Tviter uklanja sporne objave

Tviter je juče najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost objava koje krše njegova pravila, ali dolaze od važnih izvora, kao što su političari.  

Svijet 28.06.2019 | 11:51
Tviter uklanja sporne objave
Tviter je rekao da će se nova pravila primjenjivati u slučaju političara i dužnosnika vlade koji imaju više od 100.000 pratilaca.

– Sada ćemo jasno označavati sve tvitove koji krše naša pravila korištenja, ali smo ih odlučili ostaviti zbog javnog interesa – rekao je Džek Dorsi, jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi biće prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati kliknuti na poveznicu da bi ih vidjeli.

Neki su od Tvitera tražili da ukloni određene objave predsjednika SAD Donalda Trampa i drugih političara, dok su Tramp i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favorizuju liberale.

Tramp na Tviteru ima 61 milion pratilaca, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima. 

Bijela kuća nije htjela komentarisati najavu kompanije.

Trampov najstariji sin Donald Tramp Jr. na svom Tviter profilu objavio je poveznicu na najavu označavanja objava koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: “Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta, zamislite što čine vama i vašem glasu!”

O kršenju pravila odlučivaće timovi

Portparol Tvitera je rekao da će o označavanju objava odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu, odlučivaće timovi.

– U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tvitovima, iako bi inače kršili naša pravila – objavio je Tviter na svom blogu.

Tviter je dodao da “ima slučajeva, poput direktnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu”.

(Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Austria

28.06.2019 11:24

Veceg nasilnika nisam vidio

ODGOVORITE