Нема ко да уклони медицински отпад

Еколози разочарани и забринути. Страхују да би проблем медицинског отпада код мркоњић града, баш као и низ дивљих депонија на другим локацијама, могао постати нешто од чега надлежни окрећу главу.

Република Српска 01.07.2019 | 08:43
Нема ко да уклони медицински отпад
- Иако су прошла три мјесеца од када је Инспекторат РС оцијенио да у најкраћем року треба уклонити депоније медицинског отпада код мркоњићког села Јасенови Потоци, стари лијекови и остали медикаменти још су на тој локацији.

У општини Мркоњић Град увјеравају да на рјешавању проблема раде, али, судећи по њиховим ријечима, не иде све глатко како су очекивали.

Митар Цвијић, начелник општинског Одјељења за инспекцијске послове, каже да слиједи расписивање тендера.

"Ишли смо на терен, покушавали, мислили да ће се то лакше ријешити, али тога има много. Ових дана ће бити расписан јавни позив за избор овлаштене куће која ће тај отпад уклонити. То мора да одради кућа која има лиценцу за уклањање и збрињавање таквог отпада", појаснио је Цвијић у изјави за "Независне".

Тај процес би, међутим, могао потрајати, јер након што се оконча јавни позив, слиједи жалбени рок.

"Сви смо укључени у то, од Републичке управе за инспекцијске послове и Фонда за заштиту животне средине, до локалне заједнице, јер, пошто се не зна ко је власник тог отпада, обавезу да га уклони има онај на чијој се територији налази", рекао је Цвијић.

Са друге стране, еколози су разочарани и забринути. Страхују да би овај проблем, баш као и низ дивљих депонија на другим локацијама, могао постати нешто од чега надлежни окрећу главу.

"Плашим се да ће тај отпад остати ту. Када је ријеч о еколошким питањима, ствари се отаљавају, пребацује се лоптица од једних до других. Да није медија, односно притиска јавности, они не би макли по том питању", рекао је за "Независне" Борислав Јанковић, предсједник Еколошког покрета "Зеленковац", те додао да је медицински отпад код Јасенових Потока тек један примјер у мору сличних.

Инспекцији је, подсјетимо, у марту пријављено да је код Јасенових Потока неко истресао велику количину медицинског отпада, због чега је на терен, у ванредну контролу, ишао републички фармацеутски инспектор.

Констатовано је да се ту налазе двије веће депоније медицинског отпада, на којима су и лијекови старији од 26 година, а онај ко је истресао те медикаменте на ову локацију остаће некажњен јер није могуће утврдити о коме се ради.

"На отпаду се налазе таблетирани, парентерални производи, сирупи, шприце, прашкови, игле страних произвођача... Ту се налази и доста суспензија, прашкастих супстанци у пластичној амбалажи, која је због дугог периода у фази распада и није могуће установити назив, произвођача нити рок употребе. Рокови употребе који су били видљиви односе се на период од 1993. до 1997. године", рекли су нам раније из Инспектората РС, преносе Независне.

(БН)
(Фото: Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

01.07.2019 06:50

СНСД-е Омладина ће да направи акцију чишћења, јер су то њихови очеви и направили, директори болница, домова здравља и Моја апотека,,,,,, !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2019 10:07

Наша нова жандармерија са Министром Лукачем, а очекује се да у акцију буду укључени и следећи стручњаци: Јадранка Голић, Петар Ђокић, Шаранић, Сека Кузмановић као и Министарка финансија и остала пидобна несрећа нашег доба.

Name

брецало

01.07.2019 07:03

Вазно је да надлезни присмакикаре платт да се возају у скупим аутоматискт да иду на Скупе вецере да узимају надокнаду бјели хљеб а за ово их заболе ма браво полуписмени политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕР

01.07.2019 09:55

Ма ,како полуписмени они су скроз не писмени , кад немас ниста у глави онда је насминкај и стави фризуру да будес запазен , кад немас ни знања ни заната онда возај добро ауто да будес запазен ,не зналицу не мозе ниста да забрине јер не зна посљедице ,

Name

Рр

01.07.2019 07:50

Па јел се не мозе макар то све скупити на једно мјесто,да није ту поред путева и ријека,па кад се надје тај лиценцирани нека онда ради свој посао??Боље да тај отпад цека негдје у контролисаним условима него на дивљим депонијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лекови

01.07.2019 07:53

Кад им буду требали гласови урадице ста раде сеоски повјереници .....народ у Том селу је вјеровао је тој секти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектаска дјела

01.07.2019 08:43

Заобилазе у скупим аутомобилима у сироком луку, ста њих брига за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

01.07.2019 09:48

Сваки лијек има бар код, утврдити ко је купио и од кога па доћи до одговорног...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нелогицно

01.07.2019 10:11

Логицно, али нема одговорности у тајкунској РС!

Name

ЗНАС ОВАЈ

01.07.2019 09:59

Брука и срамота, како бас у МГ гдје влада сеф цистоце а одлазу се отрови око пута требао је написати бар таблу да отпадне воде не иду у врбас јерв це бити прадане корисницима Водовода из БЛ и ако неко се разболи требага послати на хемиско цисцење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соми

01.07.2019 10:11

Полако али сигурно приводимо насе постојање као народ на овоземаљском зивоту.Та фамозна сљива из Тарабицевих пророцанстава је све близа и близа под њу цемо сви стати ускоро

ОДГОВОРИТЕ