Хитна сједница Парламента БиХ

Настављена је хитна сједница Представничког дома БиХ. У сали је 28 посланика од њих 42, сједници не присуствују посланици СНСД-а, ДНС и Српског клуба не присуствују сједници. Такође, нема представника ВСТВ.

Босна и Херцеговина 26.06.2019 | 07:57
Хитна сједница Парламента БиХ
Усвојен је дневни ред је ситуација у правосуђу и мигрантска криза.

Хитна сједница прекинута је 14. јуна јер није било довољно посланика из Републике Српске за усвајање дневног реда који је упућен на усаглашавање Колегијуму дома. 

На дневном реду наставка друге хитне сједнице је актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ са акцентом на обавезе из препорука Европске комисије.

Нермин Никшиц (СДП) у расправи о ситуацији у правосуђу БиХ осврнуо се на брутална убиства која су се десила у протеклих неколико година, попут Давида Драгичевића, Џенана Мемића, Славише Крунића и сарајевских полицајаца.

Истакао је како већина ових убистава није разријешена.

Додаје како је прије седам година проблематизирао избор тужилаца, те додао да би парламент требао да именује главног тужиоца.

"Кад је то предложено оспораван је демократски капацитет заступника", истакао Никшић.

Наглашава да се показало да је ВСТВ центар отуђене моћи.

"Афера 'поткивање' је само врх леденог бријега. Било би добро да правосуђе коначно буде у служби грађана, као и обавјештајне службе, а не да буду у спрези са политиком", казао је Никшић.

Додао је да би грађанима требало дати могућност да бирају главног тужиоца.

Адил Османовић (СДА) питао је да ли је неко данас позван из ВСТВ.

"Тражим у име клуба СДА једну паузу да се обезбједи присуство чланова ВСТВ", казао је Османовић.

Борјана Кришто (ХДЗ), предсједавајућа Представничког дома БиХ каже да је хитна сједница, а да је ријеч о извјештају о раду, онда би били позвани.

Османовић је рекао да сматра да треба дати паузу од сат времена како би неко из ВСТВ-а дошао.

"Тражим паузу и да се позове неко из ВСТВ како би имали аргументовану расправу”, казао је Османовић.

Кришто је тражила да се изјасне посланици о позиву некога из ВСТВ-а.

На приједлог Клуба СДА Кришто је дала паузу од пола сата.

Након паузе, Адил Османовић (СДА) питао је колегиј да ли су звали некога из ВСТВ-а да дође на сједницу, Кришто је казала да само предлагач то може, када је у питању хитна сједница, те да колегиј то не може и она није никоме упутила позив.

Шемсудин Мехмедовић (СДА) казао је да неће говорити о форми јер је из године у годину исти извјештај ВСТВ-а и то је знак неодговорности институције која је веома важна.

Он је рекао да је ВСТВ регулатор када је у питању правосуђе БиХ.

“Колико се сјећам Парламент никада није примио к знању информацију о раду ВСТВ-а. Ако немамо сигурност, однсно ако имамо правну несигурност ко је онда одговоран, наравно ВСТВ као регулатор”, казао је Мехмедовић.

Саша Магазиновић (СДП) истиче како би парламент требао да бира тужиоце и да је то била идеја прије пар година, те да је то тада оцијењено као атак на правосуђе и од стране међународне заједнце, али и дијела медија.

“Јасно вам је свима да је ВСТВ дуго година био чедо међународне заједнице и због тога је имао заштиту међународне заједнице, данас је ВСТВ чедо домаће политике”, казао је Магазиновић.

Истиче да је данас направљен велики искорак јер политичари много отвореније говоре о нерегуларности у правосуђу, а и међународна зајендица је другачије почела гледати.

Додаје и да медији сада слободније извјештавају о нерегуларности у правосуђу.

“У овој земљи не треба ни једна тема да буде склоњена с дневног реда и нико не треба да буде амнестиран. Никада веће неповјерење грађана није било спрам правосуђа, него данас”, казао је Мгазиновић, који је додао да закони вриједе за грађане, али не за институције и политичке моћнике.

Истиче да БиХ има актуални сазив Вијећа министара који не поштује закон.

Златан Бегић (ДФ) истиче да је извјештај пажљиво прочитао и да мора рећи да је он на нивоу водича за студенте прве године и да из њега не можете донијети никакав закључак.

“Парламент је у позицији енглеске краљице када је у питању владавина права у овој земљи”, рекао је Бегић.

Истиче да неки судови и неки судци још увијек проводе законе које је Устав ни суд прогласио неуставним.

Бегић је упозорио и на системске грешке када је у питању правосуђе и нормирање судија.

Алма Чоло (СДА) казала је да јој је жао што данас нема предстанвика ВСТВ-а.

“Ових 110 страна извјештаја највише има приче о едукацији, о самостланости буџета, правосуђе жели свој буџет, није им довољно што се из буџета финансирају судије и тужиоци са платама од по пет хиљада КМ”, каже Чоло.

Додаје да је правосуђе у данашњем тренутку далеко од независности и непристрасности.

“Мислим да ово ВСТВ је све, али није независно и непристрасно”, казала је Чоло.

Борислав Бореновић (ПДП) рекао је да је ово потпуни крах правосуђа, и да је БиХ данас таоц једне врло лоше одлуке у којој је учествовала и међународна заједница и у којој је створен један центар отуђене моћи који ради шта жели.

“Не рад, не чињене и незамјерање је мото бх. правосуђа”, казао је Бореновић.

(Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Бејха је пропао пројекат

26.06.2019 06:05

Нема разлгоа да ПС БиХ расправлај о мигрантима.Мигранти се у Српској не задрзавају.Ствар је Федерације како це рјесавати тај проблем а видимо да их дрзе у неком селу код Бихаца без струје и воде за пице.Ми градјани Српске саосјецамо са мигрантима али не моземо им помоци. Кад је о судовима и тузиластвима ријец.надлезност о истима треба вратити Федерацији БиХ и Сртпској како је то и прописано Дејтоном.Заједницко судство нити треба нити мозе да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

26.06.2019 08:10

једино што треба вратити у РС су мигранти који у ФБиХ и долазе од тамо ! па цемо онда видјети јесте ли за рјешавање мигрантске кризе!?

Name

Пзд

26.06.2019 08:17

зар нема ве¢их проблема у бих мигранте треба пустити куд су кренули а не примати паре за њихово збрињавање то су труле паре

Name

Ре.

26.06.2019 08:18

Који си мамлаз. Улазе из Србије ви пребацујете преко РС у Федерацију и ти сад као паметан.БиХ на својој територији је дузна да их равномјерно распореди.Уколико РС то одбија онда Федерација да их легално и илегално пребаци у РС одакле су и досли и да им спријеци сваки улаз у Ф.Па да те онда видим паметњаковицу.

Name

ре БиХ је пропао пројекат

26.06.2019 08:22

Засто се твој Бурле повлаци пред притисцима американаца повлацење одлуке о резервном саставу полиције,повлацење одлуке о дану републике?А стално на резимским теле визијама понавља РТРС,АТВ,Срна како је БиХ неуспјесан пројекат

Name

Зока

26.06.2019 08:28

Треба омогућити бизМисменима и кримосима из једног ентитета да без бриге оперишу у другом ентитету. Такође сву власт треба дати у руке само једној странци да на миру одлучује шта је истина, а шта није (нећемо ваљда вјеровати својим очима).

Name

реално стање

26.06.2019 08:40

Управо тако. Јер без темеља нема ни куце.

Name

Ре

26.06.2019 08:57

БиХ није никакав пројекат мамлазе,БиХ је дрзава која наставља континуитет Р БиХ итд.процитај Устав.Свако зна ста је ста па и то да ти баљезгас.Гуглај бре сељацино па цес све знати ако имас бар 12 мб у мозгу за меморисање.

Name

Ре

26.06.2019 09:04

Па зашто се не побрине РС да не пуста мигранте из Србије и ЦГ??

Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

26.06.2019 10:35

Сверц-комерц.

Name

Горан

26.06.2019 06:59

Нема потребе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

26.06.2019 10:53

Почео Парламент, стигли приватни срби!

Name

Ре Гојко

26.06.2019 12:41

Баш ми је драго да ћеш ме ти као велики Србин бранити од ових миграната.

Name

босњак

26.06.2019 08:00

на границу са србијом повецати број границних полицајаца БиХ и заустављати прилив истих ако немају документа. У суд треба добести људе од струке па макар то били и странци и направити дрзаву како ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

26.06.2019 11:15

Да ниси острашћен и да знаш ишта о мигрантској кризи знао би да мигранти из Србије готови и не улазе у БиХ и да је та рута готово затворена. главна рута иде преко Албаније, Косова и Метохије и Црне Горе.

Name

Па ти види

26.06.2019 08:19

Странке позивнице за хитну сједницу су управо странке које су сауцеснице у стварању кризе са мигрантима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далида Бркиц

26.06.2019 08:31

Па када је предсједник криминалан какви су онда министри? У обзир долази за сада само поткивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНТО

26.06.2019 09:20

Српски блок, шта је то.Да ли су СДС и ПДП у српском блоку

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

26.06.2019 10:17

Па СДС и ПДП и јесу српски блок,а црвени су црвени,њима је својевремено сметао тамјан на вјерским обредима.

Name

Пусти блокове и зидове

26.06.2019 10:41

Овдје се ради о покусају успостављања владавине права и колико толико бољег зивота за оне градјане који су остали на овим просторима.

Name

ре рално

26.06.2019 13:22

А сада не избијају из црквених одаја црвени као недавно Бурле и Радојициц са владиком Јефремом.Па затим Бурле са владиком Будимским у Мадјарској,па Бисерка на слави у Фениксу Аризона итд

Name

велико постење

26.06.2019 11:29

кадаје рец о парама и платама лесинарисе онда окупе

ОДГОВОРИТЕ