Обнављају кућу патријарха Павла

Средином новембра планирано освећење цркве у Кућанцима у Славонији, у којој је крштен вољени поглавар СПЦ. Биће подигнута и задужбина. Цело здање личиће на мали Призрен. У обновљеној кући музеј посвећен патријарху.

Србија 30.06.2019 | 16:30
Обнављају кућу патријарха Павла
Црква Светих апостола Петра и Павла, у славонском селу Кућанци, код Доњег Михољца, родном месту патријарха Павла, подигнута је из темеља и биће освећена 16. новембра, сазнају "Новости". Како је за наш лист потврдио парох кућаначки, протојереј Драган Гаћеша, тада ће на великом народно-црквеном сабору бити обележено на нивоу Републике Хрватске и 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Сабору би требало да присуствује и српски патријарх Иринеј са више архијереја, Срби из целе Хрватске, политичари...

- Црква у којој је патријарх Павле крштен изграђена је 1928. године, али је пред поноћ, 20. децембра 1991. године, минирана и дигнута у ваздух - подсећа парох. - Остао је само звоник, који смо сада обновили и изградили нову цркву од темеља. Током лета требало би да буду завршени епископски трон од камена, горње место, полијелеј (главни лустер у цркви) и још два лустера.

Радове "потписује" београдски академски вајар Митар Петковић, познат као идејни творац решења чувеног Ордена српске заставе, који су, између осталих, добили руски државници и дипломате Сергеј Шојгу, Сергеј Лавров, Александар Чепурин и Виталиј Чуркин, као и француски писац и новинар Патрик Бесон.

За освећење Цркве светих апостола у Кућанцима изабран је празник Ђурђиц, 16. новембра, дан након што се највољенији српски патријарх упокојио 2009. године. Церемонији освећења претходиће свечана академија, 15. новембра, у Слатини.

Осим Цркве, обнавља се и парохијски дом, прекопута богомоље, а на родном имању некадашњег српског патријарха биће обновљена кућа и изграђена задужбина.



- Уз благослов епископа пакрачко-славонског Јована, на родном имању патријарха Павла обновићемо постојећу кућу. То није његова родна кућа. Она је срушена и уместо ње је подигнута ова, 1968. године. Кућа ће бити претворена у музеј посвећен патријарху Павлу, а поред ће бити кућица за дочекивање гостију. У дубини имања, у парку, с временом ће бити подигнута патријархова задужбина - црквица са конаком за пријем деце из целог света - каже кућаначки свештеник.

Цело здање личиће на мали Призрен, јер је патријарх Павле најдуже био у Призрену као епископ рашко-призренски, од 1957. до 1990. године, када постаје 44. српски патријарх.

Кућанци су, у време када је рођен као Гојко Стојчевић, 11. септембра 1914, припадали аутономном Краљевству Хрватске и Славоније у склопу Аустроугарске. Рођен је у земљорадничкој породици и рано је остао без родитеља. Гимназију је завршио у Београду, шесторазредну Богословију у Сарајеву, а Богословски факултет у Београду.Монашки живот почео је у Манастиру Свете Тројице у Овчару, када је, за време Другог светског рата, радио и као вероучитељ деце избеглица у Бањи Ковиљачи. Замонашен је у манастиру Благовештењу 1946.



Као епископ рашко-призренски, остао је упамћен по сведочењу у УН о проблемима Срба на Косову и Метохији. Током рата у БиХ говорио је да страдају и Срби, и Хрвати, и Муслимани, као и да је мир свима потребан, "јер смо сви ми деца Божија", и да за хришћанина свако убиство човека човеком значи братоубиство.

У време које је провео на трону СПЦ, веронаука је, 2002. године, уведена у школе, а Богословски факултет враћен у оквире Београдског универзитета.

Народ је волео патријарха Павла због његове једноставности и скромности. Често је Београдом ишао пешице или се возио градским превозом.

Умро је у 96. години и сахрањен је на црквеном гробљу у београдској Раковици.

МАЛО СРБА, АЛ' МАЛО И ХРВАТА

КУЋАНЦИ су некада били већинско српско село. Живело је око 80 одсто Срба и 20 одсто Хрвата. Данас је однос двају народа пола-пола, с тим што и једни и други масовно напуштају село. Српске породице су се у великом броју иселиле у Срем, а млади Хрвати у Немачку и Аустрију. У њихове куће уселили су се Хрвати из Босне. Упркос томе, сваки други дом у овом, седам километара дугачком селу, празан је.

(Вечерње новости)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаффа

30.06.2019 14:49

Људска величина, за вијек вјекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

30.06.2019 19:56

Слава његовој скромности и светости.

Name

Маx

01.07.2019 11:37

Слава му. Невјероватна дуса и цовјек

Name

Пикси

30.06.2019 15:13

Павле члановима Синода : добро је да сте се зарекли на скромност, иначе би авионима и хеликоптерима долазили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бог дусу да му прости

01.07.2019 17:00

Нисам срб али га постујем

Name

Мицкy

30.06.2019 16:25

Најбољи и највећи патријарх свих времена. Слава му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

30.06.2019 16:30

Е да види наш Павле сада нашу цркву и Иринеја, тајкунског патријарха, не би му било лако. Да види како хода по славама под шаторима и како подржава банду. После њега немам никакво мишљење о цркви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

30.06.2019 19:34

Имао сам Бозји дар да га једном видим и цујем на освестењу темеља храма Христа Спаситеља, Бозе хавала ти. Мислим да упокојени Патријарх никако не би подрзао оно сто се десава на том светом месту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

30.06.2019 20:07

Слава му и милост.

ОДГОВОРИТЕ