Евролига изабрала Зенит! Партизану остаје Еврокуп!

Партизан није добио позив Евролиге – "вајлд-кард" отишао у руке Зенита! Иако су се у Партизану надали, нису добили позивницу Евролиге за сезону 2019/2020.  Последњи члан најјачег европског такмичења дефинитивно ће бити клуб из Санкт Петербурга.  Огласила се и Евролига: ОВО је списак, уз нова правила. . .  Најјаче клупско такмичење на званичном сајту потврдило списак од 18 учесника, као и "сет" промена у самој кошарци.

Кошарка 27.06.2019 | 20:47
Евролига изабрала Зенит! Партизану остаје Еврокуп!
Тако ће се продужити одсуство црно-белих из елитног такмичења у којем нису наступали од сезоне 2013/2014.

Партизан је био у ужој конкуренцији за последњи "вајлд-кард", али је он отишао у руке финансијски моћнијем руском Зениту.

Велики адут тима из Санкт Петербурга је и наводни план компаније "Гаспром" да уђе у спонзорски пул Евролиге.

Тако ће Русија са три представница бити друга најбројнија нација у ЕЛ, после Шпаније која има четири клуба.

Србију ће наредне сезоне у ЕЛ представљати само Црвена звезда, која се враћа на главну сцену захваљујући титули у АБА лиги.

Осим Зенита, позивницу ЕЛ су добили још француски АСВЕЛ и немачка Бајерн. Сезона почиње 3. октобра, док је финале Ф4 24. маја у Атини.

У међувремену, Партизан ће и наредне сезоне играти у Еврокупу.

Одлука је пала у Барселони.

МОНДУ је потврђено да је Борд Евролиге уручио "wилд цард" позивницу за сезону 2019/20 руском клубу, Зениту из Санкт Петербурга, док ће Партизан остати у Еврокупу.

У складу са најавама од пре неколико дана, када је постало све гласније да ће Гаспром постати спонзор Евролиге, карта за најјаче такмичење одлази трећем руском клубу.

"Шта год да се деси, Партизан је победник и Партизан ће наставити даље. Ми смо дали све што је од нас тражено. Показали смо да смо клуб који је спреман да се такмичи у Евролиги. Али, некада и тај део није довољан, гледају се неке друге ствари", рекао је у среду на клупском коктелу председник КК Партизан Остоја Мијаиловић.

"Ми смо зарадили Еврокуп, рачунамо на Еврокуп, а ако буде Евролига, то ће бити плус", додао је том приликом и показао трезвеност црно-белих у борби за позивницу против финансијски јачег противника из Санкт Петербурга.

"Ова одлука има везе са Зенитовим спонзором", написао је шпански новинар, добро обавештени Ћема Де Лукас, потврдивши информацију о дефинитивном утицају Гаспрома на Евролигин избор.

Сањем позивнице евролигашком дебитанту, дефининисан је изглед оба најјача евро-такмичења у предстојећој сезони. Еврокуп се пре два дана огласио званичним саопштењем и потврдом списка имена клубова учесника. Тај списак од данас има коначна 24 имена.

Учесници Евролиге, сезона 2019/2020:

Шпанија: Барсконија, Барселона, Реал Мадрид, Валенсија
Русија: ЦСКА Москва, Химки, Зенит
Грчка: Олимпијакос, Панатинаикос
Турска: Анадолу Ефес, Фенербахче
Немачка: Алба Берлина, Бајерн Минхен
Србија: Црвена звезда
Италија: Армани Милано
Литванија: Жалгирис
Француска: АСВЕЛ

Надао се Партизан, борио се до последње капи зноја, учинио све, ушао у циљну равнину и тамо - није успео. Зенит је клуб који ће наредне сезоне играти у Евролиги, док Партизану следује учешће у Еврокупу, а то је одлука борда Евролиге који је одржан данас.

Црно-бели су се надали да би на крају могли да буду последњи тим који ће се наћи списку учесника елитног такмичења за сезону 2019/2020, али као што су поручили на синоћном коктелу, оваква одлука их неће поколебати да наредне сезоне поново покушају да изборе пласман.

Тако је комплетирана листа тимова који ће се наредне сезоне борити у Евролиги. Поред Зенита, учешће ће узети још два тима из ВТБ лиге - ЦСКА из Москве и Химки. Шпанска АЦБ лига даће четири представника, па ћемо на делу моћи да гледамо кошаркаше Реал Мадрида, Барселоне, Басконије и Валенсије. По два клуба долазе из Немачке (Бајерн и Алба из Берлина), потом из Турске (Фенербахче и Анадолу Ефес) и из Грчке (Олимпијакос и Панатинаикос).

По једног представника даће италијански Палаканестро, израелски, литвански и француски шампионат, те регионална АБА лига. То су редом Олимпија из Милана, Макаби из Тел Авива, Жалгирис, Асвел из Лиона и наша Црвена звезда.

Партизан ће тако наредне сезоне учешће узети у Еврокупу, што према речима из клуба, неће умањити амбиције да се управо кроз то такмичење или АБА лигу на крају наредне године домогну места у Евролиги.

Зенит из Санкт Петерсбурга је ове сезоне наступао у Еврокупу, где је такмичење завршио у Топ 16 фази. У првој рунди такмичења, налазио се у групи управо са београдским Партизаном. У том двобоју, црно-бели су забележили по победу и пораз и на крају завршили тик изнад руског тима на табели. Руси су ипак заустављени у наредној рунди, пошто су у групи са Цедевитом, Ривер Андором и Униксом из Казања дошли до само две победе, што је било довољно за треће место.

Огласила се и Евролига: ОВО је списак, уз нова правила... Најјаче клупско такмичење на званичном сајту потврдило списак од 18 учесника, као и "сет" промена у самој кошарци.

Као што је потврђено, Евролига је званично уручила позивницу сезону 2019/20 руском клубу Зенит Санкт Петербург, чиме је постало дефинитивно да ће Партизан остати у Еврокупу, који је и изборио кроз АБА лигу.

Пола сата након што је та информација почела да "цури" са седнице Борда Евролиге, најјаче такмичење огласило се званичним саопштењем и није образлагало одлуку о додели позивнице Зениту.

Руски клуб је само уписан у дефинитивни списак учесника (на крају текста), а уз бирократске информације о стању у такмичењу, Евролига је саопштила интересантан детаљ - промену правила игре.

Саветодавно тело Евролиге усвојило је ове промене за сезону 2019/20:

- Вратиће се подбацивање лопте, уместо досадашње промене поседа.

- Противниковим нападом од 24 секунде и извођењем лопте са линије на центру, казниће се тим играча који прекрши правило током подбацивања на старту прве четвртине или у продужетку.

- Техничка грешка за тренера, клупу и играча неће бити урачуната у тимске фаулове.

- Ако судије зауставе време да коригују мерач времена, он ће бити ресетован на првобитно време промене поседа, а лопта ће бити изведена са места где је посед промењен. 

"Утицај промене правила биће анализиран, а подаци ће бити послати у ФИБА, ради подршке у побољшању глобалних правила игре", саопштила је Евролига.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар