Milan zvanično izbačen iz Evrope!

Roma u Ligi Evrope, Torino u kvalifikacijama! Sud za arbitražu u sportu presudio protiv Rosonera! UEFA sada SME da kazni Milan - IZBAČENI IZ EVROPE! Zbog kršenja finansijskog fer-pleja dve strane postigle su dogovor po kome se Milan povlači iz Lige Evrope. Odnosno, to je "kulturniji" način da ih izbace iz evropskih takmičenja.

Fudbal 28.06.2019 | 15:42
Milan zvanično izbačen iz Evrope!
Kinezi su dočekani u euforiji, ali umesto rezultata zadali su navijačima Milana samo glavobolje. Ne samo što nisu uspeli da vrate Rosonere u vrh evropskog fudbala no su zbog finansijskih malverzacija i kršenja Uefinog fer-pleja danas i zvanično izbačeni iz Lige Evrope.

Uefa je takvu odluku donela još ranije, ali se čekala potvrda Suda za arbitražu u sportu iz Lozane. Sad se i CAS oglasio i više nema dileme: Milan neće na međunarodnu scenu. Neće ni u italijanskom klubu biti posebno nezadovoljni, pristali su oni još ranije na ovakvu kaznu kako ne bi snosili druge finansijske troškove. Ovako, dobiće godinu da se finansijski konsoliduju pod novim vlasnicima, sada iz SAD.

Umesto Rosonera, mada nije još zvanično, direktno u grupnu fazu Lige Evrope ići će Roma, dok će Torino neočekivano u evropske kvalifikacije. Preciznije, pobednik duela Debrecina i Kukešija će u drugom kolu kvalifikacija na Torino umesto na Romu. Verovatno dakle Mađari što će reći da će im posao možda biti nešto olakšan, jer Torino nije planirao da igra Evropu i još nije počeo pripreme.

"Rosoneri" neće učestvovati u Ligi Evrope 2019/20, iako su to "zaradili" na terenu.

Mučili su se i mučili kako bi obezbedili mesto koje direktno vodi u grupnu fazu masovnijeg evropskog klupskog takmičenja, ali zbog kršenja FFP (finansijski fer-plej) dogovorili su se sa UEFA da njihova kazna bude "odustajanje"od Lige Evrope.

Odnosno, to je "kulturniji način" umesto klasičnog izbacivanja iz evropskih takmičenja, koji je potvrđen kod Sportskog suda u Lozani (CAS) i na tu odluku se Milan neće žaliti.

Zanimljivo je da je za UEFA "neoprostiv greh" bio što je Milan trošio više nego što je zaradio, dok su čelnici iste organizacije odlučili da sedmostrukom prvaku "starog kontinenta" progledaju kroz prste pre tačno 13 godina, za nešto što deluje mnogo ozbiljnije.

U čuveni skandal sa nameštanjem utakmica, "Kalčopoli", bio je umešan i Milan koji je Savez kaznio oduzimanjem bodova, ali je uprkos tome igrao Ligu šampiona.

Odnosno, UEFA je "rosonerima" dozvolila u poslednjem trenutku da zaigraju kvalifikacije protiv Crvene zvezde, u plej-ofu za ulazak u grupnu fazu, a zanimljivo je da su u tom trneutku čak igrači bili na odmorima.

To je naljutilo navijače Crvene zvezde, koji su uputili čuvenu parolu čelnicima UEFA, a Milan je pobedio ukupnim rezultatom 3:1 - i kasnije osvojio isto takmičenje.

Do dana današnjeg to je ostalo kao jedna od najkontroverznijih odluka koju su doneli čelnici "krovne" evropske fudalske organizacije, pošto je "originalna" kazna Milanu oblažena drastično iako se radilo o najozbiljnijem skandalu u fudbalu.

Milanu je prvo oduzeto 44 boda u staroj i 15 u novoj sezoni, što je značilo i izbacivanje iz Lige šampiona, da bi na kraju ostali bez 30 u staroj i 8 bodova u narednoj sezoni.

UEFA ih je "primila" nazad u takmičenje, što je očigledno iznenadilo i same igrače.

Što se tiče nove kazne i "povlačenja" iz Lige Evrope, u saopštenju se navodi da su obe strane zadovoljne jer će Milan imati vremena da "ispegla" finansijske knjige kako bi se vratio na pravi put, dok je UEFA okončala postupak protiv "rosonera" pokrenut još prošle godine koji je morio klupske čelnike.

U pitanju je neadekvatno poslavanje "u minusu" u periodu od 2015. do 2018. godine.

Umesto Milana, bar po poziciji na tabeli Serije A, mesto u grupnoj fazi Lige Evrope trebalo bi da zauzme Roma, što bi značilo da Torino ide u kvalifikacije. 

Pošteno ili ne?

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar