Obnavljaju kuću patrijarha Pavla

Sredinom novembra planirano osvećenje crkve u Kućancima u Slavoniji, u kojoj je kršten voljeni poglavar SPC. Biće podignuta i zadužbina. Celo zdanje ličiće na mali Prizren. U obnovljenoj kući muzej posvećen patrijarhu.

Srbija 30.06.2019 | 16:30
Obnavljaju kuću patrijarha Pavla
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca, rodnom mestu patrijarha Pavla, podignuta je iz temelja i biće osvećena 16. novembra, saznaju "Novosti". Kako je za naš list potvrdio paroh kućanački, protojerej Dragan Gaćeša, tada će na velikom narodno-crkvenom saboru biti obeleženo na nivou Republike Hrvatske i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Saboru bi trebalo da prisustvuje i srpski patrijarh Irinej sa više arhijereja, Srbi iz cele Hrvatske, političari...

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928. godine, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, minirana i dignuta u vazduh - podseća paroh. - Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. Tokom leta trebalo bi da budu završeni episkopski tron od kamena, gornje mesto, polijelej (glavni luster u crkvi) i još dva lustera.

Radove "potpisuje" beogradski akademski vajar Mitar Petković, poznat kao idejni tvorac rešenja čuvenog Ordena srpske zastave, koji su, između ostalih, dobili ruski državnici i diplomate Sergej Šojgu, Sergej Lavrov, Aleksandar Čepurin i Vitalij Čurkin, kao i francuski pisac i novinar Patrik Beson.

Za osvećenje Crkve svetih apostola u Kućancima izabran je praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se najvoljeniji srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Ceremoniji osvećenja prethodiće svečana akademija, 15. novembra, u Slatini.

Osim Crkve, obnavlja se i parohijski dom, prekoputa bogomolje, a na rodnom imanju nekadašnjeg srpskog patrijarha biće obnovljena kuća i izgrađena zadužbina.



- Uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana, na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovićemo postojeću kuću. To nije njegova rodna kuća. Ona je srušena i umesto nje je podignuta ova, 1968. godine. Kuća će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu Pavlu, a pored će biti kućica za dočekivanje gostiju. U dubini imanja, u parku, s vremenom će biti podignuta patrijarhova zadužbina - crkvica sa konakom za prijem dece iz celog sveta - kaže kućanački sveštenik.

Celo zdanje ličiće na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine, kada postaje 44. srpski patrijarh.

Kućanci su, u vreme kada je rođen kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914, pripadali autonomnom Kraljevstvu Hrvatske i Slavonije u sklopu Austrougarske. Rođen je u zemljoradničkoj porodici i rano je ostao bez roditelja. Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.Monaški život počeo je u Manastiru Svete Trojice u Ovčaru, kada je, za vreme Drugog svetskog rata, radio i kao veroučitelj dece izbeglica u Banji Koviljači. Zamonašen je u manastiru Blagoveštenju 1946.



Kao episkop raško-prizrenski, ostao je upamćen po svedočenju u UN o problemima Srba na Kosovu i Metohiji. Tokom rata u BiH govorio je da stradaju i Srbi, i Hrvati, i Muslimani, kao i da je mir svima potreban, "jer smo svi mi deca Božija", i da za hrišćanina svako ubistvo čoveka čovekom znači bratoubistvo.

U vreme koje je proveo na tronu SPC, veronauka je, 2002. godine, uvedena u škole, a Bogoslovski fakultet vraćen u okvire Beogradskog univerziteta.

Narod je voleo patrijarha Pavla zbog njegove jednostavnosti i skromnosti. Često je Beogradom išao pešice ili se vozio gradskim prevozom.

Umro je u 96. godini i sahranjen je na crkvenom groblju u beogradskoj Rakovici.

MALO SRBA, AL' MALO I HRVATA

KUĆANCI su nekada bili većinsko srpsko selo. Živelo je oko 80 odsto Srba i 20 odsto Hrvata. Danas je odnos dvaju naroda pola-pola, s tim što i jedni i drugi masovno napuštaju selo. Srpske porodice su se u velikom broju iselile u Srem, a mladi Hrvati u Nemačku i Austriju. U njihove kuće uselili su se Hrvati iz Bosne. Uprkos tome, svaki drugi dom u ovom, sedam kilometara dugačkom selu, prazan je.

(Večernje novosti)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

30.06.2019 14:49

Ljudska veličina, za vijek vjekova.

ODGOVORITE
Name

MM

30.06.2019 19:56

Slava njegovoj skromnosti i svetosti.

Name

Max

01.07.2019 11:37

Slava mu. Nevjerovatna dusa i covjek

Name

Piksi

30.06.2019 15:13

Pavle članovima Sinoda : dobro je da ste se zarekli na skromnost, inače bi avionima i helikopterima dolazili.

ODGOVORITE
Name

bog dusu da mu prosti

01.07.2019 17:00

Nisam srb ali ga postujem

Name

Micky

30.06.2019 16:25

Najbolji i najveći patrijarh svih vremena. Slava mu.

ODGOVORITE
Name

Srbin

30.06.2019 16:30

E da vidi naš Pavle sada našu crkvu i Irineja, tajkunskog patrijarha, ne bi mu bilo lako. Da vidi kako hoda po slavama pod šatorima i kako podržava bandu. Posle njega nemam nikakvo mišljenje o crkvi.

ODGOVORITE
Name

Ratko

30.06.2019 19:34

Imao sam Bozji dar da ga jednom vidim i cujem na osvestenju temelja hrama Hrista Spasitelja, Boze havala ti. Mislim da upokojeni Patrijarh nikako ne bi podrzao ono sto se desava na tom svetom mestu.

ODGOVORITE
Name

Milka

30.06.2019 20:07

Slava mu i milost.

ODGOVORITE