ЕП: Србија послије драме побиједила Бјелорусију!

Женска кошаркашка репрезентација Србије стартовала је победом на Евробаскету, пошто је са 55:53 била боља од Белорусије.  Херој је Соња Петровић: 2 секунде пре краја - ПОБЕДА! Репрезентативке Србије тријумфално почеле Европско првенство у Зрењанину. Кош хероине две секунде пре краја! Белгијанке ломиле Русију три четвртине, на крају лако славиле! Био је то премијерни дуел у групи у којој се налази селекција Србије.

Кошарка 27.06.2019 | 23:00
ЕП: Србија послије драме побиједила Бјелорусију!
Соња Петровић јунакиња, Србија у лудој завршници сломила Белорусију! Репрезентација наше земље до победе дошла кошем на две секунде пред крај!

Изабранице Марине Маљковић нису одиграле сјајан меч, мучили су се током већег дела, међутим успеле су да забележе тријумф, што је најважније.

Србија је овом победом направила велики корак ка четвртфиналу, односно осмини финала, пошто међу осам најбољих селекција пролазе само првопласиране селекције, док остале играју доигравање.

Најефикаснија у победничком саставу била је Соња Петровић са 18 поена, Јовановић је убацила девет, док су по седам имале Црвендакић и Станковић.

Петровићева је и херој Србије, пошто је на две секунде до краја постигла кош за коначних 55:53!

Код Белорусије, Веремејенка је постигла 13, Папова је имала осам, док је Хаспер меч завршила са осам.

Србија у петак игра против Русије у исто време, док ће пре тога дуел одиграти Белорусија и Белгија.

Током већег дела утакмица екипе су се смењивале у предности и генерално смо гледали слабу кошарку. Доста се грешило на обе стране, а гошће из Белорусије биле су нешто боље у првом полувремену, што им је донело предност од три поена, 29:32.

У трећој четвртини видели смо прекид због невремена у Зрењанину, услед чега је нестала струја на кратко у "Кристалној дворани". Утакмица је настављена, а на терену ништа ново.

Пресудан део меча испоставиће се почетак четврте четвртине, када је наша селекција преузела контролу над мечом. На крају смо испустили велику предност, али је Соња Петровић успела да погоди за победу, 55:53!

Браво за девојке, а највеће БРАВО за Соњу Петровић!

Лидерка наше репрезентације постигла је кош за победу против Белорусије ДВЕ секунде пре краја утакмице у "Кристалној дворани", на отварању Европског првенства:

Србија - Белорусија 55:53 (18:16, 11:16, 12:10, 14:11)

У мечу прожетом осцилацијама и грешкама на обе стране, наш тим је изгубљеном лоптом пола минута пре краја сам себи отежао ситуацију. Белорускиње су прихватиле поклон и тројком Татсијане Лихтарович изједначиле на 53:53.

На семафору је остало још 13 секунди, када је селекторка Марина Маљковић поверила лопту Соњи, која је "пробила" чуварку, ушла у рекет и хладна "као лед" погодила за прву, изузетно важну победу наших девојака.

Белорускиње су покушале да узврате, Марија Папова је шутирала уз звук сирене, али је добацила само до обруча. Почело је тада велико славље у "Кристалној дворани" у Зрењанину, која је почетком другог дела меча на око 15 минута остала без струје због јаког невремена.

На истом месту, репрезентација Србије у петак ће у исто време (20.30 часова) играти против Русије, која је у првом колу изгубила у мечу са Белгијом (54:67).

Соња Петровић примала је честитке, али била и самокритична.

"Херој сам са аспекта да сам дала одлучујући кош, али данас није било баш хероја у тиму. Нисмо баш отворила првенство на најбољи начин, али надам се да од овога може само боље. Данас смо играли доста лошији меч и има доста ствари које би требало да се поправе, али стварно се надам да може много боље против противника који ће и изискивати бољу игру са наше стране", рекла је она за Радио-телевизију Србије.

У петак следи меч против Русије...

"Морамо у одбрани много агресивније да играмо. Баш зато што нисмо биле целу утакмицу агресивне свирани су нам фаулови које нисмо очекивали. Из чврсте одбране долази и наша боља игра и надам се да ћемо против Русије бити много агресивнији", додала је најефикаснија играчица утакмице.

Мучили смо се, Белорускиње су водиле, наше су преокренуле, али меч је био такав да је једноставно морао бити решен у узбудљивој завршници. Последњи минут донео нам је узбуђења колико смо видели за читаву утакмицу, а на крају, резултат је био 55:53 за селекцију Србије.

Прва четвртина протекла је у стегнутој игри на обе стране паркета. Након поена Ане Дабовић у уводном нападу, наше кошаркашице нису успеле да дођу до коша у наредна два и по минута. Нису ни Белорускиње то умеле да казне, јер су и саме меч отвориле заиста лоше. Лед је пробијен средином деонице када су обе селекције кренуле да погађају неке отворене шутеве са дистанце, а Белорусија је уз то сасвим добро правила вишак под кошем. Наше су ипак успевале да одрже прикључак, пре свега због АлександреЦрвендакић, која је у кључним тренуцима погодила две тројке. Наша репрезентација је након првих 10 минута игре водила резултатом 18:16.

У другој деоници, на самом старту владала је права конфузија у нападу репрезентације Србије. Видело се да наше играчице желе победу и да је мотивација ту, али су руке једноставно биле везане. Довољно је споменути податак да српске кошаркашице нису постигле ниједан једини поен у прва три и по минута овог квартала. Белорусија је то овога пута умела да казни, мада се поново није одлепила на већу резултатску залиху. Крајем деонице, поново је уследила ужасна игра обе репрезентације у нападу, а резултат на семафору је читава два и по минута био 27:27. До краја полувремена, Белорускиње су преко Снитсинеуспеле да стекну предност, те је на паузи било 32:29 за репрезентацију са истока Европе.

У трећој деоници нису протекла ни пуна три минута, а уследио је прекид. Невреме које је погодило Зрењанин је условило да у „Кристалној дворани“ нестане струје, па су кошаркашице морале на клупу. Прекид је трајао око десетак минута, а делује да је више пријао управо нашој селекцији. Преко Маје Миљковић и СоњеПетровић, Србија је успела да дође до предности од четири поена. Белорускиње су до краја четвртине узвратиле, па су пред последњих десет минута имале минималну предност, 42:41.

У последњој деоници гледали смо врхунску одбрану наших репрезентативки. Белорускиње нису успевале да пронађу пут до коша пуних пет минута и тројке Рицикаве. За то време Српкиње су преко Соње Петровић, Невене Јовановић и Јелене Брукс - Миловановић успеле да се одлепе на седам поена разлике. Нису се ипак тако лако предале Белорускиње, па су поенима Верамејенке и Папове поново су дошле на посед заостатка на минут и по пред крај утакмице. Могла је Верамејенка да доведе своју репрезентацију на само поен заостатка у том моменту, али је промашила оба слободна бацања. На другој страни је потом направила фаул, а Брукс је погодила само једно од два бацања и драма је настављена.

Александра Црвендакић је тада направила неспортску личну грешку и омогућила Снитсиној да доведе Белорусију корак ближе. Она је погодила само једно бацање, а селекција са истока Европе ни резултујући напад није искористила. Ипак, наше су се спетљале при преносу лопте, а Белорускиње су кренуле у канонаду за погодак за три. Марија Папова је промашила, али је Татјана Ликтарович погодила за изједначење на девет секунди пред крај.

Када се чинило да ћемо на овом мечу ипак гледати продужетак, десила се Соња Петровић. Она је кренула у продор ка кошу, зауставила се и погодила из степ бека за велико славље у Зрењанину на две секунде пред крај. Белорускиње су затражиле тајмаут, али у последњем нападу нису успеле чак ни да упуте шут ка кошу наше репрезентације.

На крају, најефикаснија у нашој репрезентацији била је Соња Петровић са 18 поена, док је код Белорускиња најбољи учинак имала управо Анастасија Верамејенка са 13 поена.

Овом победом су наше репрезентативке готово извесно обезбедиле пролаз у наредну фазу такмичења, а већ сутра их очекује дуел другог кола против репрезентације Русије.

СРБИЈА: Брукс 4, Црвендакић 7, Јовановић 9, Миљковић 1, Петровић 18 (2/3 за три, 6 ск), Бутулија, Чађо 3, Дабовић 2, Милић 4, Шкорић, Станачев, Станковић 7.

БЕЛОРУСИЈА: Бентли 4, Лихтарович 9, Папова 10, Снитсина 6, Верамејенка 13, Брих, Хаспер 8, Инкина, Маско, Ритсикава 3, Тарасава, Зиузкова.

Белгијанке ломиле Русију три четвртине, на крају лако славиле! Био је то премијерни дуел у групи у којој се налази наша селекција.

Иако су пред почетак Европског шампионата биле постављене за главног фаворита читавог турнира, то није представљало терет за репрезентацију Белгије. Напротив, кошаркашице из ове земље су у Зрењанину можда и лакше него што се очекивало савладале Рускиње резултатом 67:54.

Прва четвртина донела нам је колико-толико равномерну борбу у којој су Рускиње углавном биле те које су биле у предности. На крају су управо оне и имале водство на крају прве деонице, 19:16.

У другом кварталу се ствари битно мењају, те Белгијанке преузимају ствар у своје руке. Добром игром, нарочито у фази напада, репрезентација са запада Европе је градила предност и постепено је увећавала. Рускиње су само у пар наврата успевале да приђу на нешто мањи дефицит, али су на полувремену имале осетан резултатски заостатак од осам поена, 40:32.

Друго полувреме нам није донело нарочито велики број поена и углавном се играло кош за кош. Русија је успевала да одржи прикључак и пар пута сведе заостатак на четири поена. На крају ове деонице резултат је био 53:47 и очекивала се занимљива завршница.

Испоставило се да од тога неће бити ништа, пошто су кошаркашице Русије потпуно заказале у нападу и допустиле су Белгији да направи серију 9:0 која је трајала од средине, па све до краја последње деонице. На крају, морале су да пруже руку Белгијанкама које су славиле прилично убедљиво, 67:54.

Најефикаснија у редовима победника била је невероватна Ема Месеман која је постигла готово половину поена у својој репрезентацији. Она је за 33 минута колико је провела на паркету имала учинак од 29 поена и 9 скокова уз импресиван индекс корисности који је износио чак 37. У пораженој екипи се истакла МаријаВадејева која је убацила 20 поена уз 11 скокова, па је тиме дошла до дабл-дабл учинка.

Русија наредну утакмицу игра сутра против наше селекције, док ће Белгијанке снаге одмерити са Белорускињама.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ЖЕНЕ - 1. КОЛО

Група А

Четвртак

Велика Британија - Летонија 74:60
/Лидхам 24 - Дикаиулаку 17/

Украјина - Шпанија 77:95
/Јагупова 38 - Шарагај 31/

Група Б

Четвртак

Шведска - Црна Гора 67:51
/Захуи 21 - Џонсон 15/

Француска - Чешка 74:61
/Епупа 18 - Елхотова 15/

Група Ц

Четвртак

Мађарска - Словенија 88:84
/Хатар 21 - Еванс 18/

Турска - Италија 54:57
/Чакир 13 - Сотана 16/

Група Д

Четвртак

Русија - Белгија 54:67
/Вадејева 20 - Месеман 29/

Белорусија - Србија 53:55
/Верамејенка 13 - Петровић 18/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: ФИБА Еуробаскет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бања лука

27.06.2019 21:08

Дјевојке сретно до финала навијамо свим срцем из БАЊА ЛУКЕ

ОДГОВОРИТЕ