Твитер уклања спорне објаве

Твитер је јуче најавио да ће, како би успоставио равнотежу између слободе изражавања и одговорности, смањивати видљивост објава које крше његова правила, али долазе од важних извора, као што су политичари.  

Свијет 28.06.2019 | 11:51
Твитер уклања спорне објаве
Твитер је рекао да ће се нова правила примјењивати у случају политичара и дужносника владе који имају више од 100.000 пратилаца.

– Сада ћемо јасно означавати све твитове који крше наша правила кориштења, али смо их одлучили оставити због јавног интереса – рекао је Џек Дорси, један од челника компаније.

Увредљиви твитови биће прекривени упозорењем, а корисници ће морати кликнути на повезницу да би их видјели.

Неки су од Твитера тражили да уклони одређене објаве предсједника САД Доналда Трампа и других политичара, док су Трамп и други конзервативци оптуживали ИТ компаније да фаворизују либерале.

Трамп на Твитеру има 61 милион пратилаца, а многе његове објаве завршавају у вијестима. 

Бијела кућа није хтјела коментарисати најаву компаније.

Трампов најстарији син Доналд Трамп Јр. на свом Твитер профилу објавио је повезницу на најаву означавања објава коју је објавио конзервативни портал Даилy Цаллер и упозорио: “Ако то могу учинити вођи слободног свијета, замислите што чине вама и вашем гласу!”

О кршењу правила одлучиваће тимови

Портпарол Твитера је рекао да ће о означавању објава одлучивати људи, а не умјетна интелигенција. Ако се утврди кршење правила, о томе је ли споран твит у јавном интересу, одлучиваће тимови.

– У одређеним случајевима у интересу је јавности да има приступ одређеним твитовима, иако би иначе кршили наша правила – објавио је Твитер на свом блогу.

Твитер је додао да “има случајева, попут директних пријетњи насиљем и позива на насиље над појединцима, за које се не може сматрати да су у јавном интересу”.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аустриа

28.06.2019 11:24

Вецег насилника нисам видио

ОДГОВОРИТЕ