U RS jača crno tržište duvana

- Neko je očigledno dopustio da se u Srpskoj cigarete prodaju na crnom tržištu. Nije to slučajno, rekao je poslanik SDS Tomica Stojanović na sjednici Narodne skupštine, tokom rasprave o izmjenama Zakona o o duvanu.

Republika Srpska 29.06.2019 | 08:08
U RS jača crno tržište duvana
– Narod, normalno, kupuje cigarete ispod tezge. Niko nije lud da daje za kutiju cigareta 5 maraka, ako je može kupiti za 2,5 marke. Crnogorci, koji su svjetski eksperti za šverc, uredili su svoje tržište, samo mi zaostajemo i zbog toga nam propadaju milioni – rekao je Stojanović.

On navodi da se oko 20 miliona KM godišnje u budžet RS slije na osnovu akciza na duvanske proizvode, te ocjenjuje da “isto toliko sigurno uzimaju oni koji kontrolišu crno tržište”.

– U svemu tome “donji” su poljorivrednici, proizvođači duvana. Oni imaju i znanje i opremu i tradiciju, ali propadaju, jer kajmak kupi šverceri i razni drugi posrednici i prerađivači, a oni dobiju najmanje i nemaju dovoljnu podršku RS. Oni odustaju od proizvodnje duvana – rekao je Stojanović i dodao da će, ako se proizvodnja duvana u RS ugasi, nekoliko stotina porodica definitivno napustiti Srpsku.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić kaže da u RS duvan proizvodi oko 400 do 500 porodica, ali da nije tačno da Vlada RS ne vodi računa o njima.  

– Samo po osnovu direktnih podsticaja oni primaju oko 300.000 KM godišnje – rekao je Pašalić i dodao da odgovor, što se tiče ubiranja akciza, treba tražiti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je nadležna za ovu oblast.

(Srpskainfo)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Jaffa

29.06.2019 06:24

Akciza je sladak zalogaj...a Baja ekspert u toj oblasti.

ODGOVORITE
Name

sRBINN

29.06.2019 07:22

BAJA "opet" švercuje cigare i tako štiti srpsku !

Name

Re Srbin

29.06.2019 08:32

Napraviće žandarmeriju da mu štiti biznis, to je “dobro za RS”.

Name

Ministar

29.06.2019 08:38

Kako su crnocorci uredili svoje trziste? Cigarete bez markice se tamo prodaju javno. Problem sverca je zapravo napravila drzava. Kada sam krenuo pusiti cigarete su bile 1 km a sada su pet. Drzava je mislila da je to bunar iz koga se moze u nedogled uzimati. A kad su digli cijene narod se okrenuo jeftinijem. Da je cijena cigareta realna niko se ne bi maltretirao i trazio cigarete bez markice. Drzava mora da shvati da narod nije neiscrpan. Dok se ovde plate ne dignu na 2000 km prihodi od akciza ce padati jer ce narod uzimati na crnom trzistu ili prestati pusiti. Oni svake godine poskupljuju cigarete i time bukvalno lhude tjeruju na crno trziste ili prestanak pusenja. Ovi sto hvale poskupljenje jer je manje pusaca treba da se zapitaju sta ce desiti kad drzavi opet zatreba para. To sam rekao prije pet godina prijatelju kada je hvalio poskupljenja jer eto sad je njemu prijatnije sa manje pusaca. Najbezbolnije je porezom poskupitu cigarete jer je to sirotinjski luksuz. Ali kad dodju na odredjenu cijenu koju sirotinja ne moze da placa kompletna suma poreza ce krenuti da pada i to se desava vec dvije godine. Prihodi od akciza na cigarete padaju. Drzavi ce i dalje trebati para a posto ne mogu zagrabiti od cigara zagrabice od nafte(to se vec desilo) i struje(to ce uskoro da se desi). Sve to se vec desilo u Srbiji i desice se i ovde

Name

Re Ministar

29.06.2019 09:37

Ne brini stari ovde je svako trziste crno.Nece valjda nas zapasti bijelo trziste.Dje ce to.Moj brate.I jos na nas.Ovakve.

Name

Ljudi

29.06.2019 10:15

Ovom ojađenom narodu je ostalo da puši ,neko cigare a neko zna se već šta.. kriva je vlast ,mislili da će stalno sisati narodske pare e ,malo morgen ,ima cigara za 3km..

Name

Paša

29.06.2019 06:33

A od tih podsticaja mi živimo, skoro pola ide u naše džepove....pitajte proizvođače...haha

ODGOVORITE
Name

Joja

29.06.2019 06:47

Mora se ziveti a ne prezivljavati ...

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

29.06.2019 06:55

Oni na vlasti znaju koje za vreme rata vodio revoluciju zvana duvan

ODGOVORITE
Name

roonhiiil

29.06.2019 08:12

Pola puši, pola šarcu daje

ODGOVORITE
Name

Marko

29.06.2019 08:53

Cigarete FM,Corset i jos par vrsta se najnirmalnije prodaju u svakom gradu na privatnim kioscima.Distributer tih cigareta je neko iz Laktasa.Cijena je od 3 do 3.5 KM u maloprodaji,naravno nemaju narkicu.To traje vec 2.5 godine koliko ja znam.Znaci,bilo koja inspekcija da ode na kiosk,pijacu i trazi da kupi te cigare,da onda utvrde od koga nabavlhaju,od koga taj nabavlja i dalje,vrlo lako mogu razotkriti taj kriminal.Ali NE,iza toga stoji neko krupan,znaci 2.5 godine su cigarete bez markice u opticaju,niko nista !!! Zato oni koji uzgoje nesto duhana kao da uzgajaju kanabis,u udarnom terminu vjesti se pojave.

ODGOVORITE
Name

Borivoje

29.06.2019 09:44

Nije rečeno da Milorad Dodik i danas nešvercuje sa cigaretama ali da tuđom rukom zmiju vata Mi smo sitna riba dabi saznali šta i koji kriminal se vodi preko vlasti na štetu države i građana . Koliko samo skupocijenih automobila se uveze bez ikakvih dažbina u korist države . Dažbine se plaćaju u privatne džepove.

Name

Direkt

29.06.2019 23:14

Marko, ti sto sto su na vrhu piramide u svercu cigara, obicno imaju zastitu u institucijama. Odatle i nereagovanje policije. Ne mogu sami sebe uhapsiti. :)))

Name

DRAGOJE

29.06.2019 09:36

SA CIGARAMA JE I NAŠ TZ PRESJEDNIK ŠVERCOVAO I KAMIONIMA VOZIO ZA KNINSKU KRAINU TAKO JE ON RATOVAO A DANAS MILIJARDE KRADE OD OVE IJEDE NAMEĆE RAZNO RAZNE NAMETE AKCIZE ITD DABI ONI NJEGOVI SLEDBENICI IMALI ŠTA KRASTI ŠTAĆEŠ KORUPCIONAR KRIMINALAC UŽIVA NA KEVI ONIJE KOJI SU GINULI A DANAS TI ISTI BORCI NA RUBU SIROMAŠTVA

ODGOVORITE
Name

Giga

29.06.2019 10:01

Organizovani kriminal po definiciji ima spregu kriminalaca sa drzavom i on se kao takav pažljivo i tacno planira. Tako je i enormno poskupljenje cigareta koje je nastupilo u isto vrijeme kad su se na trzistu Crne Gore pojavile cigarete bez akcizne markice, dio plana da se u RS napravi trziste za prodaju tih cigareta koje svercerskim kanalima stizu u RS. Glavni posao vode dvije pomenute drzave, a sitnim svercerima je pusteno da usput rade i kupuju socijalni mir. Sve sto se desava, ne desava se slucajno, vec je sve dobro isplanirano od strane države i organizovanih kriminalnih grupa. Cinjenica je da cigarete koje su 2 KM na crnom trzistu, sa uredno plaćenim porezom i odtalim dadzbinama, u legalnoj prodaji kostale 2,50 KM i na osnovi tiga se nikome nebi isplatilo da svercuje cigarete vec bi se iste kupovale legalno i sav prihod bi se slivao tamo gdje mu je mjesto, a ovako se apsolutna vecina prihoda od prodatih cigareta sliva u dzepove kriminalaca jer se te cigarete najvecim dijelom prodaju na crnom trzistu.

ODGOVORITE
Name

Mrki

29.06.2019 11:00

Ljudi svercuju zato sto nemaju drugi izbor djeca moraju da jedu.?ZALOSNO BAVIS SE KRIMINALOM DA BI DJECU PRIHRANIO 8o %i 20 da Harald.

ODGOVORITE
Name

@Роки

29.06.2019 11:51

Шта се чудите , па због Мишковића продужише рад недељом до 10 х. Све има разлог за пљачку народа. Кад се једног лепог дана деси да Додик неможе покрасти гласова колико му фали за побједи народ ће прегледати.

ODGOVORITE
Name

drazen

29.06.2019 13:04

Ispred stanice policije u bosanskom brodu možeš kupiti duhan bez problema

ODGOVORITE
Name

Jadranka

29.06.2019 17:19

Svejedno pare od akciza na duhanske proizvode idu u pojedincima a ne zdravstvu.ovako je isto pare idu u dzepove gospodina kojem je šverc cigareta bio primarni posao.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.06.2019 23:06

I ne samo duvana. Vracaju se devedesete. Narod sve vise kupuje svercovanu Milku, Nutellu i druge prehrambene proizvode, uglavnom iz Njemacke i raznu drugu robu. Tamo Nutella na kilogram na akciji zna biti i 2-3 evra za kilogram Nutelle, a Milka od 100 grama na akciji zna biti i pola evra! Da ne govorim o tome da je rijec o hrani za njemacko trziste, dok kod nas hrana em je skupa, em nekvalitetna. Napolitanke suve kao flis papir, mlijecna cokolada ima vise svega nego kakaoa i mlijeka, hljeb kao da su ga pumpali sa pumpom za auto, a vocni sokovi kao svega vodica sa dodatkom vocne arome. Sve je kod nas nekvalitetno, a kosta isto kao u Njemackoj, cak i vise nego njihova kvalitetna roba. Kad cemo kod nas da vidimo nesto njemacko, a pod nekozmetickim, vec pod ozbiljnim popustom? Najvjerovatnije nikad! Zato zivio sverc i crno i sivo trziste, kad kod nas nema "teskih" diskonata poput Lidla u Njemackoj, koji kvalitetne proizvode na akciji u maloprodaji nudi maltene po veleprodajnim cijenama!

ODGOVORITE