ЕП до 21: Шпанија скинула Њемачку са трона!

Одличан посао судија из Србије.  Млади фудбалери Шпаније освојили су Европско првенство за играче до 21 године победом над Немачком резултатом 2:1.  Шпанија је шампион Европе, а Динамо Загреб има мајстора! Шпанци су потврдили да су најталентованији на Старом континенту! Реванш с каматом: Руизов пројектил и Олмов “боц” за пету европску круну младе Фурије! Шпанци заслужено тријумфовали у финалу Европског првеснтва (У-21) над Немачком - 2:1.

Фудбал 30.06.2019 | 23:20
ЕП до 21: Шпанија скинула Њемачку са трона!
Шпанци су дошли до победе у мечу у којем су тотално надиграли ривала и у којем су могли да буду много резултатски убедљивији.

Немачка је у финалу имала прилику да одбрани титулу освојену на прошлом првенству, али је ипак "круну" препустила вршњацима из Шпаније.

Утакмицу је феноменално одсудила екипа из Србије, коју је предводио главни арбитар Срђан Јовановић, уз помоћнике Уроша Стојковића и Милана Михајловића.

Стрелци за Шпанце били су Фабијан Руис у 7. и Дани Олмо у 69. минуту, док је стрелац гола за Немце био Амири у 88. минуту.

Ово је била пета титула на ЕП У21 за Шпанце у њиховој историји.

Као што смо и знали и претпостављали - Шпанија има најбољу У21 репрезентацију у Европи!

Наследници светских и европских шампиона потврдили су доминацију у свом узрасту и победили у финалу континенталног турнира, одиграног у Италији!

ШПАНИЈА - НЕМАЧКА 2:1 (1:0)

Пету титулу у овом узрасту "фурији" су донели везиста Наполија Фабијан Руиз (23) и офанзивац Динамо Загреба, Дани Олмо (21).

И не зна се чијие је гол био лепши!

Руиз је погодио први, у седмом минуту, снажним ударцем са 20 метара у доњи десни угао гола, где Александар Нубел није могао да је дохвати.

Олмо је погодио други и потврдио је победу у 69. минуту, сјајно "боцнувши" лопту преко немачког голмана. Тражена Динамова "седмица" тренутно према трансферамркту вреду 15 милиона евра, али ће за његов одлазак са "Максимира" сигурно бити потребно много, много више новца.

Бивши Барселонин ђак био је један од лидера Шпанаца на овом турниру и са вршњацима је имао турнир за памћење.

На путу ка титули, "црвена фурија" је под вођством селектора Луиса Де Ла Фуентеа у полуфиналу елиминисала Француску у полуфиналу, а претходно је заузела прво место у Групи А, захваљујући победама против Белгије (2:1) и Пољске (5:0).

На почетку турнира, Шпанија је изгубила од Италије, али то вече у Болоњи са ове дистанце заиста изгледа само као тренутни кикс најбоље екипе континента.

Са друге стране, Немци су у финалу били упорни, а сјајни Надим Амири из Хофенхајма је у 88. минуту закувао голчином са око 20 метара.

Ипак, "панцери" нису успели да понове партију из полуфинала, када су елиминисали Румунију головима у надокнади времена...

Њима дефинитивно припада будућност. Реванширала се Шпанија са каматом младим Немцима за пораз од пре две године у финалу Европског првенства у Пољској и тријумфом од 2:1 у сјајном финалу стигла до петог наслова шампиона Европе за фудбалере до 21 године.

Сасвим заслужено, не само вечерас, већ и на целом шампионату пулени селектора Луиса Де ла Фуентеа играли су најлепши фудбал, а нису се предали чак ни после убедљивог пораза од Италије на самом старту. У правом тренутку млади играчи Црвене фурије успели су да матирају голмана Панцера Алекса Нубела, а један од понајбољих појединаца на целом турниру Фабијан Руиз наговестио је славље ефектним поготком већ у седмом минуту.

Мајсторски се везиста Наполија наместио на неких 16-17 метара после лепе комбинације, видео рупу у голу који чува голман Шалкеа и прелепим ударцем левицом обрадовао земљаке на стадиону Удинеза. Била је то и круна фантастичног старта младих Шпанаца, а немачког селектора искрено је изненадила пресинг игра противника који је толико угушио његов тим на старту и изацио га из колосека.

Истина и раздрмао је Немце тај гол па су заиграли боље, али смо до краја првог полувремена гледали отворену борбу и заиста добар фудбал у којем нису могли до гола. Неколико солидних напада Панцера нису уродили плодом, одлично је бранио и шпански голман Сивера, па је Црвена фурија мирно отишла на одмор.

Увидео је Штефан Кунц да је погрешио што је Суату Сердару дао предност од самог почетка, а након што је убацио Нојхауса на терен видео се напредак у игри Немаца. Ипак, још један тренутак непажње у 69. минуту испоставио се као кобан по браниоце шампионске титуле, а након што је златни дечак Динама из Загреба Дани Олмо после ударца моћног Фабијана Руиза само "боцнуо" лопту преко Нубела за 2:0. Мајсторски.

Успели су Немци у самом финишу на упорност да закомпликују утакмицу, Надим Амири је постигао заиоста прелеп погодак у 88. минуту, али нису имали снаге за завршни ударац. Упорност као важна одлика немачког фудбала вечерас није успевала да дође до изражаја, али није ни могла поред технички ипак надаренијег ривала.

Начин на који су се сјајни Дани Себаљос, моћни Руиз и враголасти Дани Олмо вечерас играли с лоптом и на који је и Хесус Ваљехо похапсио старе познанике из Бундеслиге просто је остављао без даха. Немачка је изгубила од бољег од себе и заиста нема разлога да буде незадовољна, а Шпанцима остаје да уживају јер су се изједначили са Италијанима по броју освојених титула у млађим категоријама.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: УЕФА

Коментари / 0

Оставите коментар