ЕП: Српкиње не могу без драме! Пала је и Белгија!

Србија остала перфектна после "луднице" и пласирала се у четвртфинале Евробаскета! Кошаркашице Србије победиле су Белгију резултатом 70:66 и пласирале се у четвртфинале Европског првенства.  Тројка са пола терена и победа: Србија иде право у Арену! Изабранице Марине Маљковић оствариле и трећи тријумф у групној фази, чиме су избориле директан пласман у четвртфинале Европског првенства. Мат Јелене Миловановић Брукс, за коначан тријумф! ЧЕТВРТФИНАЛЕ: Невена, хвала за крађу! Србија победник Групе Д Првенства Европе после славља над Белгијом (70:66).

Кошарка 30.06.2019 | 23:10
ЕП: Српкиње не могу без драме! Пала је и Белгија!
Српкиње су дошле и до треће победе на Европском првенству којег су домаћице, после тријумфа од 55:53 против Белорусије и 77:63 против Русије.

Изабранице Марине Маљковић су тако прескочиле осмину финала и пласирале се директно у четвртфинале Евробаскета, које ће на програму бити 4. јула у београдској "Штарк арени".

Србија ће у четвртфиналу, 4. јула, играти против бољег из дуела између Шведске и Летоније.

Девојке су успеле!

У још једном драматичном мечу, српске репрезентативке су оствариле трећу победу у исто толико мечева групне фазе Еуробаскета!

Белгија - Србија 66:70 (15:16, 19:10, 14:16, 18:28)

Кристална дворана у Зрењанину видела је још један борбени меч изабраница Марине Маљковић, а оне су као и против Белорусије - избориле победу у последњим секундама.

При вођству Србије 67:66, борбена Невена Јовановић отела је девет секунди пре краја лопту Белгијанкама. Соња Петровић је зграбила лопту и изнудила прекршај на две секунде пре краја...

Иако је Соња промашила оба бацања, Белгијанке су и у преосталом времену предале посед нашем тиму, а Јелена Миловановић Брукс је "оверила" победу тројком са половине терена.

По томе ћемо памтити овај меч, у којем су се екипе чак 16 пута смењивале у вођству!

Док су Белгијанке у једном тренутку водиле и десет поена, наш тим је максималну предност "плус 4" потврдио спектакуларним поготком Бруксове уз звук сирене, за тријумф и скор 3-0!

Србија је тако отишла у Штарк арену, највећу дворану у земљи, у којој ће у четвртак играти у четвртфиналу против победница дуела Летонија - Шведска, док ће Белгијанке у доигравање за ту фазу Еуробаскета.

БРАВО!

Што се тиче групе у којој је наша селекција, Белгија иде у доигравање за четвртфинале, Русија је и пре вечерашњег меча била трећа, а Белорусија завршава учешће на Еуробаскету.

Наше кошаркашице се нису најбоље снашле на почетку, што у одбрани што у нападу. Белгијанке су то користиле и у раном нападу долазиле до поена, али су Српкиње крајем прве деонице дошле до вођства.

Ипак, у другом кварталу Белгија је била надмоћна и тај део игре решила у своју корист резултатом 19:10.

Судије су имале интересантан критеријум и често досуђивале фаулове у нападу изабраницама Марине Маљковић, па је Белгија на полувреме отишла са предношћу од 34:26.

Почетком треће четвртине Соња Петровић и Ана Дабовић су подигле ниво игре и вратиле своју екипу у игру, али само да би се противнице поново "одлепиле".

Пред последњу четвртину гошће су имале предност од шест поена, а за само три минута игре Србија се поенима Јовановић и Брукс вратила у егал (51:53).

Прво вођство Србији на опште одушевљење публике у Зрењанину донела је Петровићева на четири минута до краја утакмице, да би недуго затим погодила уз фаул, али после нестварног поготка Местах о таблу уз фаул за три поена.

У последњи минут се ушло после паузе због прокишњавања крова у зрењанинској хали, а Дабовићева је могла да донесе нову предност Србији, међутим није била прецизна са линије пенала.

Милић је била половична и одвела Србију на +1, да Алеманд вратила предност на другу страну својим прецизним пеналима.

Белгијанке су из неког разлога на 11 секунди направиле фаул на земљи и омогућили Дабовићевој да доне се предност Србији (67:66), да би свестрана Невена Јовановић украла лопту у наредном нападу, "украла" и скоро десет секунди и довела Србију на праг победе.

Петровићева није погодила ниједно бацање и тиме је омогућила Белгијанкама да дођу до победе из, додуше, веома неизгледне ситуације, али је додатну драму спречила Брукс која је украла лопту на додавању и погодила тројку са пола терена – за крај!

Белгијанке се у осмини финала Евробаскета састају са Словенијом, док су преостали дуели Велика Британија – Црна Гора, Шведска – Летонија, Италија – Русија. У четвртфиналу су, поред Србије, Француска, Мађарска и Шпанија.

Девојке, чудо сте. Три утакмице – три победе. Сваки пут драматично, али ваљда је тако слађе, па и срцу драже. Зато ће се дуже памитити. После Белорусије и Русије, женска кошаркаша репрезентација Србије је са пута ка још једном великом остварењу склолнила и одличну селекцију Белгије и такмичење у, према општим оценама, најјтежој Групи Д Првенства Европе окончала неогребана.

Селекција Марине Маљковић је у завршници само за оне са јаким срцем славила 70:66, међутим, ова четири поена вишка заправо су највећа предност који је наш тим имао. Тачку је ставила Јелена Брукс, погодивши тројку после пресечене лопте, буквално са звуком сирене, за стање екстазе у Кристалној дворани у Зрењанину. Био је то њен други далекометни хитац на утакмици, међутим, чак и да није ушао, опет би Плаве добиле, јер је у хероину израсла Невена Јовановић.

У дану кад је прославила 29. рођендан, Јовановићева је украла лопту ривалима после убацивања из аута и практично већ тад решила меч у нашу корист. Иако је Соња Петровић оманула оба пута са линије пенала, Белгијанкама није остало довољно времена да нас угрозе, свега 1,9 секунди, уследила је још једна пресечена лопта и већ описана завршница.

После изједначене прве деонице, Српкиње су скоро остало све време биле у заостатку. Белгијанке су диктирале ритам и показале да с правом важе за једне од фавориткиња за висок пласман. Предводила их је Ема Месеман са 21 поеном, фино испратиле Ким Местда са 15 и Антониа Делар са 12 и деловало је у једном тренутку да ћемо претрпети први пораз, отежати пут ка завршници турнира. Поготово кад је почетком треће четвртине Белгија отишла на +10.

Но, у другом делу, миц по миц, наше девојке су смањивале заостатак пре свега захваљујући искуству Соње Петровић и Ане Дабовић. Обе су меч окончале са по 13 поена, а још ефикаснија била је Јелена Брукс са 16, док је 11 скокова додала Александра Црвендакић. Још 11 поена Јовановићеве и тај потез вредан славља – кад је украла лопту – испоставло се довољним за директан пласман у четвртфинал.е

Србија се сад сели у Београд, наредни меч играће у Штарк арени, а ривал ће биит бољи из дуела Летонија – Шведска, које ће тек да разигравају за пласман даље.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар