КиМ: Продавнице ''под кључем''

Предсједник Удружења привредника на сјеверу Космета Радош Петровић потврдио је да од понедјељка, 1. јула, прехрамбене радње, трговине и киосци, па чак и пекаре на сјеверу КиМ неће радити.

Регион 28.06.2019 | 11:36
КиМ: Продавнице ''под кључем''
Он је за данашњу Политику рекао да је то одлучено на састанку приватника због наметнутих такси од 100 одсто на производе из централне Србије, које су привремене приштинске институције увеле у новембру прошле године.

Петровић каже да су те таксе житеље на сјеверу Космета довеле на ивицу хуманитарне катастрофе.

Иначе, Петровић је у четвртак упутио апел међународној заједници да "стане на пут Приштини".

Неће радити ни пекаре чији су власници у протеклих десет дана чак за 60 одсто смањили испоруку хљеба.

У знак солидарности с приватницима који држе објекте с основним животним намирницама, али и робу широке потрошње, неће радити ниједан угоститељски објекат, али ни бензинске пумпе и није познато до када ће бити под кључем.

У току јучерашњег дана рафови у појединим продавницама на којима се продају хљеб, млијеко, брашно, шећер, со и зејтин били су празни.

- Посљедње залихе дуготрајног млијека смо продали. Већ десет дана не стиже дневно млијеко, као ни млијечни производи. Брашно немамо, а шећер, со и уље продајемо на килограм. Људи су у паници. Од понедјељка ће све бити затворено - казао је за Политику власник једне од радњи у Косовској Митровици.

И у апотекама у којима већ десет дана не стижу пошиљке порасла је потражња. Највише се купују антибиотици, лијекови за хроничне болести, али и антидепресиви, што је посебно изражено у посљедња три дана.

- Оно што забрињава јесте куповина антидепресива. Понестају нам залихе, а како чујемо, многи одлазе у централну Србију како би се снабдјели лијековима - каже радница једне апотеке у центру Сјеверне Митровице.

Још је непознато да ли ће у понедјељак бити затворени вртићи, али, како Политика незванично сазнаје, већ неколико дана се умјесто млијека и млијечних производа дају чајеви.

И у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици ситуација је изузетно тешка. Директор КБЦ-а Милан Ивановић изјавио је за Политику да су "спровели рационализацију, посебно млијека и млијечних производа".

- Успјевали смо да уз помоћ државе Србије пацијенти не осјете ове антисрпске мјере, али како су нас херметички затворили, питање је како ће болница функционисати. Знали смо с ким имамо посла, знали смо да западни ментори подржавају паклени план Приштине, па смо се донекле обезбиједили санитетским материјалом, инфузионим растворима, мада су залихе физиолошког раствора на самом крају - рекао је Ивановић.

Он је оценио да је "Приштина са западним менторима све ово раније осмислила како би се изазвао страх код Срба, али и њихов егзодус".

Додао је да вјерује да ће "уз помоћ државе Србије и овај паклени план пребродити".

- Болница ће морати како зна да лијечи пацијенте, макар допремала лијекове и санитетски материјал возилима Хитне помоћи - каже Ивановић, који додаје да ће због несташице горива запослени у КБЦ "рационализовати" превоз пацијената, па ће у једном возилу пут здравствених центара у централној Србији транспортовати по два пацијента.
 
(Спутњик)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

будале

28.06.2019 09:48

Гдје ће бити продавачице без посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

јо

28.06.2019 10:28

Није ово сала ово је велики проблем треба помоц народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

28.06.2019 12:33

А да ли могу отићи у албанску продавницу и куити мљијеко ... тј гдје га купују домаћи албанци ?

Name

Хорор

28.06.2019 12:15

Ово је страшно за прочитати, колико је народ КиМ угрожен, у сваком погледу. Шта ради Србија да помогне Косоварима, увијек су им пуна уста српства, заштите, бескрајне приче? Ово је задњи час да изнађу начин, да овај народ нису таоци накарадности режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мј.

28.06.2019 18:56

Која замјена теза.Засто несмикес прозвати оне сто су нам отели косово и довели до овога.

Name

Па

28.06.2019 12:47

што једноставно не пређу преко моста у јужну Митровицу и купе намирнице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

28.06.2019 12:47

Нек једу словенске производе? Опет политика прави мале људе великим будалама.?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рере пејина унука

28.06.2019 15:09

Има ли ико да ми каже шта једе 95% Косова...........или посте сваки дан??????Ово су контра мере што рече Вучић.....само ипаштају срби на сјеверу Косова због политие БГ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

29.06.2019 06:50

Очекивао сам овакав потез. Прелази се у трговину ван продавница. Тиме нико ништа не може да провјери а и порез остаје нама. Слично продаји бензина 90-тих година. Не можеш Србина дуго угњетавати. Пролаз робе из Србије за сјевер такође не иде преко границе него малкице поред те исте. Сјевер је територијално повезан за Србијом. Косово и Метохија су Србија! Политички може овако вјечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

29.06.2019 08:18

Не брини ти зато Храдинај це сваку рупу на граници да затвори,ех сад ко воли рискират главу ради сверца уља,брасна .сецера и млијека нека изволи.