Шта не треба бити никада у фрижидеру

Ових 8 намирница боље је држати на собној температури, него у фрижидеру.

Здравље 26.06.2019 | 12:14
Шта не треба бити никада у фрижидеру
ИАКО су фрижидери чувари хране као што су јаја и млеко, они заправо нису потребни за складиштење свих врста намирница. Али како ћете знати који производи могу преживети на собној температури, а који не могу?

Ових 8 намирница боље је држати на собној температури, него у фрижидеру:

Парадајз

Према пољопривредницима, ове сочне плодове је најбоље држати на собној температури. Хлађење испод 12 степени угрожава укус и текстуру парадајза.

Слани намази

Слане намази попут маслаца од кикирикија могу се држати на полици и по неколико месеци. Истраживања су показала да ће високи удео соли у намазу спречити појаву плесни јер со делује као конзерванс.

Кечап (и већина других зачинских умака)

Људи стално расправљају о томе држи ли се кечап у фрижидеру или ван њега. У овом случају ствар је у томе какав кечап људи воле да једу, хладан или на собној температури. Будући да је богат натријумом, може се држати на полици око месец дана.

Банане

Банане су још једна намирница код којих је питање како се воле јести. Наука је открила да се процес зрења банана успорава када је плод изложен хладнијим температурама што значи да ће банане које се чувају у фрижидеру остати релативно незреле. Ако желите да ваше банане буду жуте и мекане, треба их држати на собној температури.

Прочитајте још: Да ли је црвено вино заиста здраво?

Авокадо

Овај мали зелени плод се узгаја на високим температурама, тако да ће држање авокада у фрижидеру успорити његов процес зрења, а и труљења. У фрижидеру може да стоји два до три дана, а након тога почињу да му се мењају укус и текстура.

Шљиве

Шљиве се понашају као брескве кад су у фрижидеру - не сазревају, већ вену. Ако волите свежи укус шљива, најбоље је да их држите на собној температури, али не предуго јер се лако кваре.

Маслац

Према Џефу Потеру, стручњаку за науку о храни и аутору кувара, маслац је храна која се може држати у фрижидеру и на собној температури.

- Није сваки маслац исти. Посољени маслаци могу стајати на собној температури, али маслац који није сољен се треба држати у фрижидеру - објаснио је.

Краставци

Засновано на истраживањима Фруитс анд Веггиес Море Маттерс, краставци су једна од оних намирница које у фрижидеру губе своје нутријенте, као и свој сјај. Најбоље их је држати на кухињском пулту, али не на директном сунцу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар