SPC: 800 godina autokefalnosti

U kompleksu Andrićgrada u Višegradu pred hramom Svetog Cara Lazara održana je svečana akademija posvećena obilježavanju 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i uspostavnjanja mitropolije dabrobosanske . Ovo je je prva od pet manifestacija koje će se u gradovima širom Srpske održati povodom ovog jubileja.

Republika Srpska 27.06.2019 | 22:38
SPC: 800 godina autokefalnosti
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u obraćanju na akademiji rekao je da nije bilo proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve prije 800 godina pitanje je šta bi bilo i da li bi uopšte postojao srpski narod na ovim prostorima.



"Tada srpski narod nije imao ni svoj jezik, ni pismenost niti bilo šta što bi ga činilo narodom. A onda je Sveti Sava uvidevši stanje u svom rodu otišao da moli carigradskog patrijarha da da blagoslov da srpski narod dobije autokefalnu crkvu. U toj crkvi će se učiti i moliti na svom jeziku, imati svoju kulturu i civilizaciju a crkva će biti okosnica srpske države", dodao je mitropolit Hrizostom.

Besjedu o Svetom Savi koju je ovaj srpski svetitelj i prosvjetitelj govorio monasima u manastiru Žiči čitao je glumac Lazar Dubovac.

U programu akademije učestvovali su hor „Srbadija“ iz Bijeljine, zatim kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva i hor „Sloga“ iz Sarajeva.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milo Đukanovic

27.06.2019 22:10

Ode Crnogorska crkva svojim putem,...

ODGOVORITE
Name

Re

28.06.2019 08:14

gde ti je ta "crnogorska crkva"

Name

Điksone

27.06.2019 22:13

Kakve lazi i obmane potomaka kmetova dovedenih u Bosnu, od strane bosnjackih aga i begova,...jad i cemer,...sveti ovaj i sveti onaj, mitomanija bez granica,...

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin SDS

28.06.2019 07:12

Ne znam sto se ovi iz federacije toliko javljaju na nase portale. Bolesno optereceni Republikom Srpskom. Najgore sto oni misle da je sa Miloradom kraj iste , a ne shvataju da je mi ostali 10 puta vise volimo i da od toga nema nista.

ODGOVORITE
Name

NAJSTARIJA CRKVA I NAROD BALKANSKI

28.06.2019 07:40

Ovi drugi ljubomorni sto toliko mrze, dzaba im. Zna se od koga je potekao zivot na Balkanu!!!

Name

re "najstarija"

28.06.2019 15:51

zna drug, od ilira. A stecci isto govore vise no 1000 rijeci. Nego, znas li ti meni objasniti sta znaci ovo "autofekalna"?

Name

Puniša

28.06.2019 07:33

Veliki je ovo datum za srpski narod, obilježiti 800 godina autokefalnosti nije mala stvar. Sveti Sava je te godine dobio dozvolu i da postavi 8 svojih episkopa, pa se i u tome ogleda samostalnost SPC. Srpska pravoslavna crkva je dijelila sudbinu svog razapetog, hristolikog srpskog naroda koji ima martirijsku sudbinu stradanja zbog svoje svete vjere. Ne trebamo zaboraviti koju su žrtvu zajedno sa srpskim narodom podnijeli srpski sveštenici. Ne smijemo poistovjećivati neke loše primjere unutar SPC sa samom svetom, sabornom, pravoslavnom, apostolskom crkvom. Mi Srbi treba da znamo da smo kao kršteni Pravoslavci pripadnici jednog tijela Crkve međusobno spojeni. Ko se u SPC krsti u Hrista se oblači. Takođe, trebamo se čuvati ekumenizma koji sv otac Justin Popović naziva svejeres, jer kako reče sveti otac kakva je zajednica svjetlosti sa tamom i kako se slaže Hrist sa velijarom? Mi Srbi od postanka Hrišćanstva svjedočimo vjeru Hristovu, tako će biti do kraja svijeta. Nijedan narod nije doživio raspeće kao srpski, pa opet ne mrzi nikoga.

ODGOVORITE
Name

Empirija istorija

28.06.2019 11:42

Pa ako ne mrzi nikoga zašto ne dade i još uvijek ne priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Crkvi jednog susjednog ali, za divno čudo, prema srbima vrlo prijateljskog naroda.

Name

Autokrfalnost

29.06.2019 04:34

Ne znaci da samo neki narodi imaju pravo na boga dok drugi trebaju od njih traziti dozvolu. Nazalost na svim mogucim poljima samo prisvajanje , velicanje sebe , gazenje nejaceg od sebe a kad te jaci nagazi onda jauk i prica pravdi. A SVI ISTI!!!!

Name

As

28.06.2019 08:09

Koje vjere tj koja religija je bila u Srba prije autokefalnosti,prije 1219.?

ODGOVORITE