Fed kup kopira Dejvis kup!

Budimpešta je domaćin finala od 2020. do 2022. u novom formatu prstižnog nadmetanja teniserki.  I Fed kup kakvog smo znali odlazi u istoriju! Takmičenje nacionalnih timova u ženskoj konkurenciji od naredne godine će izgledati sasvim drugačije.

Tenis 28.06.2019 | 08:00
Fed kup kopira Dejvis kup!
Ono o čemu se pričalo poslednjih dana i što je praktično bilo apsolutno sigurno se i dogodilo. Najveće timsko, reprezentativno takmičenje za teniserke, Fed kup iskopiraće novi format Dejvis kupa. S tim što finalni turnir neće biti održan na kraju sezone, već usred, tačnije u aprilu.

Organizaciju prvog ovakvog završnog takmičenja dobila je Budimpešta i to u periodu od 2020. do 2022. godine. U finale, koje će trajati šest dana ide 12 reprezentacija, a nagradni fond je 18 miliona evra. . Podloga će biti šljaka. Kvalifikacione runde će biti održane u februaru, što znači da će devojkama kraj sezone biti potpuno slobodan za odmaranje i pripreme

Fed kup će, za razliku od Dejvis kupa, ovu godinu završiti u starom formatu, a od iduće kreće revolucija koja se mnogim ljubiteljima ovog takmičenja unapred ne sviđa. Ali, tako je uvek kada dolazi do velikih promena. Aktuelne šampionke Fed kupa su Čehinje koje dominiraju ovim prvenstvom u poslednjoj deceniji.

Takmičenje teniserki za Fed kup od 2020. će se odvijati po istom formatu kao i novi Dejvis kup.

"Konsultovali smo se sa akcionarima i radili zajedno sa Udruženjem igrača i WTA da bismo bili sigurni da novi format odgovara interesu teniserki", naveo je predsednik Svetske teniske federacije (ITF) Dejvid Hagerti.

Završnica Fed kupa igraće se kao turnir, uz učešće 12 zemalja, a domaćin će biti Budimpešta u aprilu.

Dva meseca ranije, posle Australijan opena, igraće se kvalifikacije.

Ukupan nagradni fond takmičenja iznosiće 18 miliona dolara.

Fed kup održava se od 1963. godine, a najviše uspeha imale su SAD (18 titula) i Češka (11), uključujući uspehe Čehoslovačke. Srbija se jednom plasirala u finale (2012).

Trenutno je naša selekcija u Prvoj grupi Evro-afričke zone, što je treća divizija Fed kupa.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar