Izbrisali granicu BiH i Hrvatske?

Stanovnici Novog u BiH i Dvora u Hrvtaskoj usprotivili su jer Trgovska gora, kako navodi Avaz, sinonim za radioaktivno odlagalište, sve više postaje realnost.

Bosna i Hercegovina 01.07.2019 | 09:41
Izbrisali granicu BiH i Hrvatske?
Hrvatska ubrzano sprovodi aktivnosti za gradnju odlagališta u graničnom pojasu, čije bi pogubno delovanje najviše osetili građani Novog, piše portal Avaz.

Stanovništvo koje gravitira u blizini potencijalnog odlagališta strahuje da bi štetni otpad uskoro mogao doći u njihovo dvorište.

"Neka odlažu taj otpad u svojoj državi. No, sumnjam da će od toga nešto biti. Što su i naumili, ostvariće", kaže Dragomir Đukić iz Novog.

S hrvatske strane nema informacija šta se događa, pa ni u Dvoru, koji je na teritoriji susedne zemlje.

"To za nas nije dobro. Učinite nešto da nam tu ne odlažu otpad", kaže Jože Korenjak, meštanin Dvora.

Kako se saznaje od meštana ovog hrvatskog grada, pod okriljem noći u kasarnu Čerkezovac mesecima se skladišti otpad. Sumnjaju da je vlast i prije definitivne odluke počela u praksi provoditi svoje namjere.

Prvi čovek Dvora Nikola Arbutina tvrdi da nije reč o radioaktivnom otpadu.

"Sigurno je da radioaktivni otpad nije tu, a da li je institucionalni otpad, gde spada i vojni, pitali smo predsednika Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji nam je potvrdio da se skladišti deo vojnog otpada", istakao je Arbutina.

Svesni da bi, umesto vojnog, na ovoj lokaciji uskoro mogao biti nuklearni i radioaktivni otpad, lokalne zajednice ugroženog područja odlučile su udružiti snage.

Osim napora koje ulažu struka i neki državni parlamentarci, iz BiH nema konkretnih razgovora i s hrvatskim vlastima o ovoj temi.

Uz Novi i Dvor, štetno delovanje osetile bi opštine i gradovi Pounja, odnosno Krajine. Među njima je i Cazin.

"Moramo se izboriti da ovo bude prva tema između BiH i Hrvatske. Nuklearni otpad treba skladištiti na mestu gde je i nastao", poručuje prvi čovjek Cazina Nermin Ogrešević.

Sabor Hrvatske trebalo bi u septembru da definitivno potvrdi da je Čerkezovac izabran za lokaciju za odlagalište radioaktivnog otpada.

(B92)
 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

01.07.2019 07:44

Е , да нисте издали РСК , скупа са Србијом , од овога ништа не би било.

ODGOVORITE
Name

re raspuchin

01.07.2019 09:15

I vi da niste izdali Jugoslaviju od ovoga nista nebi bilo

Name

Jelisaveta

01.07.2019 10:07

Sve ovo pokazuje "domet" pameti lidera banana drzava kao i svrhu stvaranja takvih drzava. Tragicni epilog razaranje ex-ju sa dugotrajnim dejstvom.

Name

Zar ne!?

01.07.2019 10:25

Sve je bumerang.

Name

Nastavak genocida

01.07.2019 07:46

Nezavisna Hrvatska nastavlja sa "ciscenjem" Srba, jer ovo je istorijski i demografski srpski prostor koji treba na sve moguce nacine isprazniti, pa ako to ne moze klasicnim oruzjem, onda ce radioaktivnim.

ODGOVORITE
Name

Саша

01.07.2019 08:12

Управо тако.Не треба заборавити да су херојски одрбањени Нови Град и Козарска Дубица трн у оку душманима.

Name

Ре Саша

01.07.2019 09:58

Па ваша бивпа начелница је перјаница снсд неја предложи пр. Додику да то среди са браниоцем у см нас Срба , Човићем , може онто само му треба рећи , хиће хоће једва чека.

Name

Valjda jasno

01.07.2019 10:26

Sve je to u dosluhu sa vlasti u RS.

Name

STRAŠNO

01.07.2019 07:56

Red je a i obavezza da se piromani ukljuce. Kad je bal nek je i maskembal. Oni da truju koga hoce pa jedini spas zapalit ih pa neka gore u paklu.

ODGOVORITE
Name

Svjdok

01.07.2019 08:56

Ma srediće to ministrica Golić, vidite kako je Banja Luka sređena. Mi smo odavno radioaktivni, a nije nam Hrvatska to uradila. Molim vas nemoj te odmah te nacionalističke izjave. To je problem, ali šta se dešava u Banja Luci, sve je to ekološki kriminalitet koje upravo te nadležne institucije dozvoljavaju.

ODGOVORITE
Name

kiki

01.07.2019 10:44

velika deponija gradskog smeca koja se nalazi u neposrednoj blizini rijeke sane u novom gradu se godinama cijedi direktno u rijeku sanu pa se niko nije pocesao za to,isto je to zlo ako ne i vece od tog nepoznatog otpada u susjednoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

jo

01.07.2019 21:30

Naj bolje odma udri po drugom a kod nas stotinu problema svakakvi opet nam drugi krivi

ODGOVORITE