Nema ko da ukloni medicinski otpad

Ekolozi razočarani i zabrinuti. Strahuju da bi problem medicinskog otpada kod mrkonjić grada, baš kao i niz divljih deponija na drugim lokacijama, mogao postati nešto od čega nadležni okreću glavu.

Republika Srpska 01.07.2019 | 08:43
Nema ko da ukloni medicinski otpad
- Iako su prošla tri mjeseca od kada je Inspektorat RS ocijenio da u najkraćem roku treba ukloniti deponije medicinskog otpada kod mrkonjićkog sela Jasenovi Potoci, stari lijekovi i ostali medikamenti još su na toj lokaciji.

U opštini Mrkonjić Grad uvjeravaju da na rješavanju problema rade, ali, sudeći po njihovim riječima, ne ide sve glatko kako su očekivali.

Mitar Cvijić, načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, kaže da slijedi raspisivanje tendera.

"Išli smo na teren, pokušavali, mislili da će se to lakše riješiti, ali toga ima mnogo. Ovih dana će biti raspisan javni poziv za izbor ovlaštene kuće koja će taj otpad ukloniti. To mora da odradi kuća koja ima licencu za uklanjanje i zbrinjavanje takvog otpada", pojasnio je Cvijić u izjavi za "Nezavisne".

Taj proces bi, međutim, mogao potrajati, jer nakon što se okonča javni poziv, slijedi žalbeni rok.

"Svi smo uključeni u to, od Republičke uprave za inspekcijske poslove i Fonda za zaštitu životne sredine, do lokalne zajednice, jer, pošto se ne zna ko je vlasnik tog otpada, obavezu da ga ukloni ima onaj na čijoj se teritoriji nalazi", rekao je Cvijić.

Sa druge strane, ekolozi su razočarani i zabrinuti. Strahuju da bi ovaj problem, baš kao i niz divljih deponija na drugim lokacijama, mogao postati nešto od čega nadležni okreću glavu.

"Plašim se da će taj otpad ostati tu. Kada je riječ o ekološkim pitanjima, stvari se otaljavaju, prebacuje se loptica od jednih do drugih. Da nije medija, odnosno pritiska javnosti, oni ne bi makli po tom pitanju", rekao je za "Nezavisne" Borislav Janković, predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac", te dodao da je medicinski otpad kod Jasenovih Potoka tek jedan primjer u moru sličnih.

Inspekciji je, podsjetimo, u martu prijavljeno da je kod Jasenovih Potoka neko istresao veliku količinu medicinskog otpada, zbog čega je na teren, u vanrednu kontrolu, išao republički farmaceutski inspektor.

Konstatovano je da se tu nalaze dvije veće deponije medicinskog otpada, na kojima su i lijekovi stariji od 26 godina, a onaj ko je istresao te medikamente na ovu lokaciju ostaće nekažnjen jer nije moguće utvrditi o kome se radi.

"Na otpadu se nalaze tabletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača... Tu se nalazi i dosta suspenzija, praškastih supstanci u plastičnoj ambalaži, koja je zbog dugog perioda u fazi raspada i nije moguće ustanoviti naziv, proizvođača niti rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993. do 1997. godine", rekli su nam ranije iz Inspektorata RS, prenose Nezavisne.

(BN)
(Foto: Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

01.07.2019 06:50

SNSD-e Omladina će da napravi akciju čišćenja, jer su to njihovi očevi i napravili, direktori bolnica, domova zdravlja i Moja apoteka,,,,,, !?

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2019 10:07

Naša nova žandarmerija sa Ministrom Lukačem, a očekuje se da u akciju budu uključeni i sledeći stručnjaci: Jadranka Golić, Petar Đokić, Šaranić, Seka Kuzmanović kao i Ministarka finansija i ostala pidobna nesreća našeg doba.

Name

brecalo

01.07.2019 07:03

Vazno je da nadlezni prismakikare platt da se vozaju u skupim automatiskt da idu na Skupe vecere da uzimaju nadoknadu bjeli hljeb a za ovo ih zabole ma bravo polupismeni politicari

ODGOVORITE
Name

ER

01.07.2019 09:55

Ma ,kako polupismeni oni su skroz ne pismeni , kad nemas nista u glavi onda je nasminkaj i stavi frizuru da budes zapazen , kad nemas ni znanja ni zanata onda vozaj dobro auto da budes zapazen ,ne znalicu ne moze nista da zabrine jer ne zna posljedice ,

Name

Rr

01.07.2019 07:50

Pa jel se ne moze makar to sve skupiti na jedno mjesto,da nije tu pored puteva i rijeka,pa kad se nadje taj licencirani neka onda radi svoj posao??Bolje da taj otpad ceka negdje u kontrolisanim uslovima nego na divljim deponijama.

ODGOVORITE
Name

Lekovi

01.07.2019 07:53

Kad im budu trebali glasovi uradice sta rade seoski povjerenici .....narod u Tom selu je vjerovao je toj sekti

ODGOVORITE
Name

Sektaska djela

01.07.2019 08:43

Zaobilaze u skupim automobilima u sirokom luku, sta njih briga za vas.

ODGOVORITE
Name

Gastarbajter

01.07.2019 09:48

Svaki lijek ima bar kod, utvrditi ko je kupio i od koga pa doći do odgovornog...

ODGOVORITE
Name

Nelogicno

01.07.2019 10:11

Logicno, ali nema odgovornosti u tajkunskoj RS!

Name

ZNAS OVAJ

01.07.2019 09:59

Bruka i sramota, kako bas u MG gdje vlada sef cistoce a odlazu se otrovi oko puta trebao je napisati bar tablu da otpadne vode ne idu u vrbas jerv ce biti pradane korisnicima Vodovoda iz BL i ako neko se razboli trebaga poslati na hemisko ciscenje!

ODGOVORITE
Name

Somi

01.07.2019 10:11

Polako ali sigurno privodimo nase postojanje kao narod na ovozemaljskom zivotu.Ta famozna sljiva iz Tarabicevih prorocanstava je sve bliza i bliza pod nju cemo svi stati uskoro

ODGOVORITE