''Ако не почнемо преговоре...''

Владимир Путин је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ изјавио да би употреба нуклеарног оружја имала „глобалне трагичне последице“ за сваку особу на планети.

Свијет 28.06.2019 | 07:11
''Ако не почнемо преговоре...''
"Одлука Сједињених Америчких Држава да се повуку из Споразума о ограничењу система противракетне одбране 2002. године и напусте Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета почетком ове године ставила је свет у ризик од нове трке у нуклеарном наоружању", изјавио је Путин.

„Сада је програм фокусиран на Споразум о смањењу стратешког наоружања. Надам се да ц́у моц́и да разговарам о томе са Доналдом (Трампом) уколико се састанемо у Осаки“, рекао је руски лидер.

Он је изразио забринутост због претње обнављања трке у нуклеарном наоружању између Сједињених Америчких Држава и Русије.

„Хладни рат је био лоша ствар, али макар су постојала нека правила којих су се сви учесници у међународној комуникацији више или мање придржавали или су покушавали да се држе. Сада се чини да уопште нема правила. И у том смислу свет је постао фрагментиранији и мање предвидљив, што је најбитније и најтужније“, нагласио је Путин уочи самита Г20 у Осаки.

Почетком ове године, након повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је потписан 1987. године и који је првенствено био усмерен на смањење ризика од нуклеарног рата у Европи, Москва је изразила забринутост да би Вашингтон могао да дозволи да Споразум истекне 2021. године без обнављања.

„Рекли смо да смо спремни да одржимо разговоре и да продужимо тај споразум између Сједињених Америчких Држава и Русије, али нисмо видели никакву релевантну иницијативу од наших америчких партнера. Они ц́уте, а уговор истиче 2021. године. Уколико сада не почнемо преговоре, све ц́е бити готово, јер не би било времена чак ни за формалности“, истакао је Путин.

Према Путиновим речима, иако је амерички председник Трамп изразио интересовање за ограничавање оружја током њиховог последњег разговора, америчка страна још „не чини практичне кораке“ у том правцу.

„Дакле, ако тај споразум престане да постоји, онда у свету нец́е бити никаквог средства за одврац́ање трке у наоружању. И то је лоше“, рекао је руски лидер.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар