Evroliga izabrala Zenit! Partizanu ostaje Evrokup!

Partizan nije dobio poziv Evrolige – "vajld-kard" otišao u ruke Zenita! Iako su se u Partizanu nadali, nisu dobili pozivnicu Evrolige za sezonu 2019/2020.  Poslednji član najjačeg evropskog takmičenja definitivno će biti klub iz Sankt Peterburga.  Oglasila se i Evroliga: OVO je spisak, uz nova pravila. . .  Najjače klupsko takmičenje na zvaničnom sajtu potvrdilo spisak od 18 učesnika, kao i "set" promena u samoj košarci.

Košarka 27.06.2019 | 20:47
Evroliga izabrala Zenit! Partizanu ostaje Evrokup!
Tako će se produžiti odsustvo crno-belih iz elitnog takmičenja u kojem nisu nastupali od sezone 2013/2014.

Partizan je bio u užoj konkurenciji za poslednji "vajld-kard", ali je on otišao u ruke finansijski moćnijem ruskom Zenitu.

Veliki adut tima iz Sankt Peterburga je i navodni plan kompanije "Gasprom" da uđe u sponzorski pul Evrolige.

Tako će Rusija sa tri predstavnica biti druga najbrojnija nacija u EL, posle Španije koja ima četiri kluba.

Srbiju će naredne sezone u EL predstavljati samo Crvena zvezda, koja se vraća na glavnu scenu zahvaljujući tituli u ABA ligi.

Osim Zenita, pozivnicu EL su dobili još francuski ASVEL i nemačka Bajern. Sezona počinje 3. oktobra, dok je finale F4 24. maja u Atini.

U međuvremenu, Partizan će i naredne sezone igrati u Evrokupu.

Odluka je pala u Barseloni.

MONDU je potvrđeno da je Bord Evrolige uručio "wild card" pozivnicu za sezonu 2019/20 ruskom klubu, Zenitu iz Sankt Peterburga, dok će Partizan ostati u Evrokupu.

U skladu sa najavama od pre nekoliko dana, kada je postalo sve glasnije da će Gasprom postati sponzor Evrolige, karta za najjače takmičenje odlazi trećem ruskom klubu.

"Šta god da se desi, Partizan je pobednik i Partizan će nastaviti dalje. Mi smo dali sve što je od nas traženo. Pokazali smo da smo klub koji je spreman da se takmiči u Evroligi. Ali, nekada i taj deo nije dovoljan, gledaju se neke druge stvari", rekao je u sredu na klupskom koktelu predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović.

"Mi smo zaradili Evrokup, računamo na Evrokup, a ako bude Evroliga, to će biti plus", dodao je tom prilikom i pokazao trezvenost crno-belih u borbi za pozivnicu protiv finansijski jačeg protivnika iz Sankt Peterburga.

"Ova odluka ima veze sa Zenitovim sponzorom", napisao je španski novinar, dobro obavešteni Ćema De Lukas, potvrdivši informaciju o definitivnom uticaju Gasproma na Evroligin izbor.

Sanjem pozivnice evroligaškom debitantu, defininisan je izgled oba najjača evro-takmičenja u predstojećoj sezoni. Evrokup se pre dva dana oglasio zvaničnim saopštenjem i potvrdom spiska imena klubova učesnika. Taj spisak od danas ima konačna 24 imena.

Učesnici Evrolige, sezona 2019/2020:

Španija: Barskonija, Barselona, Real Madrid, Valensija
Rusija: CSKA Moskva, Himki, Zenit
Grčka: Olimpijakos, Panatinaikos
Turska: Anadolu Efes, Fenerbahče
Nemačka: Alba Berlina, Bajern Minhen
Srbija: Crvena zvezda
Italija: Armani Milano
Litvanija: Žalgiris
Francuska: ASVEL

Nadao se Partizan, borio se do poslednje kapi znoja, učinio sve, ušao u ciljnu ravninu i tamo - nije uspeo. Zenit je klub koji će naredne sezone igrati u Evroligi, dok Partizanu sleduje učešće u Evrokupu, a to je odluka borda Evrolige koji je održan danas.

Crno-beli su se nadali da bi na kraju mogli da budu poslednji tim koji će se naći spisku učesnika elitnog takmičenja za sezonu 2019/2020, ali kao što su poručili na sinoćnom koktelu, ovakva odluka ih neće pokolebati da naredne sezone ponovo pokušaju da izbore plasman.

Tako je kompletirana lista timova koji će se naredne sezone boriti u Evroligi. Pored Zenita, učešće će uzeti još dva tima iz VTB lige - CSKA iz Moskve i Himki. Španska ACB liga daće četiri predstavnika, pa ćemo na delu moći da gledamo košarkaše Real Madrida, Barselone, Baskonije i Valensije. Po dva kluba dolaze iz Nemačke (Bajern i Alba iz Berlina), potom iz Turske (Fenerbahče i Anadolu Efes) i iz Grčke (Olimpijakos i Panatinaikos).

Po jednog predstavnika daće italijanski Palakanestro, izraelski, litvanski i francuski šampionat, te regionalna ABA liga. To su redom Olimpija iz Milana, Makabi iz Tel Aviva, Žalgiris, Asvel iz Liona i naša Crvena zvezda.

Partizan će tako naredne sezone učešće uzeti u Evrokupu, što prema rečima iz kluba, neće umanjiti ambicije da se upravo kroz to takmičenje ili ABA ligu na kraju naredne godine domognu mesta u Evroligi.

Zenit iz Sankt Petersburga je ove sezone nastupao u Evrokupu, gde je takmičenje završio u Top 16 fazi. U prvoj rundi takmičenja, nalazio se u grupi upravo sa beogradskim Partizanom. U tom dvoboju, crno-beli su zabeležili po pobedu i poraz i na kraju završili tik iznad ruskog tima na tabeli. Rusi su ipak zaustavljeni u narednoj rundi, pošto su u grupi sa Cedevitom, River Andorom i Uniksom iz Kazanja došli do samo dve pobede, što je bilo dovoljno za treće mesto.

Oglasila se i Evroliga: OVO je spisak, uz nova pravila... Najjače klupsko takmičenje na zvaničnom sajtu potvrdilo spisak od 18 učesnika, kao i "set" promena u samoj košarci.

Kao što je potvrđeno, Evroliga je zvanično uručila pozivnicu sezonu 2019/20 ruskom klubu Zenit Sankt Peterburg, čime je postalo definitivno da će Partizan ostati u Evrokupu, koji je i izborio kroz ABA ligu.

Pola sata nakon što je ta informacija počela da "curi" sa sednice Borda Evrolige, najjače takmičenje oglasilo se zvaničnim saopštenjem i nije obrazlagalo odluku o dodeli pozivnice Zenitu.

Ruski klub je samo upisan u definitivni spisak učesnika (na kraju teksta), a uz birokratske informacije o stanju u takmičenju, Evroliga je saopštila interesantan detalj - promenu pravila igre.

Savetodavno telo Evrolige usvojilo je ove promene za sezonu 2019/20:

- Vratiće se podbacivanje lopte, umesto dosadašnje promene poseda.

- Protivnikovim napadom od 24 sekunde i izvođenjem lopte sa linije na centru, kazniće se tim igrača koji prekrši pravilo tokom podbacivanja na startu prve četvrtine ili u produžetku.

- Tehnička greška za trenera, klupu i igrača neće biti uračunata u timske faulove.

- Ako sudije zaustave vreme da koriguju merač vremena, on će biti resetovan na prvobitno vreme promene poseda, a lopta će biti izvedena sa mesta gde je posed promenjen. 

"Uticaj promene pravila biće analiziran, a podaci će biti poslati u FIBA, radi podrške u poboljšanju globalnih pravila igre", saopštila je Evroliga.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar