СПЦ: 800 година аутокефалности

У комплексу Андрићграда у Вишеграду пред храмом Светог Цара Лазара одржана је свечана академија посвећена обиљежавању 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве и успоставњања митрополије дабробосанске . Ово је је прва од пет манифестација које ће се у градовима широм Српске одржати поводом овог јубилеја.

Република Српска 27.06.2019 | 22:38
СПЦ: 800 година аутокефалности
Митрополит дабробосански Хризостом у обраћању на академији рекао је да није било проглашења аутокефалности Српске православне цркве прије 800 година питање је шта би било и да ли би уопште постојао српски народ на овим просторима.



"Тада српски народ није имао ни свој језик, ни писменост нити било шта што би га чинило народом. А онда је Свети Сава увидевши стање у свом роду отишао да моли цариградског патријарха да да благослов да српски народ добије аутокефалну цркву. У тој цркви ће се учити и молити на свом језику, имати своју културу и цивилизацију а црква ће бити окосница српске државе", додао је митрополит Хризостом.

Бесједу о Светом Сави коју је овај српски светитељ и просвјетитељ говорио монасима у манастиру Жичи читао је глумац Лазар Дубовац.

У програму академије учествовали су хор „Србадија“ из Бијељине, затим камерни хор Музичке академије из Источног Сарајева и хор „Слога“ из Сарајева.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мило Ђукановиц

27.06.2019 22:10

Оде Црногорска црква својим путем,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2019 08:14

где ти је та "црногорска црква"

Name

Ђиксоне

27.06.2019 22:13

Какве лази и обмане потомака кметова доведених у Босну, од стране босњацких ага и бегова,...јад и цемер,...свети овај и свети онај, митоманија без граница,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

28.06.2019 07:12

Не знам сто се ови из федерације толико јављају на насе портале. Болесно оптерецени Републиком Српском. Најгоре сто они мисле да је са Милорадом крај исте , а не схватају да је ми остали 10 пута висе волимо и да од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАЈСТАРИЈА ЦРКВА И НАРОД БАЛКАНСКИ

28.06.2019 07:40

Ови други љубоморни сто толико мрзе, дзаба им. Зна се од кога је потекао зивот на Балкану!!!

Name

ре "најстарија"

28.06.2019 15:51

зна друг, од илира. А стецци исто говоре висе но 1000 ријеци. Него, знас ли ти мени објаснити ста знаци ово "аутофекална"?

Name

Пуниша

28.06.2019 07:33

Велики је ово датум за српски народ, обиљежити 800 година аутокефалности није мала ствар. Свети Сава је те године добио дозволу и да постави 8 својих епископа, па се и у томе огледа самосталност СПЦ. Српска православна црква је дијелила судбину свог разапетог, христоликог српског народа који има мартиријску судбину страдања због своје свете вјере. Не требамо заборавити коју су жртву заједно са српским народом поднијели српски свештеници. Не смијемо поистовјећивати неке лоше примјере унутар СПЦ са самом светом, саборном, православном, апостолском црквом. Ми Срби треба да знамо да смо као крштени Православци припадници једног тијела Цркве међусобно спојени. Ко се у СПЦ крсти у Христа се облачи. Такође, требамо се чувати екуменизма који св отац Јустин Поповић назива свејерес, јер како рече свети отац каква је заједница свјетлости са тамом и како се слаже Христ са велијаром? Ми Срби од постанка Хришћанства свједочимо вјеру Христову, тако ће бити до краја свијета. Ниједан народ није доживио распеће као српски, па опет не мрзи никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија историја

28.06.2019 11:42

Па ако не мрзи никога зашто не даде и још увијек не признаје аутокефалност Македонској православној цркви. Цркви једног сусједног али, за дивно чудо, према србима врло пријатељског народа.

Name

Аутокрфалност

29.06.2019 04:34

Не знаци да само неки народи имају право на бога док други требају од њих тразити дозволу. Назалост на свим могуцим пољима само присвајање , велицање себе , газење нејацег од себе а кад те јаци нагази онда јаук и прица правди. А СВИ ИСТИ!!!!

Name

Ас

28.06.2019 08:09

Које вјере тј која религија је била у Срба прије аутокефалности,прије 1219.?

ОДГОВОРИТЕ