Чији Вимблдон? Новаков Вимблдон!

Сутра почиње 133. издање најстаријег и најпрестижнијег тениског такмичења на којем наш ас брани титулу.

Тенис 01.07.2019 | 00:00
Чији Вимблдон? Новаков Вимблдон!
Прошло, 132. издање Вимблдона завршено је и у мушком и у женском синглу онако како је мало ко очекивао. Јер Отворено првенство Енглеске отишле је у руке једне Немице и једног Србина, Ангелике Кербер и Новака Ђоковића који су тада били 11, односно 12. носитељи. 

ПРЕМИЈЕ

Победник 2.350.000
Финале 1.175.000
Полуфинале 588.000
Четвртфинале 294.000
Осмина финала 176.000
Треће коло 111.000
Друго коло 72.000
Прво коло 45.000
Укупан наградни фонд 38.000.000 (11,76 % повећање)
НАПОМЕНА: у фунтама (1,12 евра)

Овакав, некласичан почетак најаве 133. издања највећег, најпрестижнијег и вероватно најстаријег тениског такмичења на свету ту је да упозори, посебно љубитеље спортског клађења, да није све у квотама, или пак, као у овом случају пласману на светским листама. Има много тога што један, готово увек без изузетка врхунски играч (тј. играчица) морају да прођу не би ли постигли оно што су ово двоје у 2018. Јер искуство играња на овако великом такмичењу много значи, па ћемо и овај пут евентуалне сингл шампионе потражити међу онима са много лета у тенису, и животу наравно.

АТП

А када се већ прича о годинама, ту је Роџер Федерер, осмоструки шампион Вимблдона који у августу пуни чак 38, али је 10. титулом у Халеу и 103. у каријери показао да се може очекивати да дође до деветог пехара у Лондону. Тај Хале, то јест бодови које је донео из Немачке помогли су му да, пре свега  због специфичног калкулисања поена за носиоце на Вимблдону, буде други, што онда значи и да неће налетети на Нолета све до евентуалног финала. Рафаел Надал, као други играч света пао је на трећу позицију тако да је жреб одредио да ће у Федексову половину.

Управо Рафа и Ноле су можда и два тенсиера који би могли да одуче о титули, што се у суштини догодило и прошле године. Победа у пет сетова и два дана уграња нашег аса у полуфиналу, била је практично и одлучујућа пошто га је у борби за титулу потом чекао Кевин Андерсон. Ђоковић је тај меч завршио очас посла и окитио се четвртом титулом у Вимблдону.

НОВАК БРАНИ ДО КРАЈА 2019.

ВИМБЛДОН (титула) 2.000
МАСТЕРС КАНАДА (3. коло) 90
МАСТЕРС СИНСИНАТИ (титула) 1.000
УС ОПЕН (титула) 2.000
МАСТЕРС ШАНГАЈ (титула) 1.000
МАСТЕРС ПАРИЗ (финале) 600
МАСТЕРС АТП ФИНАЛЕ (финале) 1.000
УКУПНО 7.690 АТП поена

Претходним финалом у Квинсу, које је изгубио од Марина Чилића у три сета, али пре свега освајањем титуле наш тенисер се, после две године мучења са мотивацијом, повредама и формом, вратио тамо где припада. Даље је уследио "масакр" са титулама у Синсинатију, УС Опену, Шангају, те финалима у Паризу и Лондону. И наравно, успон на АТП трон где и даље седи. И који ће морати да чува свим снагама пошто му предстоји период у којем, до краја године брани чак 7.690 поена.

WТА

Док је код мушкараца углавном све јасно - и ко може до титуле и ко не може - код жена је сада, када је Серена Вилијамс коначно поклекла, ситуација крајње френетична. Посебно зато што је Наоми Осака и дефинитивно "у каналу", а Ешли Барти као нови први рекет света испливала на површину. Снажна, али омалена Аустралијанка тешко ће до пехара, што не бисмо смели да тврдимо за снажну и високу Јапанку.

Трећи гренд слем сезоне је управо место где би она могла да докаже да је била тек у краткој кризи након што је направила глупост и отпустила човека који је од ње и направио најбољу на свету, Сашу Бајина. Поред ње могућност да покори Вимблдон остављамо још двема Чехињама, Петри Квитовој и Каролини Плишковој.

УТИЦАЈ ТРАВЕ

Травната подлога је позната по томе што на њој доминирају снажни тенисери с громовитим сервисима. Поени су кратки и обично се решавају после неколико удараца, пошто лоптица ниско и брзо одскаче. Још када при крају турнира уништену траву замени песак, ствар се додатно компликује.

ТРИ НОСИОЦА ИЗ СРБИЈЕ

Посебна је част бити носилац на највећем турниру у тенису, а Србија се ове године, након неколико сезона ослањања само на Ђоковића, услед повреда и пада форме Јанка Типсаревића и Виктора Троицког, те чекања нове генерације може похвалити тројицом међу 32! Поре првог, то јест Новака у питању су, наравно 31. Ласло Ђере и 32. Душан Лајовић. Потоњој двојици је ово први пут да су се нашли у овом пробраном друштву.

Списак носилаца: 1. Новак Ђоковић, 2. Роџер Федерер, 3. Рафаел Надал, 4. Кевин Андерсон, 5. Доминик Тим, 6. Александер Зверев, 7. Стефанос Циципас, 8. Кеи Нишикори, 9. Џон Изнер, 10. Карен Хачанов, 11. Данил Медведев, 12. Фабио Фоњини, 13. Марин Чилић, 14. Борна Ћорић (одустао), 15. Милош Раонић, 16. Гаел Монфис, 17. Матео Баретини, 18. Николоз Басилашвили, 19. Феликс Оже-Алијасим, 20. Жил Симон, 21. Давид Гофан, 22. Стен Вавринка, 23. Роберто Баутиста Агут, 24. Дијего Шварцман, 25. Алекс де Минор, 26. Гвидо Пеја, 27. Лука Пуј, 28. Беноа Пер, 29. Денис Шаповалов, 30. Кајл Едмунд, 31. Ласло Ђере, 32. Душан Лајовић.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар