"Варају НИКО неће стићи": Да је било тројки, дао би 58!

Дан пре сахране кошаркашке легенде, Богдан Тањевић сетио се његове највеће утакмице - у финалу Купа шампиона.

Кошарка 28.06.2019 | 00:00
"Варају НИКО неће стићи": Да је било тројки, дао би 58!
Вест о смрти легендарног српског и југословенског кошаркаша Жарка Варајића одјекнула је ове недеље међу љубитељима спорта у региону.

Дан уочи сахране чувеног играча и веома успешног функционера КС СР Југославије, на Радио-телевизији Србије гостовао је Богдан Тањевић, стручњак под чијим је вођстом "Вараја" остварио највећи успех у клупској каријери.

Било је то 1979. године, када је "Боша" довео екипу КК Босна до титуле шампиона Европе, а Варајић је у финалу против Варезеа постигао чак 47 поена. То је и данас рекорд.

"Мора се рећи да је 70 одсто тих поена дао са терена. Слободна бацања је шутирао 17/17, а Мирза Делибашић 14/20. Варајић је поентирао после скокова у нападу, продора, агресивне игре... Тај његов резултат нико неће стићи, ни са правилом о тројкама, кога тада није било", рекао је Тањевић.

"Данас, са тројкама, његов учинак био би 56 до 58 поена. А, све то је био резултат његовог рада и талента. Сваке године је био бољи. Био је невероватно дисциплинован, пре свега сам према себи, а био је капитен Босне од 1975. године".



На 40. годишњицу тог, историјског успеха, Тањевић је говорио и о начину на који је састављао екипу за коју су играли и легендарни Мирза Делибашић, као и Светислав Пешић, Ратко Радовановић...

"Све што смо тада зарадили могло је да стане у један голф. Ето... Нико од тих играча није играо у првој лиги, а да у њу није ушао са мном. Био је ту Пешић, који је играо у Партизану и тамо је био трећи плејмејкер, што сам искористио тако што сам тражио позајмицу, па смо откупили његов уговор. Он је био мој играч, као и Варајић".

"Сви заједно смо израсли из друге лиге и нико претходно није играо у првој и само је Мирза био репрезентативац. А, касније смо имали четири играча у саставу од 12 кошаркаша репрезентације!".

Говорећи о Варајићу, Тањевић је подсетио и на његов функционерски успех.

"Био је озбиљан, радан, увек се спремао да буде руководилац. Био је сјајан, пажљив, увек дотеран, увек је пазио на речи које изговара. Био је директор репрезентације и донео је седам златних медаља - са Европског првенства у Турској, као са Светског првенства у Индијанаполису, уз пет у младим категоријама. Никад се није догодило као тад да једна репрезентација буде шампион у свим узрастима", додао је Тањевић.

Жарко Варајић биће сахрањен у петак, у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар