Фед куп копира Дејвис куп!

Будимпешта је домаћин финала од 2020. до 2022. у новом формату прстижног надметања тенисерки.  И Фед куп каквог смо знали одлази у историју! Такмичење националних тимова у женској конкуренцији од наредне године ће изгледати сасвим другачије.

Тенис 28.06.2019 | 08:00
Фед куп копира Дејвис куп!
Оно о чему се причало последњих дана и што је практично било апсолутно сигурно се и догодило. Највеће тимско, репрезентативно такмичење за тенисерке, Фед куп ископираће нови формат Дејвис купа. С тим што финални турнир неће бити одржан на крају сезоне, већ усред, тачније у априлу.

Организацију првог оваквог завршног такмичења добила је Будимпешта и то у периоду од 2020. до 2022. године. У финале, које ће трајати шест дана иде 12 репрезентација, а наградни фонд је 18 милиона евра. . Подлога ће бити шљака. Квалификационе рунде ће бити одржане у фебруару, што значи да ће девојкама крај сезоне бити потпуно слободан за одмарање и припреме

Фед куп ће, за разлику од Дејвис купа, ову годину завршити у старом формату, а од идуће креће револуција која се многим љубитељима овог такмичења унапред не свиђа. Али, тако је увек када долази до великих промена. Актуелне шампионке Фед купа су Чехиње које доминирају овим првенством у последњој деценији.

Такмичење тенисерки за Фед куп од 2020. ће се одвијати по истом формату као и нови Дејвис куп.

"Консултовали смо се са акционарима и радили заједно са Удружењем играча и WТА да бисмо били сигурни да нови формат одговара интересу тенисерки", навео је председник Светске тениске федерације (ИТФ) Дејвид Хагерти.

Завршница Фед купа играће се као турнир, уз учешће 12 земаља, а домаћин ће бити Будимпешта у априлу.

Два месеца раније, после Аустралијан опена, играће се квалификације.

Укупан наградни фонд такмичења износиће 18 милиона долара.

Фед куп одржава се од 1963. године, а највише успеха имале су САД (18 титула) и Чешка (11), укључујући успехе Чехословачке. Србија се једном пласирала у финале (2012).

Тренутно је наша селекција у Првој групи Евро-афричке зоне, што је трећа дивизија Фед купа.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар