Природно је да људи траже више

Гостујући у емисији "Фокус" на О2 ТВ, председник Србије Александар Вучић осврнуо се на данашњи обилазак Сомбора у оквиру кампање "Будућност Србије".

Србија 29.06.2019 | 23:01
Природно је да људи траже више
Вучић каже да је природно да људи траже више и боље.

"То су проблеми обичних људи. Оно што свуда људи траже су бољи домови здравља и болнице. Морате да радите више. Ми ћемо да радимо све велике пројекте. Хоћу да народ осети да бринем о обичним људима. Када постигнете нешто, онда вас то гони и тера да постигнете више. Природно је да људи желе бржи напредак. Данас смо у прилици да пружимо више. Ми смо 2014. године били пред потпуним банкротом. Сва јавна предузећа су били највећи губиташи и све смо то успели да поправимо", изјавио је Вучић.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих "лоших експеримената" када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

"Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Беогарду, ни у Новом Саду", рекао је Вучић.

Како је рекао, веома је важно да се разговара са народом, али да то никако није лако.

"Мислим да људи виде да се неко бори, виде да неко ради", рекао је председник.

"Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна", изјавио је Вучић.

Најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС Јоргованке Табаковић и да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

"Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто. И то, у односу на изванредну прошлу годину".

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара.

Председник је најавио смањивање пореза на зараде и повећање минималне зараде.

"Тиме бисмо успели да минималну зараду увећамо са 15.000 на 30.000 динара", рекао је он.

Председник је најавио привредни раст до краја године од 3,7 одсто.

"Ако идете на 5 одсто увећања пензија, морате да обезбедите у буџету сталних 225 милиона евра, а за повећање плата од 5 одсто значи 250 милиона евра годишње. То је велики новац и ја мислим да га имамо. Они који имају 25.000 динара пензију добиће повећање од 1.500 динара месечно. Народ је тај који ће на крају да пресуђује", изјавио је Вучић.

Осврнувши се на поплаве у деловима престонице Србије, Вучић каже да су представници опозиције "из топле собе" критиковали стање у Београду, а "нису ишли међу народ".

Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне речи, што, каже, претходна власт никада није хтела да уради.

"Мој одговор је - изградићемо канализацију, потписујемо уговор и идемо у изградњу. А, народ нека процени шта је одговоран и озбиљан одговор", рекао је председник. Он се осврунуо и на радове у Београду, рекавши да је то све чини да би град био лепши, да би узимали јос више новца од турста - Кинеза, Турака, из региона.

Подсетио је да су и Велике степенице на Калемегдану, код амабсаде Француске реконстурисане. "Од руине коју су нам оставили направили смо прелепе степенице а од њихових лажи грађанима нисмо моги ништа да објасимо", рекао је Вучић и додао да ће саобраћај око Трга републике бити у функцији 1. септембра а да ће радови око трга бити настављени.

Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања. "Победјивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план", рекао је Вучић.

Председник је најавио уређивање улица у Београду. Говорећи о мерама предострожности које је издао Градски завод за јавно здравље, Вучић каже да је вода потпуно исправна.

"Вршило смо провере. Вода је била у реду. Само у нашој земљи неко на трагедији и несрећи прикупља политичке поене. Ја сам отишао међу народ, иако су људи били љути и нервозни, што је и нормално", каже он.

Говорећи о ситуацији на КиМ Вучић каже да наш народ на Косову неће остати гладан.

"Одакле неким људима логика да иду против свог народа и своје државе?", рекао је Вучић додајући да народ са КиМ све добро разуме и да његови представници нису Марко Јакшић и Рада Трајковић, већ Српска листа.

"Наша је да се боримо да им помогнемо и то ћемо урадити", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо на речи водитеља да никада никога није испоручио Хагу, рекавши да је имао лакшу позицију него други пре њега.

"Када су тражили Шешеља, који је појединичано најјачи у опозицији, рекао сам да не могу да се играју са Србијом", рекао је Вучић.

Коментаришући критике опозиције да је "најгори преговарач у историји", Вучић каже да Косово није прогласило независност за време његовог мандата.

Како је рекао, потпун је бесмислено да ће се Албанци и Срби помирити ако скупштине усвоје декларацију о помирењу, те истакао да јје једино што Албанци желе признање независности.

Говорећи о наталитету, Вучић каже да је на најбогатијим општинама, забележена најнижа стопа наталитета.

"У свим центрима градова нам је најнижи наталитет. Тај тренд је тешко променити зато што људи одлазе из земље. Зашто смо успели да делимично то смањимо види се у руралним деловима. Пре свега морамо да утичемо на свест људи. Све што радимо нема смисла ако немамо деце. Србија мора да постоји и после нас. Ако нас не буде довољно, нестаће и територија коју називамо Србијом", рекао је председник.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гагана

30.06.2019 06:25

И пред свих наведених позитивних примјера звуци ипак све песимистицно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знак једнакости

30.06.2019 06:54

Сви људи су исти и обицни , зар не ?

Name

Ре

30.06.2019 13:29

Толико самохваљења, а народ одлази и одлази....

Name

Градјанин БиХ

30.06.2019 06:50

Хвала на информацији. Морао бих и ја да тразим висе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗДРАВ РАЗУМ

30.06.2019 11:45

ПРИРОДНО ЈЕ ЗА НОРМАЛНЕ ЉУДЕ, АЛИ ЗА ТУПАНЕ НИЈЕ ПРИРОДНО. ОНИ ВОЛЕ ДА СВАКЕ ЧЕТВРТЕ ГОДИНЕ ПОПИЈУ ПИВО, ПОЈЕДУ ТАЊИР ЧОРБЕ ПОД ШАТОРОМ И ЗАПЈЕВАЈУ СА ''ИДОЛИМА'' КОЈИ ИХ ПЉАЧКАЈУ ГОДИНАМА.

Name

Посматрац

30.06.2019 06:52

А нас бурлица од готовог направи вересију,он куда хода ту трава не расте,само коријене.. Телеком,Банке,рудници,рафинерија итд итд.. Милораде повуци се док је вријеме док јос не буде горе..а са тобом мозе јос само горе,никако боље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

30.06.2019 06:56

Од све могуце помоци Балкану запад хоце да нам ували "нато" као пут просперитета, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.06.2019 07:58

КО ВОДИ РАЧУНА О ОБИЧНОМ ЉУДИМА.ЊИМА ДАТЕ МРВИЦУ И МИСЛИТЕ ДА ЈЕ СВИЈЕТ ВАШ. СВИМА ВАМА СУ ПУНА УСТА ОБИЧНОГ НАРОДА.А ВАС ЗАБОЛЕ ЗА ЊИХ.СА ЊИМА МОЖЕТЕ КАКО ХОЋЕТЕ .РИЈЕЧ ОБИЧНИ ЉУДИ СВАКОМ НОРМАЛНОМ ПАРА УШИ.ДА ЛИ СТЕ ВИ ТИ ОБИЧНИ ЉУДИ.НАРАВНО ДА НИСТЕ ЗАТО ШТО СТЕ ПУНИ КАО БРОД.СВИ ГЕНЕРАЛНО СТЕ ОДВРАТНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јо

30.06.2019 10:30

Природно је да и добију висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

30.06.2019 19:09

Е мој Вуцицу..твоја политика пола пијем пола Шарцу дајем, пола теби пола народу ало док додје до народа добију пола од пола и ти то знас. Тако да та твоја пуста прица...пинк, фарма, гранд, информер,парови. Несрећо!

ОДГОВОРИТЕ