоактивног отпада.

(Б92)
 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

01.07.2019 07:44

Е , да нисте издали РСК , скупа са Србијом , од овога ништа не би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре распуцхин

01.07.2019 09:15

И ви да нисте издали Југославију од овога ниста неби било

Name

Јелисавета

01.07.2019 10:07

Све ово показује "домет" памети лидера банана дрзава као и сврху стварања таквих дрзава. Трагицни епилог разарање еx-ју са дуготрајним дејством.

Name

Зар не!?

01.07.2019 10:25

Све је бумеранг.

Name

Наставак геноцида

01.07.2019 07:46

Независна Хрватска наставља са "цисцењем" Срба, јер ово је историјски и демографски српски простор који треба на све могуце нацине испразнити, па ако то не мозе класицним орузјем, онда це радиоактивним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

01.07.2019 08:12

Управо тако.Не треба заборавити да су херојски одрбањени Нови Град и Козарска Дубица трн у оку душманима.

Name

Ре Саша

01.07.2019 09:58

Па ваша бивпа начелница је перјаница снсд неја предложи пр. Додику да то среди са браниоцем у см нас Срба , Човићем , може онто само му треба рећи , хиће хоће једва чека.

Name

Ваљда јасно

01.07.2019 10:26

Све је то у дослуху са власти у РС.

Name

СТРАШНО

01.07.2019 07:56

Ред је а и обавезза да се пиромани укљуце. Кад је бал нек је и маскембал. Они да трују кога хоце па једини спас запалит их па нека горе у паклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјдок

01.07.2019 08:56

Ма средиће то министрица Голић, видите како је Бања Лука сређена. Ми смо одавно радиоактивни, а није нам Хрватска то урадила. Молим вас немој те одмах те националистичке изјаве. То је проблем, али шта се дешава у Бања Луци, све је то еколошки криминалитет које управо те надлежне институције дозвољавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

01.07.2019 10:44

велика депонија градског смеца која се налази у непосредној близини ријеке сане у новом граду се годинама циједи директно у ријеку сану па се нико није поцесао за то,исто је то зло ако не и веце од тог непознатог отпада у сусједној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јо

01.07.2019 21:30

Нај боље одма удри по другом а код нас стотину проблема свакакви опет нам други криви

ОДГОВОРИТЕ