EP: Srpkinje ne mogu bez drame! Pala je i Belgija!

Srbija ostala perfektna posle "ludnice" i plasirala se u četvrtfinale Evrobasketa! Košarkašice Srbije pobedile su Belgiju rezultatom 70:66 i plasirale se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.  Trojka sa pola terena i pobeda: Srbija ide pravo u Arenu! Izabranice Marine Maljković ostvarile i treći trijumf u grupnoj fazi, čime su izborile direktan plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Mat Jelene Milovanović Bruks, za konačan trijumf! ČETVRTFINALE: Nevena, hvala za krađu! Srbija pobednik Grupe D Prvenstva Evrope posle slavlja nad Belgijom (70:66).

Košarka 30.06.2019 | 23:10
EP: Srpkinje ne mogu bez drame! Pala je i Belgija!
Srpkinje su došle i do treće pobede na Evropskom prvenstvu kojeg su domaćice, posle trijumfa od 55:53 protiv Belorusije i 77:63 protiv Rusije.

Izabranice Marine Maljković su tako preskočile osminu finala i plasirale se direktno u četvrtfinale Evrobasketa, koje će na programu biti 4. jula u beogradskoj "Štark areni".

Srbija će u četvrtfinalu, 4. jula, igrati protiv boljeg iz duela između Švedske i Letonije.

Devojke su uspele!

U još jednom dramatičnom meču, srpske reprezentativke su ostvarile treću pobedu u isto toliko mečeva grupne faze Eurobasketa!

Belgija - Srbija 66:70 (15:16, 19:10, 14:16, 18:28)

Kristalna dvorana u Zrenjaninu videla je još jedan borbeni meč izabranica Marine Maljković, a one su kao i protiv Belorusije - izborile pobedu u poslednjim sekundama.

Pri vođstvu Srbije 67:66, borbena Nevena Jovanović otela je devet sekundi pre kraja loptu Belgijankama. Sonja Petrović je zgrabila loptu i iznudila prekršaj na dve sekunde pre kraja...

Iako je Sonja promašila oba bacanja, Belgijanke su i u preostalom vremenu predale posed našem timu, a Jelena Milovanović Bruks je "overila" pobedu trojkom sa polovine terena.

Po tome ćemo pamtiti ovaj meč, u kojem su se ekipe čak 16 puta smenjivale u vođstvu!

Dok su Belgijanke u jednom trenutku vodile i deset poena, naš tim je maksimalnu prednost "plus 4" potvrdio spektakularnim pogotkom Bruksove uz zvuk sirene, za trijumf i skor 3-0!

Srbija je tako otišla u Štark arenu, najveću dvoranu u zemlji, u kojoj će u četvrtak igrati u četvrtfinalu protiv pobednica duela Letonija - Švedska, dok će Belgijanke u doigravanje za tu fazu Eurobasketa.

BRAVO!

Što se tiče grupe u kojoj je naša selekcija, Belgija ide u doigravanje za četvrtfinale, Rusija je i pre večerašnjeg meča bila treća, a Belorusija završava učešće na Eurobasketu.

Naše košarkašice se nisu najbolje snašle na početku, što u odbrani što u napadu. Belgijanke su to koristile i u ranom napadu dolazile do poena, ali su Srpkinje krajem prve deonice došle do vođstva.

Ipak, u drugom kvartalu Belgija je bila nadmoćna i taj deo igre rešila u svoju korist rezultatom 19:10.

Sudije su imale interesantan kriterijum i često dosuđivale faulove u napadu izabranicama Marine Maljković, pa je Belgija na poluvreme otišla sa prednošću od 34:26.

Početkom treće četvrtine Sonja Petrović i Ana Dabović su podigle nivo igre i vratile svoju ekipu u igru, ali samo da bi se protivnice ponovo "odlepile".

Pred poslednju četvrtinu gošće su imale prednost od šest poena, a za samo tri minuta igre Srbija se poenima Jovanović i Bruks vratila u egal (51:53).

Prvo vođstvo Srbiji na opšte oduševljenje publike u Zrenjaninu donela je Petrovićeva na četiri minuta do kraja utakmice, da bi nedugo zatim pogodila uz faul, ali posle nestvarnog pogotka Mestah o tablu uz faul za tri poena.

U poslednji minut se ušlo posle pauze zbog prokišnjavanja krova u zrenjaninskoj hali, a Dabovićeva je mogla da donese novu prednost Srbiji, međutim nije bila precizna sa linije penala.

Milić je bila polovična i odvela Srbiju na +1, da Alemand vratila prednost na drugu stranu svojim preciznim penalima.

Belgijanke su iz nekog razloga na 11 sekundi napravile faul na zemlji i omogućili Dabovićevoj da done se prednost Srbiji (67:66), da bi svestrana Nevena Jovanović ukrala loptu u narednom napadu, "ukrala" i skoro deset sekundi i dovela Srbiju na prag pobede.

Petrovićeva nije pogodila nijedno bacanje i time je omogućila Belgijankama da dođu do pobede iz, doduše, veoma neizgledne situacije, ali je dodatnu dramu sprečila Bruks koja je ukrala loptu na dodavanju i pogodila trojku sa pola terena – za kraj!

Belgijanke se u osmini finala Evrobasketa sastaju sa Slovenijom, dok su preostali dueli Velika Britanija – Crna Gora, Švedska – Letonija, Italija – Rusija. U četvrtfinalu su, pored Srbije, Francuska, Mađarska i Španija.

Devojke, čudo ste. Tri utakmice – tri pobede. Svaki put dramatično, ali valjda je tako slađe, pa i srcu draže. Zato će se duže pamititi. Posle Belorusije i Rusije, ženska košarkaša reprezentacija Srbije je sa puta ka još jednom velikom ostvarenju sklolnila i odličnu selekciju Belgije i takmičenje u, prema opštim ocenama, najjtežoj Grupi D Prvenstva Evrope okončala neogrebana.

Selekcija Marine Maljković je u završnici samo za one sa jakim srcem slavila 70:66, međutim, ova četiri poena viška zapravo su najveća prednost koji je naš tim imao. Tačku je stavila Jelena Bruks, pogodivši trojku posle presečene lopte, bukvalno sa zvukom sirene, za stanje ekstaze u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu. Bio je to njen drugi dalekometni hitac na utakmici, međutim, čak i da nije ušao, opet bi Plave dobile, jer je u heroinu izrasla Nevena Jovanović.

U danu kad je proslavila 29. rođendan, Jovanovićeva je ukrala loptu rivalima posle ubacivanja iz auta i praktično već tad rešila meč u našu korist. Iako je Sonja Petrović omanula oba puta sa linije penala, Belgijankama nije ostalo dovoljno vremena da nas ugroze, svega 1,9 sekundi, usledila je još jedna presečena lopta i već opisana završnica.

Posle izjednačene prve deonice, Srpkinje su skoro ostalo sve vreme bile u zaostatku. Belgijanke su diktirale ritam i pokazale da s pravom važe za jedne od favoritkinja za visok plasman. Predvodila ih je Ema Meseman sa 21 poenom, fino ispratile Kim Mestda sa 15 i Antonia Delar sa 12 i delovalo je u jednom trenutku da ćemo pretrpeti prvi poraz, otežati put ka završnici turnira. Pogotovo kad je početkom treće četvrtine Belgija otišla na +10.

No, u drugom delu, mic po mic, naše devojke su smanjivale zaostatak pre svega zahvaljujući iskustvu Sonje Petrović i Ane Dabović. Obe su meč okončale sa po 13 poena, a još efikasnija bila je Jelena Bruks sa 16, dok je 11 skokova dodala Aleksandra Crvendakić. Još 11 poena Jovanovićeve i taj potez vredan slavlja – kad je ukrala loptu – ispostavlo se dovoljnim za direktan plasman u četvrtfinal.e

Srbija se sad seli u Beograd, naredni meč igraće u Štark areni, a rival će biit bolji iz duela Letonija – Švedska, koje će tek da razigravaju za plasman dalje.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar