KA: Peru šokirao Urugvaj za 1/2-finale!

Fudbaleri Perua posle neizvesne utakmice sa Urugvajem plasirali su se u polufinale Kopa Amerike, pošto su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca slavili sa 5:4.  Polufinale Peru - Čile gledaćemo drugi put u poslednja tri Kupa Amerike.  Ima dana kad ni okean ne možeš da pogodiš: Urugvajci nisu baksuzi, to su hodajuće nesreće! Suarez tragičar, Peru bez igre do polufinala! Moglo je da bude i 5:0!

Fudbal 29.06.2019 | 23:40
KA: Peru šokirao Urugvaj za 1/2-finale!
Regularni deo meča u brazilskom Salvadoru završen je bez postignutih golova, ali nikako bez uzbuđenja.

Naime, napadaču Urugvaja, ujedno i aktuelnom članu Barselone, Luisu Suarezu, poništena su čak tri postignuta pogotka zbog ofsajd pozicije, pa su se navijači Urugvaja tri puta uzalud radovali.

Urugvajci su bili bolji protivnik, konkretniji, opasniji, imali su čak 12 udaraca na gol Perua, dok su Peruanci šutirali tek 3 puta na gol Urugvaja i ni jedan jedini udarac nije išao u okvir gola.

Na meču smo videli 4 žuta kartona, po dva na obe strane kao i veliki broj prekršaja – čak 36 ukupno.

Kada je red došao do penal serije, prvi jedanaesterac je šutirao Luis Suarez i šutirao jako loše, pa je Galjese to lako odbranio. Gerero na drugoj strani pogađa za vođstvo Perua, da bi Kavani izjednačio.

Četvrti penal pogađa Rui Dijas iako se Muslera bacio u pravu stranu, a Stuani održava Urugvaj u životu. Novu prednost Peruu donosi Jotun, koji je loptu poslao pod samu preču i Muslera nije imao nikakve šanse.

Betankur je doneo i treće izjednačenje, ali je Advinkula bio perfektan i stavio veliki pritisak na leđa Toreiri, koji je po zemlji šutirao uz samu desnu stativu i Galjese nije imao nikakvu šansu.

Priliku da nokautira Urugvaj imao je Edison Flores, fudbaler meksičke Korelije i on je po sredini hladnokrvno šutirao po sredini gola, pogodio mrežu i njegova reprezentacija plasirala se u polufinale Kopa Amerike gde će igrati protiv reprezentacije Čilea, koja je takođe posle penala prošla dalje.

Golman Perua Pedro Galjese odbranio je udarac Luisa Suareza na početku penal serije, što su njegovi saigrači iskoristili da sa pet preciznih udaraca sa 11 metara obezbede pobedu i plasman u polufinale Kupa Amerike!

Urugvaj - Peru 0:0, penalima 4:5, na "Itaipava areni" u Salvadoru.

Precizni su bili Gerero, Ruidiaz, Jotun, Advinkula i Flores, a u poraženoj ekipi Kavani, Stuani, Bentankur i Toreira.

To znači da će se u polufinalu sastati Brazil - Argentina (2. jul, Belo Horizonte) i Peru - Čile (3. jul, Porto Alegre).

Biće to prilika da se Peruanci revanširaju za poraz u polufinalu 2015. godine, kada je Čile pred svojim navijačima u Santjagu slavio rezultatom 2:1.

Malo je nedostajalo da se iste reprezentacije nađu u borbi za finale i 2016, kada je u SAD održan jubilarni "Kopa Amerika Sentenario". Isprečila se Kolumbija, koja je u četvrtfinalu bolje izvodila penale od Perua (4:2).

U fudbalu ne pobedi uvek bolji, kaže stara sportska izreka večeras otelotvorena poslednjem četvrtfinalnom meču  na Kopa Americi. U Salvadoru je Urugvaj imao više od igre, imao je šansi da pobedi i sa 5:0, ali je protiv sebe imao neku nevidljivu silu koja je prosto vukla Peruance ka trijumfu. Dva neverovatna zicera promašili su Urusi, tri puta im je na VAR signalizaciju gol poništen zbog ofsajda, da bi na kraju Luis Suarez preuzeo na svoja leđa ulogu tragičara i promašajem u prvoj seriji penal ruleta prokrčio Peruancima put do pobede od 5:4.

Nezaslužene, razočaravajuće za neutralnog ljubitelja fudbala, ali ako postoji “onaj gore“ večeras se dobro zabavio na račun Urusa. Jer prosto je neverovatno kako Urugvaj u regularnih 90 minuta nije slavio sa bar dva do tri gola razlike. Kao da su se svi fudbalski bogovi sveta urotili protiv Urusa. Nije to golman Pedro David Galese začarao peruanski gol. Nije, jer ni Merlin nije toliki čarobnjak. Ovo je bilo nešto još više od toga. Kao da je udruženje vračeva iz Lime bacilo nekakakv “džudžu“ na urugvajske napadače.

Najavio je sve to redak promašaj Edinsona Kavanija iz 24. minuta kada je velemajstor iz Pari Sen Žermena volejom sa šest metara raspalio preko gola. Nisu Urugvajci verovatno ni mogli da pretpostave da je to bio samo početak.

Doduše, prvi zbog ofsajda poništeni gol Urusa, preciznije Danijela De Araskaete, dao se i videti. Nahitan Nandez je bio u nedozvoljenoj poziciji pre centaršuta i tu je sve OK. U stvari, OK su i druge dve situacije, ali tu su milimetri odlučivali i terali urugvajske navijače da skaču jedan po drugome dok čupaju kosu i psuju svakog sveca kog su se dosetili. Prvo gol Kavanija, pa zatim i Luisa Suareza. Uz slavljenički trk ka tribini samo da bi na kraju kamera prikazivala jednog, pa drugog kako tužnim očima preko ramena gledaju u sudiju. U toj brzini nemoguće je bilo sa sigurnošću reći jesu li to ili ne ofsajd pozicije, ali i pre no što bi abitri pregledali video materijal Urusi su znali – večeras im nije bilo suđeno. Osetio je to i Dijego Godin, nešto nalik Kavaniju tukao je preko gola sa pet ili šest metara.

I kako to obično biva u takvim situacijama stigla je kazna. Peru, koji u Salvadoru nije pokazao ama baš ništa, dočekao je da se o polufinalu odlučuje penal ruletom. Lutrija, a ne kvalitet. S obzirom na sve viđeno to je jedino i moglo da pogura Peruance do mesta među četiri najbolja u Južnoj Americi.

Već u prvoj seriji Luis Suarez – možda i najmsrtonosniji centarfor planete – užasno šutira pravo u Galesea. Strašno loš šut. Paulo Gerero pogađa. Srčani mišić Urusa se zgrčio, gori koliko boli. Već tada su znali – nije ovo bilo njihovo veče. Fernando Muslera je odličan golman, previše kratak za jedanaeterce. Nekoliko puta je čitao Peruance – uzalud. Svih pet udaraca završila su u njegovoj mreži i Peru je otišao u polufinale u kome ga čeka Čile. Na vrlo sličan način se provukao do tamo.



Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar