У РС јача црно тржиште дувана

- Неко је очигледно допустио да се у Српској цигарете продају на црном тржишту. Није то случајно, рекао је посланик СДС Томица Стојановић на сједници Народне скупштине, током расправе о измјенама Закона о о дувану.

Република Српска 29.06.2019 | 08:08
У РС јача црно тржиште дувана
– Народ, нормално, купује цигарете испод тезге. Нико није луд да даје за кутију цигарета 5 марака, ако је може купити за 2,5 марке. Црногорци, који су свјетски експерти за шверц, уредили су своје тржиште, само ми заостајемо и због тога нам пропадају милиони – рекао је Стојановић.

Он наводи да се око 20 милиона КМ годишње у буџет РС слије на основу акциза на дуванске производе, те оцјењује да “исто толико сигурно узимају они који контролишу црно тржиште”.

– У свему томе “доњи” су пољоривредници, произвођачи дувана. Они имају и знање и опрему и традицију, али пропадају, јер кајмак купи шверцери и разни други посредници и прерађивачи, а они добију најмање и немају довољну подршку РС. Они одустају од производње дувана – рекао је Стојановић и додао да ће, ако се производња дувана у РС угаси, неколико стотина породица дефинитивно напустити Српску.

Министар пољопривреде Борис Пашалић каже да у РС дуван производи око 400 до 500 породица, али да није тачно да Влада РС не води рачуна о њима.  

– Само по основу директних подстицаја они примају око 300.000 КМ годишње – рекао је Пашалић и додао да одговор, што се тиче убирања акциза, треба тражити од Управе за индиректно опорезивање БиХ, која је надлежна за ову област.

(Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Јаффа

29.06.2019 06:24

Акциза је сладак залогај...а Баја експерт у тој области.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИНН

29.06.2019 07:22

БАЈА "опет" шверцује цигаре и тако штити српску !

Name

Ре Србин

29.06.2019 08:32

Направиће жандармерију да му штити бизнис, то је “добро за РС”.

Name

Министар

29.06.2019 08:38

Како су црноцорци уредили своје трзисте? Цигарете без маркице се тамо продају јавно. Проблем сверца је заправо направила дрзава. Када сам кренуо пусити цигарете су биле 1 км а сада су пет. Дрзава је мислила да је то бунар из кога се мозе у недоглед узимати. А кад су дигли цијене народ се окренуо јефтинијем. Да је цијена цигарета реална нико се не би малтретирао и тразио цигарете без маркице. Дрзава мора да схвати да народ није неисцрпан. Док се овде плате не дигну на 2000 км приходи од акциза це падати јер це народ узимати на црном трзисту или престати пусити. Они сваке године поскупљују цигарете и тиме буквално лхуде тјерују на црно трзисте или престанак пусења. Ови сто хвале поскупљење јер је мање пусаца треба да се запитају ста це десити кад дрзави опет затреба пара. То сам рекао прије пет година пријатељу када је хвалио поскупљења јер ето сад је њему пријатније са мање пусаца. Најбезболније је порезом поскупиту цигарете јер је то сиротињски луксуз. Али кад додју на одредјену цијену коју сиротиња не мозе да плаца комплетна сума пореза це кренути да пада и то се десава вец двије године. Приходи од акциза на цигарете падају. Дрзави це и даље требати пара а посто не могу заграбити од цигара заграбице од нафте(то се вец десило) и струје(то це ускоро да се деси). Све то се вец десило у Србији и десице се и овде

Name

Ре Министар

29.06.2019 09:37

Не брини стари овде је свако трзисте црно.Неце ваљда нас запасти бијело трзисте.Дје це то.Мој брате.И јос на нас.Овакве.

Name

Људи

29.06.2019 10:15

Овом ојађеном народу је остало да пуши ,неко цигаре а неко зна се већ шта.. крива је власт ,мислили да ће стално сисати народске паре е ,мало морген ,има цигара за 3км..

Name

Паша

29.06.2019 06:33

А од тих подстицаја ми живимо, скоро пола иде у наше џепове....питајте произвођаче...хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.06.2019 06:47

Мора се зивети а не презивљавати ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

29.06.2019 06:55

Они на власти знају које за време рата водио револуцију звана дуван

ОДГОВОРИТЕ
Name

роонхииил

29.06.2019 08:12

Пола пуши, пола шарцу даје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.06.2019 08:53

Цигарете ФМ,Цорсет и јос пар врста се најнирмалније продају у сваком граду на приватним киосцима.Дистрибутер тих цигарета је неко из Лактаса.Цијена је од 3 до 3.5 КМ у малопродаји,наравно немају наркицу.То траје вец 2.5 године колико ја знам.Знаци,било која инспекција да оде на киоск,пијацу и трази да купи те цигаре,да онда утврде од кога набавлхају,од кога тај набавља и даље,врло лако могу разоткрити тај криминал.Али НЕ,иза тога стоји неко крупан,знаци 2.5 године су цигарете без маркице у оптицају,нико ниста !!! Зато они који узгоје несто духана као да узгајају канабис,у ударном термину вјести се појаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боривоје

29.06.2019 09:44

Није речено да Милорад Додик и данас нешверцује са цигаретама али да туђом руком змију вата Ми смо ситна риба даби сазнали шта и који криминал се води преко власти на штету државе и грађана . Колико само скупоцијених аутомобила се увезе без икаквих дажбина у корист државе . Дажбине се плаћају у приватне џепове.

Name

Директ

29.06.2019 23:14

Марко, ти сто сто су на врху пирамиде у сверцу цигара, обицно имају заститу у институцијама. Одатле и нереаговање полиције. Не могу сами себе ухапсити. :)))

Name

ДРАГОЈЕ

29.06.2019 09:36

СА ЦИГАРАМА ЈЕ И НАШ ТЗ ПРЕСЈЕДНИК ШВЕРЦОВАО И КАМИОНИМА ВОЗИО ЗА КНИНСКУ КРАИНУ ТАКО ЈЕ ОН РАТОВАО А ДАНАС МИЛИЈАРДЕ КРАДЕ ОД ОВЕ ИЈЕДЕ НАМЕЋЕ РАЗНО РАЗНЕ НАМЕТЕ АКЦИЗЕ ИТД ДАБИ ОНИ ЊЕГОВИ СЛЕДБЕНИЦИ ИМАЛИ ШТА КРАСТИ ШТАЋЕШ КОРУПЦИОНАР КРИМИНАЛАЦ УЖИВА НА КЕВИ ОНИЈЕ КОЈИ СУ ГИНУЛИ А ДАНАС ТИ ИСТИ БОРЦИ НА РУБУ СИРОМАШТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига

29.06.2019 10:01

Организовани криминал по дефиницији има спрегу криминалаца са дрзавом и он се као такав пажљиво и тацно планира. Тако је и енормно поскупљење цигарета које је наступило у исто вријеме кад су се на трзисту Црне Горе појавиле цигарете без акцизне маркице, дио плана да се у РС направи трзисте за продају тих цигарета које сверцерским каналима стизу у РС. Главни посао воде двије поменуте дрзаве, а ситним сверцерима је пустено да успут раде и купују социјални мир. Све сто се десава, не десава се слуцајно, вец је све добро испланирано од стране државе и организованих криминалних група. Цињеница је да цигарете које су 2 КМ на црном трзисту, са уредно плаћеним порезом и одталим дадзбинама, у легалној продаји костале 2,50 КМ и на основи тига се никоме неби исплатило да сверцује цигарете вец би се исте куповале легално и сав приход би се сливао тамо гдје му је мјесто, а овако се апсолутна вецина прихода од продатих цигарета слива у дзепове криминалаца јер се те цигарете највецим дијелом продају на црном трзисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

29.06.2019 11:00

Људи сверцују зато сто немају други избор дјеца морају да једу.?ЗАЛОСНО БАВИС СЕ КРИМИНАЛОМ ДА БИ ДЈЕЦУ ПРИХРАНИО 8о %и 20 да Харалд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

29.06.2019 11:51

Шта се чудите , па због Мишковића продужише рад недељом до 10 х. Све има разлог за пљачку народа. Кад се једног лепог дана деси да Додик неможе покрасти гласова колико му фали за побједи народ ће прегледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дразен

29.06.2019 13:04

Испред станице полиције у босанском броду можеш купити духан без проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

29.06.2019 17:19

Свеједно паре од акциза на духанске производе иду у појединцима а не здравству.овако је исто паре иду у дзепове господина којем је шверц цигарета био примарни посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.06.2019 23:06

И не само дувана. Врацају се деведесете. Народ све висе купује сверцовану Милку, Нутеллу и друге прехрамбене производе, углавном из Њемацке и разну другу робу. Тамо Нутелла на килограм на акцији зна бити и 2-3 евра за килограм Нутелле, а Милка од 100 грама на акцији зна бити и пола евра! Да не говорим о томе да је ријец о храни за њемацко трзисте, док код нас храна ем је скупа, ем неквалитетна. Наполитанке суве као флис папир, млијецна цоколада има висе свега него какаоа и млијека, хљеб као да су га пумпали са пумпом за ауто, а воцни сокови као свега водица са додатком воцне ароме. Све је код нас неквалитетно, а коста исто као у Њемацкој, цак и висе него њихова квалитетна роба. Кад цемо код нас да видимо несто њемацко, а под некозметицким, вец под озбиљним попустом? Највјероватније никад! Зато зивио сверц и црно и сиво трзисте, кад код нас нема "теских" дисконата попут Лидла у Њемацкој, који квалитетне производе на акцији у малопродаји нуди малтене по велепродајним цијенама!

ОДГОВОРИТЕ