За специјалисте из Србије 2.000 €

Док су љекари у Републици Српској у све тежем положају и неријетко се одлучују на одлазак у иностранство због бољих плата, бањалучки клинички центар запошљава специјалисте из региона и за то их плаћа тродупло више него домаће љекаре. За неке су уговори чак изражени у еурима, а чиме се крши закон.

Република Српска 30.06.2019 | 16:46
За специјалисте из Србије 2.000 €
Из клиничког центра поручују да то није тачно и да је све по закону. Ипак, закон се крши а газе права домаћих љекара.

У настојању да надомјесте недостајући стручни кадар, многе здравствене установе ангажују љекаре из региона, махом из Србије. Тако је УКЦ РС ангажовао др Милоја Јоксимовића, пензисаног специјалисту неурохирургије, који већ 10 година долази у Бањалуку. У уговору о обављању привремених и повремених послова пише да ће Јоксимовићу за осигуране пацијенте бити исплаћена посебна накнада за сваку операцију, али и 2.000 ЕУР мјесечно, мимо тога!

„Наручилац посла ће Извршиоцу посла за пацијенете који нису осигураници ФЗО РС исплаћивати накнаду за извршени посао по услузи у износу од 15% од вриједности фактурисаног односно наплаћеног оперативног захвата. Наручилац посла ће Извршиоцу посла за обављање едукације кадрова Наручиоца посла исплаћивати накнаду у износу од 2000 еура мјесечно“, пише у уговору Јоксимовића.

Уговор са Јоксимовићем је изражен у еурима, што је супротно је Закону о унутрашњем платном промету Републике Српске, али то генералног директора УКЦ-а не спречава да тврди да је све по закону.

„Не радимо ништа противзаконито, преко стотину љекара дође из иностранства, уговори нису као што ви желите да представите минимални су у односу на оно колико ми имамо бенефита и колико коштају операције наших људи и лијечење наших лљуди у иностранству самим доласком професора штедимо средства ФЗО штедимо трошкове породице да не морају да траже хотеле скупе по Србији Хрватској Словенији или Аустрији а истовремено оно што је најбитније доласком њиховим радимо на едукацији нашег кадра у РС“, каже Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС.

То што пензионер Јоксимовић за неколико дана рада мјесечно заради и по 10-ак хиљада марака, значи да његове бањалучке колеге остају без посла и са пет пута мањим примањима за рад у пуном радном времену, јер новца за повећање плата нема. Осим тога, поставља се питање кога је то Јоксимовић едуковао за 10 година ангажмана и 2000 ЕУР мјесечно.

„Потребно би било извршити комплетну анализу тих уговора јер ти уговори трају више од 10 година ваљда су они који су требали научити научили а другу ствар да ли они који су већ научили могу учити следеће и поред свега тога значајан број пацијената одлази на операције у србију“, сматра Слободан Станић, бивши министар здравља РС.

Иако у уговору доктора Јоксимовића пише да ће Фонд исплаћивати један дио зараде, из Фонда здравственог осигурања кажу да уговори са специјалистима ван Српске нису у њиховој надлежности.

„У циљу боље доступности здравствених услуга и да наши пацијенти не морају да на  лијечење одлазе  ван граница Републике Српске, здравствене установе ангажују љекаре из иностранства како би радили услуге у нашим болницама. Сугеришемо вам да се за више детаља око исплате љекара и слично обратите здравственим установама, јер Фонд не располаже са овим подацима, нити су нам познати детаљи уговора”, кажу у ФЗО РС.

Да је потребно радити на едукацији младих, али и да рјешење није да се доводе стручњаци из региона који су одавно у пензији, сматра вд директора Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије Даница Грујичић.

„Немам ништа против мојих колега пензионера али сматрам да су они отишли у пензију и да треба заслужено у њој да уживају а да млађи људи преузимају пре 10 година ја сам почела да мислим о свом подмлатку и тако исто треба да се мисли овде не треба да буду рјешења људи који долазе са стране него аутохтони људи који овде живе и раде желе да уче и раде“, истиче Даница Грујичић, вд директора Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије.

Иако смо питања о ангажовању специјалиста из других земаља послали свим здравственим установама, одговоре смо до сада добили од болница у Добоју и Бијељини. Тврде да немају потписан ниједан уговор са љекарима из региона.



БН ТВ

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Глас

30.06.2019 14:56

Ста сте ви оцекивали,да це потврдити да је то тако како сте написали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.06.2019 16:00

Када ће ти људи једном схватити да у Немачкој раде за безвредан папир, евро без покрића, то немачку државу ништа не кошта, нити фирме, нити корпорације, нити Европску централну банку, са друге стране пошто смо ми на Балкану све окупиране западне колоније, тај новац се овде морао признати, као истинска материјална актива, и материјална вредност, тако Немци практично добијају бесплатно радну снагу за безвредан папир, и та радна снага тај евро извози из Немчке, тамо се услед хиперемисије евра зато не ствара већа количина новца у монетатном систему него што би смела бити јер се њихов безвредни евро без покрића код нас извози. А код нас се пошто смо под окупацијом и немамо Централну банку признаје тај окупациони новац. Ето у томе је сва суштина преваре. А сви они који у Немачку и на Запад иду по тај окупацино новац, ступили су у редове немачке окупационе војске која окупира народе Балкана са окупационим новцем који у наше земље уноси. Да ли сад схватате сви суштини преваре, више Немци не морају регрутовати војску, и ћи да нас окупирају, одводити народ у ропство да ради као у Трећем рајху, сад сами долазе да раде за безвредан папир. И тако се радило од договора Вили Бранта са Титом да нам не плате ратну одштетну, него да народ 60их изруче у немачко ропство да раде за немачку марку без покрића, за коју су се договорили да се код нас признаје. Њмачком марком као окупациним новцем радили на диверзију југоловенског монетарног и привреднног система, и поред тога што је држава имала економски и монетарни суверенитет, централну банку и свој интегрисани привредни систем са свим царинским заштитама,а ли унос окупационог новца из Европе, Запада, САД, током 60их, 70их. 80их југословенски привредни систем није могао издржати, и када се у ЈУгославији у оптицау током 80х акулмулирало више страног новца него што је бруто друштвени производ државе, даља монтарна окупација страном валутом државе је постала неиздржива. Држава се морала распасти под толиким притиском стране валуте присутен у југословенском монетарном систему.

Name

Ре за ре

30.06.2019 16:09

Ко је теби дилер

Name

ре

30.06.2019 18:25

Знаци криминал се наставља и послије Богданица, а сто се тице насих кадрова - па најјаци у ортопедији др Славко Манојловиц је отјеран од стране Горана Талица управо зато сто је био најбољи.

Name

Ре ре

30.06.2019 18:38

Не треба Њемцима ни војска ни монетарна политика ни "безвриједни" папири да нас униште. Месар из Бакинаца и психопата Крњеуше, са својим сателитима, ће убрзо искоријенити српски народ са ових простора.

Name

Проф

30.06.2019 19:56

Ово о цему ви говорите назива се валутна супституција.Феномен одавно познат у монетарној економији.Није то никаква окупација, градјани бјезе за тудјом валутом, јер својој не вјерују. У БиХ, Србији и Хрватској готово сва стедња је у страној валути.Доминирају страни депозити.Едукујте се мало, барем књига има.

Name

Предраг

30.06.2019 14:59

Свака цаст доктору Јоксимовицу. Зарадио је сваки динар којо му се даје. Врхунски струцњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра

10.11.2020 13:44

Слажем се! Заиста, велики стручњак и велики човек!

Name

Мика

30.06.2019 15:05

Има ли дјечији кардиохирург?

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

01.07.2019 07:57

Др. Бајиц

Name

ВРАЦАРИЦА

30.06.2019 15:08

ПА ВИДИТЕ ИЗ БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ ИДУ У МИЛИЦЕ У БОКСИТ..ТАКО ДА НИ ОВО МАЛО ДОКТОРА НЕМОЗЕМО НАЦИ ..АКО НЕ ПЛАТИМО ПРИВАТНО..СТАВЕ НА СПИСАК КОД НЕУРОЛОГА..КАРДИОЛОГА И НИКАД ДОЦИ НА РЕД..ПРЕ КОД СВЕТОГ ПЕТРА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2019 18:48

Пара у ФЗО има довољно...али док се намири кум Ранко, Проинтер и други подобни нема довољно за оно што би стварно требало.

Name

Бањалуцанин

30.06.2019 15:34

Какав кретен на ста је спало здравство да ово смеце руководи са клиницким центром фрфљави идиот ово нема нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалуцанин

30.06.2019 16:09

Ти сигурно ниси " прави Бањалуцанин". Да јеси знао би кад ставити зарез и тацку.О култури да не гпворим.Процитај бонтон. Мозда несто науцис, иако се бојим да си закаснио.

Name

Ре

30.06.2019 16:35

Ја сам Бањалуцанин у цовјек говори како треба. Је.. те Дзајиц сам просјеком 6!

Name

Челинац

30.06.2019 19:56

Јоксимовиц није једини. Ради он своје и у сали ријец не проговара и никоме ниста не показује. Проблем је сто Дјајиц отјера домаце докторе, кардиолог Дјукиц, неуролог Томиц, васкуларни хирург Стојисављевиц.... пред овим са стране сто га први пут види глуми фацу, домаци му сметају јер знају колико је супаљ са медицином

Name

Ре ре Бањалуцанин

30.06.2019 20:01

Ти мора да си из Дрвара или Петровца тамо су све сколовани кадрови СНСД а са 8 разреда а ја сам родјени Бањалуцанин а та битанга од квази доктора дрзавним парама купи љубавници Соњи Томас новог дзипа ауди од 140 000 км лопурде бандо

Name

Ре ре бањалуцани сви

30.06.2019 20:20

Ста сте запели за Ауди Q5. Стан цетворособан у центру је права љубав. Дивота од зивота а ви га смсрате за неку сицу од 2000€.

Name

XX

30.06.2019 15:40

Да је Јоксимовицу плата 10 000 еур мало је ако узмемо у обзир колико је захтјевних операција урадио у РС. Он је врхунски струцњак, знам то из искуства. Па није сам у операционој сали, могли су примити знање од њега али назалост то је теско јер није сваки хирург добар . Један је Јоксимовиц! Зивио 100 година. Вјецно захвална једна мајка ❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2019 19:54

Мало је кад други плаца.

Name

Доститељ

30.06.2019 15:47

Професор и доктор који није уз све бенифиције које је има није подигао подмладак у својој области не би требало да се појвљује у време пензије. И тих мумија и на факултетима који из страха да не оду у пензију и егоизама нису до задњег издисаја пружили могућност млашим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Доситеј

30.06.2019 16:07

Потписујем све наведено!

Name

Г

30.06.2019 16:26

Гријесите! Ко је хтио да науци од њега, науцио је! Дана из Србије је уцила од њега па је и она врхунски неурохирург. Имала сам среце да је био у БЛ кад ми је било потребно

Name

Xxе

30.06.2019 16:29

Слажем се

Name

РеXX

30.06.2019 16:29

Слазем се, то је све тако... Онолико би требали да вреде колико зq свог рада пренесу на младјег неког своје искуство, то је таква наука, нема све ни у књигама, битна је мануелност... Ал они метузалеми разноразни само себи, ко да це вјецно зивјети. Цаст томе сто су струцњаци, Јоксимовиц то јесте, али ста це бити кад њега нестане, треба све да стане?... А то сто за 10год.неког обуцава, то бије слуцајно, он ту тезгари, не врси едукацију, нqкон њрга додје други итд, домаци никад нqпријед

Name

Ре

30.06.2019 16:36

Слазем се! Код нас док један не отегне други се не протегне!

Name

Мрки

30.06.2019 17:12

Одговор за Г Дана Грујициц није уцила од Јоксимовица него од Васе Антуновица најбољег Неурохирга на просторима бивсе СФРЈ а и сире

Name

За Мрки

30.06.2019 20:00

И да није уцила од Јоксимовица, то није сустина прице. Јоксимовиц је у сали са барем јос једним неурохирургом па засто за 10 год немамо замјену за њега. Није до Јоксимовица. Не свидјају ми се многе ствари сто ради ова власт али сто се тице Јоксимовица и уговора са њим скидам капу. Лако је прицати свима који нису били ба мом мјесту и хвала Богу да нису. Да јесу захвалили би се Богу сто су имали Јоксимовица

Name

Александра

10.11.2020 13:46

Доктор Јоксимовић је велики човек, спасао толико људи!

Name

Xxx

30.06.2019 16:28

Болесном човеку треба добар доктор. Здравље нема цијену. Овдје није проблем сто ти људи долазе и раде у Српској, већ је проблем што не уче и што не оспособљавају их за такве захвате. Мислим да је крајње вријеме за реформу здравства, прије свега да се види у којој болници има који струцњак и ста ради нас кадар. Па тај кадар његовати, па тек онда улагати у спољне сараднике. А не доводити пензионисане љекаре, а у првој суседној болници имас цијело одјељење које има развијену ту врсту услуге. Толико од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

30.06.2019 17:04

Сад знамо колико плаћају специјалисте из Србије. А колико су платили оне специјалце из Србије да млате народ на Тргу Крајине 25. децембра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

30.06.2019 17:27

Други пут це бити и Руса специјалаца, па нек коста ста коста...

Name

X

30.06.2019 21:36

Ако је ико бијесан због 25 децембра, то сам ја али овдје не писемо о томе. Не мијесајте ствари

Name

Весели Приједорцанин

30.06.2019 17:22

За проф.Јоксимовица само реци хвале,тезак је то посао а мала пара...само се треба запитати колико то коста у развијенијим земљама...али овде зивот је јефтин...нико не мисли на здравље...али ста да се ради са "насим" професорима као нпр.један сто долази у ОБ Приједор па нико не води рачуна ста се ту ради и нико га не контролише,смањује се број становника у Приједору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болница Фоча

30.06.2019 17:48

Пола Фочанских пацијената иде у Горажде и Сарајево да се лијече!!!Сваки који има удес шаљу за Сарајево.Толико о нашој болници!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2019 14:13

пропали тотално.

Name

Добој

30.06.2019 18:10

Господо са БН телевизије изнијецу само један слуцај из Добоја. Сину једног радника из слузбе за хитну мед.помоц откривен тумор на мозгу. Тумор је био на неприступацном мјесту тако да ниједан др.у Београду није хтио прихватити да оперисе,због превеликог ризика. Дијете је имало 14 год. Која туга за родитеље. Доктор о коме,тако рузно писете, прихватио је да дијете оперисе у БЛ. Дијете је данас зиво и здраво, хвала драгом Богу. Просудите колико тај доктор вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2019 21:45

Тако је! Таквих је много било назалост. Јоксимовиц мозе оперисати сто други не могу. Истина, ста послије њега? Вјероватно у БГ као прије

Name

Xy

01.07.2019 18:20

Много је таквих пацијената,а и из Србије које је доктор у Бања Луци оперисао

Name

ЈОВАН СТОКХОЛМ

30.06.2019 18:31

Халал им сваки динар,сваком ко струцно ради тај посо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

30.06.2019 19:43

НАЈВЕЦИ РУСИТЕЉ РСе ЈЕ ДОДИК,НАСЕ ДОКТОРЕ ТЈЕРА ПЛАТОМ ИЗ РСе,А ЗАПОСЉАВА СРБИЈАНСКЕ ДОКТОРЕ ПЕНЗИОНЕРЕ И ДЕБЕЛО ИХ ПЛАЦА,ДАБОГДА МУ ОНИ И ТРЕБАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2019 21:48

Сваком доктору треба дати добру плату, сестрама такодје али ко прими мито, одмах отказ

Name

Угасили Смо

30.06.2019 22:02

није то тако само у Бањалуци,вец у свим болницама у РС,назалост.

Name

ПАЦИЈЕНТ

30.06.2019 22:13

Нецу критиковати новинара сигурно незна о коме се ради небиму напамет пало да помене доктора Јоксимовица.Господин је неурохирург много има у РСу неурохирургс и у Србији али је један Јоксимовиц он има бози дар сто други вјеројатно немају.Тоје најбољи посао који је КБЦ могао урадити имаоје дто клиника гдјеје могао радити такав струцњак се плаца златом.Новинара бих упутио дасе јавно извине струцњаку не доктору.Билоби лијепо због куце у којој ради да мало зовне пар пацијената па да види ста они каxу о овоме бансериским струцњаком.Ималисте хиљаду кардиолога али један је био Папа Исидора на ВМА.Ста мислите о докторима који се баве политиком какве су то незналице.Врхунског струцњака као стоје Јоксимовиц немозе промасити добра награга.Сметавам такав струцњамк а несмета неки бснкар који има десероструку зараду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богвидисве

10.08.2019 19:16

Мене би било срамота и страх бога, да писем као ви. Прво се распитајте колико је зивота спасио наведени доктор и операција успјесних изврсио које нико у Републици Српској није могао. Ако вец зелите да прозивате власт, онда прозивајте преко фабрика, немојте се мијесати у људске зивоте које је овај нас др задрзао на земљи.

ОДГОВОРИТЕ