''Јокић се шали са Американцима!''

Чувени стручњак Богдан Тањевић одушевљен играма најбољег српског кошаркаша. Открио ко је први радио то што "Јокер" ради у НБА.

Кошарка 28.06.2019 | 12:32
''Јокић се шали са Американцима!''
Вртоглавим успоном у Америци, невероватно талентовани Никола Јокић постао је званично један од најбољих играча света и НБА лиге.

Сомборац из године у годину напредује, а у 2018/19 постао је Ол стар и чак четврти играч у трци за МВП признање.

Док прати раст и развој феноменалног српског центра, легендарни кошаркашки стручњак Богдан Тањевић с поштовањем каже да Никола "стварно има таленат!".

"Заиста је талентован и нисам веровао да ће доћи до овде и постићи оволико. Он се игра са америчким кошаркашима. Шали се са њима, игра плејмејкера... Зна кошарку!", рекао је Тањевић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Ђорђевић ће имати муку кога да остави

Тањевић је лепим речима говорио о репрезентацији Србије и овдашњим талентима.

"И без Јокића и Теодосића Србија би била фаворит за полуфинале. Погледајте раст Василија Мицића, најбољег плејмејкера у Евролиги. Ту је и Јовић. Сва три плејмејкера су светски кошаркаши. Има талената и у клубовима, у Црвеној звезди и Партизану, а видим и у Динамику екстремно талентоване играче", нагласио је он.

Стручњак који је пре тачно 40 година водио Босну до титуле шампиона Европе рекао је да је први играч Николиног типа био славни Крешимир Ћосић.

"Крешо је био све то, а и атлета, имао је енормну скочност, био је најбољи блокер свих времена... Он је био први центар-плејмејкер. После њега је Дивац имао тај таленат и био јако опасан нападач, јер ако га не удвојиш, он да кош или асистира. А, Ћосић је био први играч тог типа", додао је он.

Тањевић је Ћосића назвао и "најважнијим играчем свих времена".

"Он је преврнуо кошарку - и као играч и као тренер. Он је први гурнуо велику генерацију и низ звезда европске и светске кошарке. Њему остављамо заслугу да је највећи свих времена", додао је Тањевић.

Бивши селектор Италије, који је са "Азурима" 1999. године освојио Еуробаскет, говорио је о Ћосићу и као ментору још једног великог играча - Дејана Бодироге.

Тањевић је и "Бодија" тренирао, у Стефанелу и заједно су 1996. године освојили "дуплу круну".

"Сањао сам таквог играча, високог 205 центиметара који игра плејмејкера. Чим сам га видео како игра за Задар рекао сам: 'То је то'. Вратио сам се у Италију и избришем то што сам видео из главе, јер сам био свестан да не могу да га доведем, а онда се Крешо Ћосић врати и каже ми да морам да га узмем, јер не може више да остане у Задру. Не због њих, већ због будала..."

"Играо сам тад мало 'покварено' и сад ме је срамота, јер сам рекао Креши да имамо само два места за странце, а он ми одговори: 'Ћути глупи Босанац, има да га узмеш'. И узмем га, као, из љубави... Био је бели Меџик Џонсон!", сетио се Тањевић, кроз осмех.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар