"Varaju NIKO neće stići": Da je bilo trojki, dao bi 58!

Dan pre sahrane košarkaške legende, Bogdan Tanjević setio se njegove najveće utakmice - u finalu Kupa šampiona.

Košarka 28.06.2019 | 00:00
"Varaju NIKO neće stići": Da je bilo trojki, dao bi 58!
Vest o smrti legendarnog srpskog i jugoslovenskog košarkaša Žarka Varajića odjeknula je ove nedelje među ljubiteljima sporta u regionu.

Dan uoči sahrane čuvenog igrača i veoma uspešnog funkcionera KS SR Jugoslavije, na Radio-televiziji Srbije gostovao je Bogdan Tanjević, stručnjak pod čijim je vođstom "Varaja" ostvario najveći uspeh u klupskoj karijeri.

Bilo je to 1979. godine, kada je "Boša" doveo ekipu KK Bosna do titule šampiona Evrope, a Varajić je u finalu protiv Varezea postigao čak 47 poena. To je i danas rekord.

"Mora se reći da je 70 odsto tih poena dao sa terena. Slobodna bacanja je šutirao 17/17, a Mirza Delibašić 14/20. Varajić je poentirao posle skokova u napadu, prodora, agresivne igre... Taj njegov rezultat niko neće stići, ni sa pravilom o trojkama, koga tada nije bilo", rekao je Tanjević.

"Danas, sa trojkama, njegov učinak bio bi 56 do 58 poena. A, sve to je bio rezultat njegovog rada i talenta. Svake godine je bio bolji. Bio je neverovatno disciplinovan, pre svega sam prema sebi, a bio je kapiten Bosne od 1975. godine".



Na 40. godišnjicu tog, istorijskog uspeha, Tanjević je govorio i o načinu na koji je sastavljao ekipu za koju su igrali i legendarni Mirza Delibašić, kao i Svetislav Pešić, Ratko Radovanović...

"Sve što smo tada zaradili moglo je da stane u jedan golf. Eto... Niko od tih igrača nije igrao u prvoj ligi, a da u nju nije ušao sa mnom. Bio je tu Pešić, koji je igrao u Partizanu i tamo je bio treći plejmejker, što sam iskoristio tako što sam tražio pozajmicu, pa smo otkupili njegov ugovor. On je bio moj igrač, kao i Varajić".

"Svi zajedno smo izrasli iz druge lige i niko prethodno nije igrao u prvoj i samo je Mirza bio reprezentativac. A, kasnije smo imali četiri igrača u sastavu od 12 košarkaša reprezentacije!".

Govoreći o Varajiću, Tanjević je podsetio i na njegov funkcionerski uspeh.

"Bio je ozbiljan, radan, uvek se spremao da bude rukovodilac. Bio je sjajan, pažljiv, uvek doteran, uvek je pazio na reči koje izgovara. Bio je direktor reprezentacije i doneo je sedam zlatnih medalja - sa Evropskog prvenstva u Turskoj, kao sa Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, uz pet u mladim kategorijama. Nikad se nije dogodilo kao tad da jedna reprezentacija bude šampion u svim uzrastima", dodao je Tanjević.

Žarko Varajić biće sahranjen u petak, u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar