EP: Srbija poslije drame pobijedila Bjelorusiju!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije startovala je pobedom na Evrobasketu, pošto je sa 55:53 bila bolja od Belorusije.  Heroj je Sonja Petrović: 2 sekunde pre kraja - POBEDA! Reprezentativke Srbije trijumfalno počele Evropsko prvenstvo u Zrenjaninu. Koš heroine dve sekunde pre kraja! Belgijanke lomile Rusiju tri četvrtine, na kraju lako slavile! Bio je to premijerni duel u grupi u kojoj se nalazi selekcija Srbije.

Košarka 27.06.2019 | 23:00
EP: Srbija poslije drame pobijedila Bjelorusiju!
Sonja Petrović junakinja, Srbija u ludoj završnici slomila Belorusiju! Reprezentacija naše zemlje do pobede došla košem na dve sekunde pred kraj!

Izabranice Marine Maljković nisu odigrale sjajan meč, mučili su se tokom većeg dela, međutim uspele su da zabeleže trijumf, što je najvažnije.

Srbija je ovom pobedom napravila veliki korak ka četvrtfinalu, odnosno osmini finala, pošto među osam najboljih selekcija prolaze samo prvoplasirane selekcije, dok ostale igraju doigravanje.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Sonja Petrović sa 18 poena, Jovanović je ubacila devet, dok su po sedam imale Crvendakić i Stanković.

Petrovićeva je i heroj Srbije, pošto je na dve sekunde do kraja postigla koš za konačnih 55:53!

Kod Belorusije, Veremejenka je postigla 13, Papova je imala osam, dok je Hasper meč završila sa osam.

Srbija u petak igra protiv Rusije u isto vreme, dok će pre toga duel odigrati Belorusija i Belgija.

Tokom većeg dela utakmica ekipe su se smenjivale u prednosti i generalno smo gledali slabu košarku. Dosta se grešilo na obe strane, a gošće iz Belorusije bile su nešto bolje u prvom poluvremenu, što im je donelo prednost od tri poena, 29:32.

U trećoj četvrtini videli smo prekid zbog nevremena u Zrenjaninu, usled čega je nestala struja na kratko u "Kristalnoj dvorani". Utakmica je nastavljena, a na terenu ništa novo.

Presudan deo meča ispostaviće se početak četvrte četvrtine, kada je naša selekcija preuzela kontrolu nad mečom. Na kraju smo ispustili veliku prednost, ali je Sonja Petrović uspela da pogodi za pobedu, 55:53!

Bravo za devojke, a najveće BRAVO za Sonju Petrović!

Liderka naše reprezentacije postigla je koš za pobedu protiv Belorusije DVE sekunde pre kraja utakmice u "Kristalnoj dvorani", na otvaranju Evropskog prvenstva:

Srbija - Belorusija 55:53 (18:16, 11:16, 12:10, 14:11)

U meču prožetom oscilacijama i greškama na obe strane, naš tim je izgubljenom loptom pola minuta pre kraja sam sebi otežao situaciju. Beloruskinje su prihvatile poklon i trojkom Tatsijane Lihtarovič izjednačile na 53:53.

Na semaforu je ostalo još 13 sekundi, kada je selektorka Marina Maljković poverila loptu Sonji, koja je "probila" čuvarku, ušla u reket i hladna "kao led" pogodila za prvu, izuzetno važnu pobedu naših devojaka.

Beloruskinje su pokušale da uzvrate, Marija Papova je šutirala uz zvuk sirene, ali je dobacila samo do obruča. Počelo je tada veliko slavlje u "Kristalnoj dvorani" u Zrenjaninu, koja je početkom drugog dela meča na oko 15 minuta ostala bez struje zbog jakog nevremena.

Na istom mestu, reprezentacija Srbije u petak će u isto vreme (20.30 časova) igrati protiv Rusije, koja je u prvom kolu izgubila u meču sa Belgijom (54:67).

Sonja Petrović primala je čestitke, ali bila i samokritična.

"Heroj sam sa aspekta da sam dala odlučujući koš, ali danas nije bilo baš heroja u timu. Nismo baš otvorila prvenstvo na najbolji način, ali nadam se da od ovoga može samo bolje. Danas smo igrali dosta lošiji meč i ima dosta stvari koje bi trebalo da se poprave, ali stvarno se nadam da može mnogo bolje protiv protivnika koji će i iziskivati bolju igru sa naše strane", rekla je ona za Radio-televiziju Srbije.

U petak sledi meč protiv Rusije...

"Moramo u odbrani mnogo agresivnije da igramo. Baš zato što nismo bile celu utakmicu agresivne svirani su nam faulovi koje nismo očekivali. Iz čvrste odbrane dolazi i naša bolja igra i nadam se da ćemo protiv Rusije biti mnogo agresivniji", dodala je najefikasnija igračica utakmice.

Mučili smo se, Beloruskinje su vodile, naše su preokrenule, ali meč je bio takav da je jednostavno morao biti rešen u uzbudljivoj završnici. Poslednji minut doneo nam je uzbuđenja koliko smo videli za čitavu utakmicu, a na kraju, rezultat je bio 55:53 za selekciju Srbije.

Prva četvrtina protekla je u stegnutoj igri na obe strane parketa. Nakon poena Ane Dabović u uvodnom napadu, naše košarkašice nisu uspele da dođu do koša u naredna dva i po minuta. Nisu ni Beloruskinje to umele da kazne, jer su i same meč otvorile zaista loše. Led je probijen sredinom deonice kada su obe selekcije krenule da pogađaju neke otvorene šuteve sa distance, a Belorusija je uz to sasvim dobro pravila višak pod košem. Naše su ipak uspevale da održe priključak, pre svega zbog AleksandreCrvendakić, koja je u ključnim trenucima pogodila dve trojke. Naša reprezentacija je nakon prvih 10 minuta igre vodila rezultatom 18:16.

U drugoj deonici, na samom startu vladala je prava konfuzija u napadu reprezentacije Srbije. Videlo se da naše igračice žele pobedu i da je motivacija tu, ali su ruke jednostavno bile vezane. Dovoljno je spomenuti podatak da srpske košarkašice nisu postigle nijedan jedini poen u prva tri i po minuta ovog kvartala. Belorusija je to ovoga puta umela da kazni, mada se ponovo nije odlepila na veću rezultatsku zalihu. Krajem deonice, ponovo je usledila užasna igra obe reprezentacije u napadu, a rezultat na semaforu je čitava dva i po minuta bio 27:27. Do kraja poluvremena, Beloruskinje su preko Snitsineuspele da steknu prednost, te je na pauzi bilo 32:29 za reprezentaciju sa istoka Evrope.

U trećoj deonici nisu protekla ni puna tri minuta, a usledio je prekid. Nevreme koje je pogodilo Zrenjanin je uslovilo da u „Kristalnoj dvorani“ nestane struje, pa su košarkašice morale na klupu. Prekid je trajao oko desetak minuta, a deluje da je više prijao upravo našoj selekciji. Preko Maje Miljković i SonjePetrović, Srbija je uspela da dođe do prednosti od četiri poena. Beloruskinje su do kraja četvrtine uzvratile, pa su pred poslednjih deset minuta imale minimalnu prednost, 42:41.

U poslednjoj deonici gledali smo vrhunsku odbranu naših reprezentativki. Beloruskinje nisu uspevale da pronađu put do koša punih pet minuta i trojke Ricikave. Za to vreme Srpkinje su preko Sonje Petrović, Nevene Jovanović i Jelene Bruks - Milovanović uspele da se odlepe na sedam poena razlike. Nisu se ipak tako lako predale Beloruskinje, pa su poenima Veramejenke i Papove ponovo su došle na posed zaostatka na minut i po pred kraj utakmice. Mogla je Veramejenka da dovede svoju reprezentaciju na samo poen zaostatka u tom momentu, ali je promašila oba slobodna bacanja. Na drugoj strani je potom napravila faul, a Bruks je pogodila samo jedno od dva bacanja i drama je nastavljena.

Aleksandra Crvendakić je tada napravila nesportsku ličnu grešku i omogućila Snitsinoj da dovede Belorusiju korak bliže. Ona je pogodila samo jedno bacanje, a selekcija sa istoka Evrope ni rezultujući napad nije iskoristila. Ipak, naše su se spetljale pri prenosu lopte, a Beloruskinje su krenule u kanonadu za pogodak za tri. Marija Papova je promašila, ali je Tatjana Liktarovič pogodila za izjednačenje na devet sekundi pred kraj.

Kada se činilo da ćemo na ovom meču ipak gledati produžetak, desila se Sonja Petrović. Ona je krenula u prodor ka košu, zaustavila se i pogodila iz step beka za veliko slavlje u Zrenjaninu na dve sekunde pred kraj. Beloruskinje su zatražile tajmaut, ali u poslednjem napadu nisu uspele čak ni da upute šut ka košu naše reprezentacije.

Na kraju, najefikasnija u našoj reprezentaciji bila je Sonja Petrović sa 18 poena, dok je kod Beloruskinja najbolji učinak imala upravo Anastasija Veramejenka sa 13 poena.

Ovom pobedom su naše reprezentativke gotovo izvesno obezbedile prolaz u narednu fazu takmičenja, a već sutra ih očekuje duel drugog kola protiv reprezentacije Rusije.

SRBIJA: Bruks 4, Crvendakić 7, Jovanović 9, Miljković 1, Petrović 18 (2/3 za tri, 6 sk), Butulija, Čađo 3, Dabović 2, Milić 4, Škorić, Stanačev, Stanković 7.

BELORUSIJA: Bentli 4, Lihtarovič 9, Papova 10, Snitsina 6, Veramejenka 13, Brih, Hasper 8, Inkina, Masko, Ritsikava 3, Tarasava, Ziuzkova.

Belgijanke lomile Rusiju tri četvrtine, na kraju lako slavile! Bio je to premijerni duel u grupi u kojoj se nalazi naša selekcija.

Iako su pred početak Evropskog šampionata bile postavljene za glavnog favorita čitavog turnira, to nije predstavljalo teret za reprezentaciju Belgije. Naprotiv, košarkašice iz ove zemlje su u Zrenjaninu možda i lakše nego što se očekivalo savladale Ruskinje rezultatom 67:54.

Prva četvrtina donela nam je koliko-toliko ravnomernu borbu u kojoj su Ruskinje uglavnom bile te koje su bile u prednosti. Na kraju su upravo one i imale vodstvo na kraju prve deonice, 19:16.

U drugom kvartalu se stvari bitno menjaju, te Belgijanke preuzimaju stvar u svoje ruke. Dobrom igrom, naročito u fazi napada, reprezentacija sa zapada Evrope je gradila prednost i postepeno je uvećavala. Ruskinje su samo u par navrata uspevale da priđu na nešto manji deficit, ali su na poluvremenu imale osetan rezultatski zaostatak od osam poena, 40:32.

Drugo poluvreme nam nije donelo naročito veliki broj poena i uglavnom se igralo koš za koš. Rusija je uspevala da održi priključak i par puta svede zaostatak na četiri poena. Na kraju ove deonice rezultat je bio 53:47 i očekivala se zanimljiva završnica.

Ispostavilo se da od toga neće biti ništa, pošto su košarkašice Rusije potpuno zakazale u napadu i dopustile su Belgiji da napravi seriju 9:0 koja je trajala od sredine, pa sve do kraja poslednje deonice. Na kraju, morale su da pruže ruku Belgijankama koje su slavile prilično ubedljivo, 67:54.

Najefikasnija u redovima pobednika bila je neverovatna Ema Meseman koja je postigla gotovo polovinu poena u svojoj reprezentaciji. Ona je za 33 minuta koliko je provela na parketu imala učinak od 29 poena i 9 skokova uz impresivan indeks korisnosti koji je iznosio čak 37. U poraženoj ekipi se istakla MarijaVadejeva koja je ubacila 20 poena uz 11 skokova, pa je time došla do dabl-dabl učinka.

Rusija narednu utakmicu igra sutra protiv naše selekcije, dok će Belgijanke snage odmeriti sa Beloruskinjama.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ŽENE - 1. KOLO

Grupa A

Četvrtak

Velika Britanija - Letonija 74:60
/Lidham 24 - Dikaiulaku 17/

Ukrajina - Španija 77:95
/Jagupova 38 - Šaragaj 31/

Grupa B

Četvrtak

Švedska - Crna Gora 67:51
/Zahui 21 - Džonson 15/

Francuska - Češka 74:61
/Epupa 18 - Elhotova 15/

Grupa C

Četvrtak

Mađarska - Slovenija 88:84
/Hatar 21 - Evans 18/

Turska - Italija 54:57
/Čakir 13 - Sotana 16/

Grupa D

Četvrtak

Rusija - Belgija 54:67
/Vadejeva 20 - Meseman 29/

Belorusija - Srbija 53:55
/Veramejenka 13 - Petrović 18/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: FIBA Eurobasket

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Banja luka

27.06.2019 21:08

Djevojke sretno do finala navijamo svim srcem iz BANJA LUKE

ODGOVORITE