Милан званично избачен из Европе!

Рома у Лиги Европе, Торино у квалификацијама! Суд за арбитражу у спорту пресудио против Росонера! УЕФА сада СМЕ да казни Милан - ИЗБАЧЕНИ ИЗ ЕВРОПЕ! Због кршења финансијског фер-плеја две стране постигле су договор по коме се Милан повлачи из Лиге Европе. Односно, то је "културнији" начин да их избаце из европских такмичења.

Фудбал 28.06.2019 | 15:42
Милан званично избачен из Европе!
Кинези су дочекани у еуфорији, али уместо резултата задали су навијачима Милана само главобоље. Не само што нису успели да врате Росонере у врх европског фудбала но су због финансијских малверзација и кршења Уефиног фер-плеја данас и званично избачени из Лиге Европе.

Уефа је такву одлуку донела још раније, али се чекала потврда Суда за арбитражу у спорту из Лозане. Сад се и ЦАС огласио и више нема дилеме: Милан неће на међународну сцену. Неће ни у италијанском клубу бити посебно незадовољни, пристали су они још раније на овакву казну како не би сносили друге финансијске трошкове. Овако, добиће годину да се финансијски консолидују под новим власницима, сада из САД.

Уместо Росонера, мада није још званично, директно у групну фазу Лиге Европе ићи ће Рома, док ће Торино неочекивано у европске квалификације. Прецизније, победник дуела Дебрецина и Кукешија ће у другом колу квалификација на Торино уместо на Рому. Вероватно дакле Мађари што ће рећи да ће им посао можда бити нешто олакшан, јер Торино није планирао да игра Европу и још није почео припреме.

"Росонери" неће учествовати у Лиги Европе 2019/20, иако су то "зарадили" на терену.

Мучили су се и мучили како би обезбедили место које директно води у групну фазу масовнијег европског клупског такмичења, али због кршења ФФП (финансијски фер-плеј) договорили су се са УЕФА да њихова казна буде "одустајање"од Лиге Европе.

Односно, то је "културнији начин" уместо класичног избацивања из европских такмичења, који је потврђен код Спортског суда у Лозани (ЦАС) и на ту одлуку се Милан неће жалити.

Занимљиво је да је за УЕФА "неопростив грех" био што је Милан трошио више него што је зарадио, док су челници исте организације одлучили да седмоструком прваку "старог континента" прогледају кроз прсте пре тачно 13 година, за нешто што делује много озбиљније.

У чувени скандал са намештањем утакмица, "Калчополи", био је умешан и Милан који је Савез казнио одузимањем бодова, али је упркос томе играо Лигу шампиона.

Односно, УЕФА је "росонерима" дозволила у последњем тренутку да заиграју квалификације против Црвене звезде, у плеј-офу за улазак у групну фазу, а занимљиво је да су у том трнеутку чак играчи били на одморима.

То је наљутило навијаче Црвене звезде, који су упутили чувену паролу челницима УЕФА, а Милан је победио укупним резултатом 3:1 - и касније освојио исто такмичење.

До дана данашњег то је остало као једна од најконтроверзнијих одлука коју су донели челници "кровне" европске фудалске организације, пошто је "оригинална" казна Милану облажена драстично иако се радило о најозбиљнијем скандалу у фудбалу.

Милану је прво одузето 44 бода у старој и 15 у новој сезони, што је значило и избацивање из Лиге шампиона, да би на крају остали без 30 у старој и 8 бодова у наредној сезони.

УЕФА их је "примила" назад у такмичење, што је очигледно изненадило и саме играче.

Што се тиче нове казне и "повлачења" из Лиге Европе, у саопштењу се наводи да су обе стране задовољне јер ће Милан имати времена да "испегла" финансијске књиге како би се вратио на прави пут, док је УЕФА окончала поступак против "росонера" покренут још прошле године који је морио клупске челнике.

У питању је неадекватно пославање "у минусу" у периоду од 2015. до 2018. године.

Уместо Милана, бар по позицији на табели Серије А, место у групној фази Лиге Европе требало би да заузме Рома, што би значило да Торино иде у квалификације. 

Поштено или не?

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар