''Ako ne počnemo pregovore...''

Vladimir Putin je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ izjavio da bi upotreba nuklearnog oružja imala „globalne tragične posledice“ za svaku osobu na planeti.

Svijet 28.06.2019 | 07:11
''Ako ne počnemo pregovore...''
"Odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane 2002. godine i napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa početkom ove godine stavila je svet u rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju", izjavio je Putin.

„Sada je program fokusiran na Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. Nadam se da ću moći da razgovaram o tome sa Donaldom (Trampom) ukoliko se sastanemo u Osaki“, rekao je ruski lider.

On je izrazio zabrinutost zbog pretnje obnavljanja trke u nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

„Hladni rat je bio loša stvar, ali makar su postojala neka pravila kojih su se svi učesnici u međunarodnoj komunikaciji više ili manje pridržavali ili su pokušavali da se drže. Sada se čini da uopšte nema pravila. I u tom smislu svet je postao fragmentiraniji i manje predvidljiv, što je najbitnije i najtužnije“, naglasio je Putin uoči samita G20 u Osaki.

Početkom ove godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je potpisan 1987. godine i koji je prvenstveno bio usmeren na smanjenje rizika od nuklearnog rata u Evropi, Moskva je izrazila zabrinutost da bi Vašington mogao da dozvoli da Sporazum istekne 2021. godine bez obnavljanja.

„Rekli smo da smo spremni da održimo razgovore i da produžimo taj sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali nismo videli nikakvu relevantnu inicijativu od naših američkih partnera. Oni ćute, a ugovor ističe 2021. godine. Ukoliko sada ne počnemo pregovore, sve će biti gotovo, jer ne bi bilo vremena čak ni za formalnosti“, istakao je Putin.

Prema Putinovim rečima, iako je američki predsednik Tramp izrazio interesovanje za ograničavanje oružja tokom njihovog poslednjeg razgovora, američka strana još „ne čini praktične korake“ u tom pravcu.

„Dakle, ako taj sporazum prestane da postoji, onda u svetu neće biti nikakvog sredstva za odvraćanje trke u naoružanju. I to je loše“, rekao je ruski lider.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar