Прича: Јуве у режији Мина Рајоле...

Од Де Лихта преко Кена до Погбе. . .

Фудбал 26.06.2019 | 23:00
Прича: Јуве у режији Мина Рајоле...
Било би веома занимљиво чути шта би данас рекао Ђани Ањели о Мину Рајоли и његовој улози у Јувентусу. Како би крстио некада духовити, до границе цинизма, “л’Авоццато” (Адвокат) Ањели који је у једној речи или реченици знао да сублимира оно за шта су другима потребне реке речи или писане странице. Попут оне чувене о Лучану Мођију, да коњушар краља мора да познаје све коњокрадице.

Нема сумње да је Павел Недвед отворио широм врата Старе даме итало-холандског менаџеру. Чех је био први велики играч о чијим интересима се бринуо Рајола. Зато не чуди што је са кооптирањем Недведа у руководећу структуру Бјанконера, с временом, расла улога и значај Рајола у стратегијама Јувентуса током прелазних рокова. Довођење тинејџера Погбе у Торино за 300.000 евра из Манчестер Јунајтеда, јесте била Рајолина визит карта за Јуве, али и доказа да је однос са Недведом много више од уобичајене реалције између бившег агента и његовог клијента.

Рајола се ових дана нашао у ситуацији коју би политичким жаргоном речено могли да назовемо класичним конфликтом интереса. Штавише, четвороструким сукобом интереса. Реч је о преговорима везаним за трансфер Матијса Де Лихта из Ајакса у Јуве, у које би могао да буде укључен и Мојзе Кен. Рајола је менаџер од поверења, како Јувентуса тако и Ајакса. Такође је и агент обојице фудбалера у причи: Де Лихта и Кена. Истовремено, Мино се налази у идеалној позицији. Ајакс жели да прода свог младог капитена и да инкасира суму између 60.000.000 и 70.000.000 евра. Кену истиче уговор са Јувеом 2020. године и руководиоци Јувеа, имајући у виду договор Сарија и Кристијана Роналда (Португалац ће у следећој сезони играти у улози првог шпица), желе да пошаљу Кена на позајмицу, како би се “добрусио” за велику сцену Серије А. 

Рајоли и Кену више одговара да иду на истицање уговора са Јувеом: следећег лета би имали могућност да избоксују астрономску плату, било од Старе даме или неког другог клуба пошто би Кен долазио без обештећења. Додатни мотив за Рајолу је успостављено правило да менаџери који доводе тзв. слободне играче добијају врло позамашне провизије од “захвалних” клубова. 

Прича о Полу Погби у Јувентусу је део стратегије Рајоле да обезбеди што већу плату за Француза овог лета, без обзира да ли ће прећи у Реал Мадрид, ПСЖ или ће остати у Манчестер Јунајтеду. Јуве нема намеру да ангажује Погбу из економских разлога: кошта превише чак и за Јувеове параметре. Али, Бјанконере не кошта ништа да “помогну” пријатељски настројеном менаџеру, фингирајући интересовање за свог бившег фудбалера. Рајола, то је већ показао у више наврата, зна да буде и те како захвалан и да узврати истом мером.

Моћ појединих фудбалских менаџера је толико порасла да од њихових одлука или “усмеравања” властитих клијената и договора са клубовима директно зависе исходи националних шампионата, па и Лиге шампиона. Наравно број фудбалских моћника са таквим потенцијалом је лимитиран. Могло би се рећи да тројица манаџера заслужују поменуту дефиницију: Жорж Мендеш, Мино Рајола и Фали Рамадани. 

Евентуални долазак Де Лихта у Јуве, као и модалитет који ће бити примењен за плаћање његовог трансфера, неће имати само утицај на потенцијал тима на располагању Мауриција Сарија већ ће утицати и на пословне књиге Јувеа које нису ружичасте. Бјанконери нису имали великих проблема са финансијским фер плејом УЕФА до сада. Међутим, довођење Кристијана Роналда, не толико цена играчког картона, колико плата ЦР7 ( 33.000.000 евра) представљају велико оптерећење. Тим пре што је Роналдова астрономска плата произвела ланчану реакцију. Сви сенатори Јувеа, са изузетком Бонучија који је прихватио смањење плате, коју је имао у Милану, да би се вратио, закуцали су на врата Паратичија са захтевом за повећање плате. Такође су и нови играчи искористили Роналдов преседан да задовоље своје апетите: како Ремзи, тако и Рабио и сам Де Лихт. 

Истина, Јуве може да искористи нове пореске повластице владе у Риму које омогућавају клубовима у Серији А да за играче који долазе из других држава ЕУ (и Италијане који се враћају у отаџбину, услов је да су најмање провели две године ван граница Италије) плате само 30 одсто пореза и других доприноса на нето плату. Подсетимо, по важећем пореском систему, италијански послодавци за стално запослене, а фудбалери имају тај третман, плаћају на један евро нето плате  један евро пореза и доприноса, тако да бруто плата износи дупло у односу на оно што запослени приме на руке. 

Примера ради, Де Лихт за кога је Мино Рајола тражио астрономску плату од 12.000.000 евра годишње, коштао би Јуве 15.600.000. Толико, више мање, Јуве већ коштају Емре Џан, Пјанић, Дибала чије су плате између 7.000.000 и 7.500.000 евра. Према изворима блиским Јувентусу, Федерико Кјеза се договорио са Бјанконерима за годишњу плату од 5.000.000 евра. Будући да он долази из Фјорентине, он би коштао Стару даму, по сезони, 10.000.000 евра. Остаје да се види да ли ће Кјеза и Јуве успети да убеде новог власника Фјорентине Комиса да прода талентованог нападача. 

Велики проблем за Јувеове пословне књиге је Гонзало Игуаин. Да би избегли тзв. минусваленцу, Бјанконери морају да га продају за барем 36.000.000 евра. Цифра је већ висока, имајући у виду да је Пипита рођен 1987. године, а тек је неисплатива ако се узме у обзир да Игуаин има плату која прелази 9.000.000 евра, односно кошта 18.000.000 евра. 

Спортски директор Фабио Паратичи ће имати веома тежак посао да прода серију игача Јувеа: од голмана Перина и бекова Спинацоле и Кансела, преко играча везног реда Кедире и Матуидија плус Дибала, Игуаин и евентуално Д. Коста, ако у Континасу стигне Федерико Кјеза. Трансфери поменутих фудбалера нећа служити само за попуњавање касе и финансиранеј куповине нових играча, већ ће и значајно смањити притисак на укупан износ плата, имајући у виду да само Кедира, Дибала и Игуаин, заједно коштају, 50.000.000 евра (бруто) касе Старе даме. 

Негативан ефекат на Јувеове приходе су имала и два прерана испадања из Лиге шампиона у четвртини финала и повећање броја италијанских клубова у Лиги шампиона с којима морају да деле италијански део колача од телевизијских права. Рачуна се да су проази од Реала и Ајакса у последње две године “скинули” Јувеу близу 80.000.000 евра. 

На крају, реч две и о евентуалном повратку Ђанлуиђија Буфона у Јуве. Према сведочењу извора из ПСЖ-а, Буфон није прихватио да остане још годину дана у Граду светлости јер му је стављено до знања да би био резерва Ареоле. У Барселони кажу да су се преговори са италијанским голманом насукали јер није хтео да прихвати, априори, улогу другог голмана. Овде ваља напоменути да је Буфон напустио прошле године Јуве јер је желео да игра, односно није прихватао да греје клупу и гледа Шчешнија на голу Бјанконера. 

Очигледно је да се нешто променило у односу Буфона и Јувеа. Поједини јувентинолози сматрају да је евентутални повратак легендарног голмана нека врста штита  за Мауриција Сарија, односно да клуб жели да ојача позицију Сарија, како унутар Јувеа тако и према спољном свету, са пласирањем ауторитета и лидера, какав је Буфон. Они скептични виде у могућем повратку Буфона први сигнал опреза према Сарију. И једни и други се слажу да ће Шчешни остати стартер, а да ће Буфон већ следећег лета заменити рукавице и терен са радним столом и канцелеријом у Континаси. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар