КА: Перу шокирао Уругвај за 1/2-финале!

Фудбалери Перуа после неизвесне утакмице са Уругвајем пласирали су се у полуфинале Копа Америке, пошто су после бољег извођења једанаестераца славили са 5:4.  Полуфинале Перу - Чиле гледаћемо други пут у последња три Купа Америке.  Има дана кад ни океан не можеш да погодиш: Уругвајци нису баксузи, то су ходајуће несреће! Суарез трагичар, Перу без игре до полуфинала! Могло је да буде и 5:0!

Фудбал 29.06.2019 | 23:40
КА: Перу шокирао Уругвај за 1/2-финале!
Регуларни део меча у бразилском Салвадору завршен је без постигнутих голова, али никако без узбуђења.

Наиме, нападачу Уругваја, уједно и актуелном члану Барселоне, Луису Суарезу, поништена су чак три постигнута поготка због офсајд позиције, па су се навијачи Уругваја три пута узалуд радовали.

Уругвајци су били бољи противник, конкретнији, опаснији, имали су чак 12 удараца на гол Перуа, док су Перуанци шутирали тек 3 пута на гол Уругваја и ни један једини ударац није ишао у оквир гола.

На мечу смо видели 4 жута картона, по два на обе стране као и велики број прекршаја – чак 36 укупно.

Када је ред дошао до пенал серије, први једанаестерац је шутирао Луис Суарез и шутирао јако лоше, па је Гаљесе то лако одбранио. Гереро на другој страни погађа за вођство Перуа, да би Кавани изједначио.

Четврти пенал погађа Руи Дијас иако се Муслера бацио у праву страну, а Стуани одржава Уругвај у животу. Нову предност Перуу доноси Јотун, који је лопту послао под саму пречу и Муслера није имао никакве шансе.

Бетанкур је донео и треће изједначење, али је Адвинкула био перфектан и ставио велики притисак на леђа Тореири, који је по земљи шутирао уз саму десну стативу и Гаљесе није имао никакву шансу.

Прилику да нокаутира Уругвај имао је Едисон Флорес, фудбалер мексичке Корелије и он је по средини хладнокрвно шутирао по средини гола, погодио мрежу и његова репрезентација пласирала се у полуфинале Копа Америке где ће играти против репрезентације Чилеа, која је такође после пенала прошла даље.

Голман Перуа Педро Гаљесе одбранио је ударац Луиса Суареза на почетку пенал серије, што су његови саиграчи искористили да са пет прецизних удараца са 11 метара обезбеде победу и пласман у полуфинале Купа Америке!

Уругвај - Перу 0:0, пеналима 4:5, на "Итаипава арени" у Салвадору.

Прецизни су били Гереро, Руидиаз, Јотун, Адвинкула и Флорес, а у пораженој екипи Кавани, Стуани, Бентанкур и Тореира.

То значи да ће се у полуфиналу састати Бразил - Аргентина (2. јул, Бело Хоризонте) и Перу - Чиле (3. јул, Порто Алегре).

Биће то прилика да се Перуанци реванширају за пораз у полуфиналу 2015. године, када је Чиле пред својим навијачима у Сантјагу славио резултатом 2:1.

Мало је недостајало да се исте репрезентације нађу у борби за финале и 2016, када је у САД одржан јубиларни "Копа Америка Сентенарио". Испречила се Колумбија, која је у четвртфиналу боље изводила пенале од Перуа (4:2).

У фудбалу не победи увек бољи, каже стара спортска изрека вечерас отелотворена последњем четвртфиналном мечу  на Копа Америци. У Салвадору је Уругвај имао више од игре, имао је шанси да победи и са 5:0, али је против себе имао неку невидљиву силу која је просто вукла Перуанце ка тријумфу. Два невероватна зицера промашили су Уруси, три пута им је на ВАР сигнализацију гол поништен због офсајда, да би на крају Луис Суарез преузео на своја леђа улогу трагичара и промашајем у првој серији пенал рулета прокрчио Перуанцима пут до победе од 5:4.

Незаслужене, разочаравајуће за неутралног љубитеља фудбала, али ако постоји “онај горе“ вечерас се добро забавио на рачун Уруса. Јер просто је невероватно како Уругвај у регуларних 90 минута није славио са бар два до три гола разлике. Као да су се сви фудбалски богови света уротили против Уруса. Није то голман Педро Давид Галесе зачарао перуански гол. Није, јер ни Мерлин није толики чаробњак. Ово је било нешто још више од тога. Као да је удружење врачева из Лиме бацило некакакв “џуџу“ на уругвајске нападаче.

Најавио је све то редак промашај Единсона Каванија из 24. минута када је велемајстор из Пари Сен Жермена волејом са шест метара распалио преко гола. Нису Уругвајци вероватно ни могли да претпоставе да је то био само почетак.

Додуше, први због офсајда поништени гол Уруса, прецизније Данијела Де Араскаете, дао се и видети. Нахитан Нандез је био у недозвољеној позицији пре центаршута и ту је све ОК. У ствари, ОК су и друге две ситуације, али ту су милиметри одлучивали и терали уругвајске навијаче да скачу један по другоме док чупају косу и псују сваког свеца ког су се досетили. Прво гол Каванија, па затим и Луиса Суареза. Уз слављенички трк ка трибини само да би на крају камера приказивала једног, па другог како тужним очима преко рамена гледају у судију. У тој брзини немогуће је било са сигурношћу рећи јесу ли то или не офсајд позиције, али и пре но што би абитри прегледали видео материјал Уруси су знали – вечерас им није било суђено. Осетио је то и Дијего Годин, нешто налик Каванију тукао је преко гола са пет или шест метара.

И како то обично бива у таквим ситуацијама стигла је казна. Перу, који у Салвадору није показао ама баш ништа, дочекао је да се о полуфиналу одлучује пенал рулетом. Лутрија, а не квалитет. С обзиром на све виђено то је једино и могло да погура Перуанце до места међу четири најбоља у Јужној Америци.

Већ у првој серији Луис Суарез – можда и најмсртоноснији центарфор планете – ужасно шутира право у Галесеа. Страшно лош шут. Пауло Гереро погађа. Срчани мишић Уруса се згрчио, гори колико боли. Већ тада су знали – није ово било њихово вече. Фернандо Муслера је одличан голман, превише кратак за једанаетерце. Неколико пута је читао Перуанце – узалуд. Свих пет удараца завршила су у његовој мрежи и Перу је отишао у полуфинале у коме га чека Чиле. На врло сличан начин се провукао до тамо.



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар