Čiji Vimbldon? Novakov Vimbldon!

Sutra počinje 133. izdanje najstarijeg i najprestižnijeg teniskog takmičenja na kojem naš as brani titulu.

Tenis 01.07.2019 | 00:00
Čiji Vimbldon? Novakov Vimbldon!
Prošlo, 132. izdanje Vimbldona završeno je i u muškom i u ženskom singlu onako kako je malo ko očekivao. Jer Otvoreno prvenstvo Engleske otišle je u ruke jedne Nemice i jednog Srbina, Angelike Kerber i Novaka Đokovića koji su tada bili 11, odnosno 12. nositelji. 

PREMIJE

Pobednik 2.350.000
Finale 1.175.000
Polufinale 588.000
Četvrtfinale 294.000
Osmina finala 176.000
Treće kolo 111.000
Drugo kolo 72.000
Prvo kolo 45.000
Ukupan nagradni fond 38.000.000 (11,76 % povećanje)
NAPOMENA: u funtama (1,12 evra)

Ovakav, neklasičan početak najave 133. izdanja najvećeg, najprestižnijeg i verovatno najstarijeg teniskog takmičenja na svetu tu je da upozori, posebno ljubitelje sportskog klađenja, da nije sve u kvotama, ili pak, kao u ovom slučaju plasmanu na svetskim listama. Ima mnogo toga što jedan, gotovo uvek bez izuzetka vrhunski igrač (tj. igračica) moraju da prođu ne bi li postigli ono što su ovo dvoje u 2018. Jer iskustvo igranja na ovako velikom takmičenju mnogo znači, pa ćemo i ovaj put eventualne singl šampione potražiti među onima sa mnogo leta u tenisu, i životu naravno.

ATP

A kada se već priča o godinama, tu je Rodžer Federer, osmostruki šampion Vimbldona koji u avgustu puni čak 38, ali je 10. titulom u Haleu i 103. u karijeri pokazao da se može očekivati da dođe do devetog pehara u Londonu. Taj Hale, to jest bodovi koje je doneo iz Nemačke pomogli su mu da, pre svega  zbog specifičnog kalkulisanja poena za nosioce na Vimbldonu, bude drugi, što onda znači i da neće naleteti na Noleta sve do eventualnog finala. Rafael Nadal, kao drugi igrač sveta pao je na treću poziciju tako da je žreb odredio da će u Fedeksovu polovinu.

Upravo Rafa i Nole su možda i dva tensiera koji bi mogli da oduče o tituli, što se u suštini dogodilo i prošle godine. Pobeda u pet setova i dva dana ugranja našeg asa u polufinalu, bila je praktično i odlučujuća pošto ga je u borbi za titulu potom čekao Kevin Anderson. Đoković je taj meč završio očas posla i okitio se četvrtom titulom u Vimbldonu.

NOVAK BRANI DO KRAJA 2019.

VIMBLDON (titula) 2.000
MASTERS KANADA (3. kolo) 90
MASTERS SINSINATI (titula) 1.000
US OPEN (titula) 2.000
MASTERS ŠANGAJ (titula) 1.000
MASTERS PARIZ (finale) 600
MASTERS ATP FINALE (finale) 1.000
UKUPNO 7.690 ATP poena

Prethodnim finalom u Kvinsu, koje je izgubio od Marina Čilića u tri seta, ali pre svega osvajanjem titule naš teniser se, posle dve godine mučenja sa motivacijom, povredama i formom, vratio tamo gde pripada. Dalje je usledio "masakr" sa titulama u Sinsinatiju, US Openu, Šangaju, te finalima u Parizu i Londonu. I naravno, uspon na ATP tron gde i dalje sedi. I koji će morati da čuva svim snagama pošto mu predstoji period u kojem, do kraja godine brani čak 7.690 poena.

WTA

Dok je kod muškaraca uglavnom sve jasno - i ko može do titule i ko ne može - kod žena je sada, kada je Serena Vilijams konačno poklekla, situacija krajnje frenetična. Posebno zato što je Naomi Osaka i definitivno "u kanalu", a Ešli Barti kao novi prvi reket sveta isplivala na površinu. Snažna, ali omalena Australijanka teško će do pehara, što ne bismo smeli da tvrdimo za snažnu i visoku Japanku.

Treći grend slem sezone je upravo mesto gde bi ona mogla da dokaže da je bila tek u kratkoj krizi nakon što je napravila glupost i otpustila čoveka koji je od nje i napravio najbolju na svetu, Sašu Bajina. Pored nje mogućnost da pokori Vimbldon ostavljamo još dvema Čehinjama, Petri Kvitovoj i Karolini Pliškovoj.

UTICAJ TRAVE

Travnata podloga je poznata po tome što na njoj dominiraju snažni teniseri s gromovitim servisima. Poeni su kratki i obično se rešavaju posle nekoliko udaraca, pošto loptica nisko i brzo odskače. Još kada pri kraju turnira uništenu travu zameni pesak, stvar se dodatno komplikuje.

TRI NOSIOCA IZ SRBIJE

Posebna je čast biti nosilac na najvećem turniru u tenisu, a Srbija se ove godine, nakon nekoliko sezona oslanjanja samo na Đokovića, usled povreda i pada forme Janka Tipsarevića i Viktora Troickog, te čekanja nove generacije može pohvaliti trojicom među 32! Pore prvog, to jest Novaka u pitanju su, naravno 31. Laslo Đere i 32. Dušan Lajović. Potonjoj dvojici je ovo prvi put da su se našli u ovom probranom društvu.

Spisak nosilaca: 1. Novak Đoković, 2. Rodžer Federer, 3. Rafael Nadal, 4. Kevin Anderson, 5. Dominik Tim, 6. Aleksander Zverev, 7. Stefanos Cicipas, 8. Kei Nišikori, 9. Džon Izner, 10. Karen Hačanov, 11. Danil Medvedev, 12. Fabio Fonjini, 13. Marin Čilić, 14. Borna Ćorić (odustao), 15. Miloš Raonić, 16. Gael Monfis, 17. Mateo Baretini, 18. Nikoloz Basilašvili, 19. Feliks Ože-Alijasim, 20. Žil Simon, 21. David Gofan, 22. Sten Vavrinka, 23. Roberto Bautista Agut, 24. Dijego Švarcman, 25. Aleks de Minor, 26. Gvido Peja, 27. Luka Puj, 28. Benoa Per, 29. Denis Šapovalov, 30. Kajl Edmund, 31. Laslo Đere, 32. Dušan Lajović.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar