''Jokić se šali sa Amerikancima!''

Čuveni stručnjak Bogdan Tanjević oduševljen igrama najboljeg srpskog košarkaša. Otkrio ko je prvi radio to što "Joker" radi u NBA.

Košarka 28.06.2019 | 12:32
''Jokić se šali sa Amerikancima!''
Vrtoglavim usponom u Americi, neverovatno talentovani Nikola Jokić postao je zvanično jedan od najboljih igrača sveta i NBA lige.

Somborac iz godine u godinu napreduje, a u 2018/19 postao je Ol star i čak četvrti igrač u trci za MVP priznanje.

Dok prati rast i razvoj fenomenalnog srpskog centra, legendarni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević s poštovanjem kaže da Nikola "stvarno ima talenat!".

"Zaista je talentovan i nisam verovao da će doći do ovde i postići ovoliko. On se igra sa američkim košarkašima. Šali se sa njima, igra plejmejkera... Zna košarku!", rekao je Tanjević gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Đorđević će imati muku koga da ostavi

Tanjević je lepim rečima govorio o reprezentaciji Srbije i ovdašnjim talentima.

"I bez Jokića i Teodosića Srbija bi bila favorit za polufinale. Pogledajte rast Vasilija Micića, najboljeg plejmejkera u Evroligi. Tu je i Jović. Sva tri plejmejkera su svetski košarkaši. Ima talenata i u klubovima, u Crvenoj zvezdi i Partizanu, a vidim i u Dinamiku ekstremno talentovane igrače", naglasio je on.

Stručnjak koji je pre tačno 40 godina vodio Bosnu do titule šampiona Evrope rekao je da je prvi igrač Nikolinog tipa bio slavni Krešimir Ćosić.

"Krešo je bio sve to, a i atleta, imao je enormnu skočnost, bio je najbolji bloker svih vremena... On je bio prvi centar-plejmejker. Posle njega je Divac imao taj talenat i bio jako opasan napadač, jer ako ga ne udvojiš, on da koš ili asistira. A, Ćosić je bio prvi igrač tog tipa", dodao je on.

Tanjević je Ćosića nazvao i "najvažnijim igračem svih vremena".

"On je prevrnuo košarku - i kao igrač i kao trener. On je prvi gurnuo veliku generaciju i niz zvezda evropske i svetske košarke. Njemu ostavljamo zaslugu da je najveći svih vremena", dodao je Tanjević.

Bivši selektor Italije, koji je sa "Azurima" 1999. godine osvojio Eurobasket, govorio je o Ćosiću i kao mentoru još jednog velikog igrača - Dejana Bodiroge.

Tanjević je i "Bodija" trenirao, u Stefanelu i zajedno su 1996. godine osvojili "duplu krunu".

"Sanjao sam takvog igrača, visokog 205 centimetara koji igra plejmejkera. Čim sam ga video kako igra za Zadar rekao sam: 'To je to'. Vratio sam se u Italiju i izbrišem to što sam video iz glave, jer sam bio svestan da ne mogu da ga dovedem, a onda se Krešo Ćosić vrati i kaže mi da moram da ga uzmem, jer ne može više da ostane u Zadru. Ne zbog njih, već zbog budala..."

"Igrao sam tad malo 'pokvareno' i sad me je sramota, jer sam rekao Kreši da imamo samo dva mesta za strance, a on mi odgovori: 'Ćuti glupi Bosanac, ima da ga uzmeš'. I uzmem ga, kao, iz ljubavi... Bio je beli Medžik Džonson!", setio se Tanjević, kroz osmeh.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar