Hitna sjednica Parlamenta BiH

Nastavljena je hitna sjednica Predstavničkog doma BiH. U sali je 28 poslanika od njih 42, sjednici ne prisustvuju poslanici SNSD-a, DNS i Srpskog kluba ne prisustvuju sjednici. Takođe, nema predstavnika VSTV.

Bosna i Hercegovina 26.06.2019 | 07:57
Hitna sjednica Parlamenta BiH
Usvojen je dnevni red je situacija u pravosuđu i migrantska kriza.

Hitna sjednica prekinuta je 14. juna jer nije bilo dovoljno poslanika iz Republike Srpske za usvajanje dnevnog reda koji je upućen na usaglašavanje Kolegijumu doma. 

Na dnevnom redu nastavka druge hitne sjednice je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Nermin Nikšic (SDP) u raspravi o situaciji u pravosuđu BiH osvrnuo se na brutalna ubistva koja su se desila u proteklih nekoliko godina, poput Davida Dragičevića, Dženana Memića, Slaviše Krunića i sarajevskih policajaca.

Istakao je kako većina ovih ubistava nije razriješena.

Dodaje kako je prije sedam godina problematizirao izbor tužilaca, te dodao da bi parlament trebao da imenuje glavnog tužioca.

"Kad je to predloženo osporavan je demokratski kapacitet zastupnika", istakao Nikšić.

Naglašava da se pokazalo da je VSTV centar otuđene moći.

"Afera 'potkivanje' je samo vrh ledenog brijega. Bilo bi dobro da pravosuđe konačno bude u službi građana, kao i obavještajne službe, a ne da budu u sprezi sa politikom", kazao je Nikšić.

Dodao je da bi građanima trebalo dati mogućnost da biraju glavnog tužioca.

Adil Osmanović (SDA) pitao je da li je neko danas pozvan iz VSTV.

"Tražim u ime kluba SDA jednu pauzu da se obezbjedi prisustvo članova VSTV", kazao je Osmanović.

Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH kaže da je hitna sjednica, a da je riječ o izvještaju o radu, onda bi bili pozvani.

Osmanović je rekao da smatra da treba dati pauzu od sat vremena kako bi neko iz VSTV-a došao.

"Tražim pauzu i da se pozove neko iz VSTV kako bi imali argumentovanu raspravu”, kazao je Osmanović.

Krišto je tražila da se izjasne poslanici o pozivu nekoga iz VSTV-a.

Na prijedlog Kluba SDA Krišto je dala pauzu od pola sata.

Nakon pauze, Adil Osmanović (SDA) pitao je kolegij da li su zvali nekoga iz VSTV-a da dođe na sjednicu, Krišto je kazala da samo predlagač to može, kada je u pitanju hitna sjednica, te da kolegij to ne može i ona nije nikome uputila poziv.

Šemsudin Mehmedović (SDA) kazao je da neće govoriti o formi jer je iz godine u godinu isti izvještaj VSTV-a i to je znak neodgovornosti institucije koja je veoma važna.

On je rekao da je VSTV regulator kada je u pitanju pravosuđe BiH.

“Koliko se sjećam Parlament nikada nije primio k znanju informaciju o radu VSTV-a. Ako nemamo sigurnost, odnsno ako imamo pravnu nesigurnost ko je onda odgovoran, naravno VSTV kao regulator”, kazao je Mehmedović.

Saša Magazinović (SDP) ističe kako bi parlament trebao da bira tužioce i da je to bila ideja prije par godina, te da je to tada ocijenjeno kao atak na pravosuđe i od strane međunarodne zajednce, ali i dijela medija.

“Jasno vam je svima da je VSTV dugo godina bio čedo međunarodne zajednice i zbog toga je imao zaštitu međunarodne zajednice, danas je VSTV čedo domaće politike”, kazao je Magazinović.

Ističe da je danas napravljen veliki iskorak jer političari mnogo otvorenije govore o neregularnosti u pravosuđu, a i međunarodna zajendica je drugačije počela gledati.

Dodaje i da mediji sada slobodnije izvještavaju o neregularnosti u pravosuđu.

“U ovoj zemlji ne treba ni jedna tema da bude sklonjena s dnevnog reda i niko ne treba da bude amnestiran. Nikada veće nepovjerenje građana nije bilo spram pravosuđa, nego danas”, kazao je Mgazinović, koji je dodao da zakoni vrijede za građane, ali ne za institucije i političke moćnike.

Ističe da BiH ima aktualni saziv Vijeća ministara koji ne poštuje zakon.

Zlatan Begić (DF) ističe da je izvještaj pažljivo pročitao i da mora reći da je on na nivou vodiča za studente prve godine i da iz njega ne možete donijeti nikakav zaključak.

“Parlament je u poziciji engleske kraljice kada je u pitanju vladavina prava u ovoj zemlji”, rekao je Begić.

Ističe da neki sudovi i neki sudci još uvijek provode zakone koje je Ustav ni sud proglasio neustavnim.

Begić je upozorio i na sistemske greške kada je u pitanju pravosuđe i normiranje sudija.

Alma Čolo (SDA) kazala je da joj je žao što danas nema predstanvika VSTV-a.

“Ovih 110 strana izvještaja najviše ima priče o edukaciji, o samostlanosti budžeta, pravosuđe želi svoj budžet, nije im dovoljno što se iz budžeta finansiraju sudije i tužioci sa platama od po pet hiljada KM”, kaže Čolo.

Dodaje da je pravosuđe u današnjem trenutku daleko od nezavisnosti i nepristrasnosti.

“Mislim da ovo VSTV je sve, ali nije nezavisno i nepristrasno”, kazala je Čolo.

Borislav Borenović (PDP) rekao je da je ovo potpuni krah pravosuđa, i da je BiH danas taoc jedne vrlo loše odluke u kojoj je učestvovala i međunarodna zajednica i u kojoj je stvoren jedan centar otuđene moći koji radi šta želi.

“Ne rad, ne činjene i nezamjeranje je moto bh. pravosuđa”, kazao je Borenović.

(Nezavisne)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Bejha je propao projekat

26.06.2019 08:05

Nema razlgoa da PS BiH raspravlaj o migrantima.Migranti se u Srpskoj ne zadrzavaju.Stvar je Federacije kako ce rjesavati taj problem a vidimo da ih drze u nekom selu kod Bihaca bez struje i vode za pice.Mi gradjani Srpske saosjecamo sa migrantima ali ne mozemo im pomoci. Kad je o sudovima i tuzilastvima rijec.nadleznost o istima treba vratiti Federaciji BiH i Srtpskoj kako je to i propisano Dejtonom.Zajednicko sudstvo niti treba niti moze da postoji.

ODGOVORITE
Name

hm

26.06.2019 10:10

jedino što treba vratiti u RS su migranti koji u FBiH i dolaze od tamo ! pa cemo onda vidjeti jeste li za rješavanje migrantske krize!?

Name

Pzd

26.06.2019 10:17

zar nema ve¢ih problema u bih migrante treba pustiti kud su krenuli a ne primati pare za njihovo zbrinjavanje to su trule pare

Name

Re.

26.06.2019 10:18

Koji si mamlaz. Ulaze iz Srbije vi prebacujete preko RS u Federaciju i ti sad kao pametan.BiH na svojoj teritoriji je duzna da ih ravnomjerno rasporedi.Ukoliko RS to odbija onda Federacija da ih legalno i ilegalno prebaci u RS odakle su i dosli i da im sprijeci svaki ulaz u F.Pa da te onda vidim pametnjakovicu.

Name

re BiH je propao projekat

26.06.2019 10:22

Zasto se tvoj Burle povlaci pred pritiscima amerikanaca povlacenje odluke o rezervnom sastavu policije,povlacenje odluke o danu republike?A stalno na rezimskim tele vizijama ponavlja RTRS,ATV,Srna kako je BiH neuspjesan projekat

Name

Zoka

26.06.2019 10:28

Treba omogućiti bizMismenima i krimosima iz jednog entiteta da bez brige operišu u drugom entitetu. Takođe svu vlast treba dati u ruke samo jednoj stranci da na miru odlučuje šta je istina, a šta nije (nećemo valjda vjerovati svojim očima).

Name

realno stanje

26.06.2019 10:40

Upravo tako. Jer bez temelja nema ni kuce.

Name

Re

26.06.2019 10:57

BiH nije nikakav projekat mamlaze,BiH je drzava koja nastavlja kontinuitet R BiH itd.procitaj Ustav.Svako zna sta je sta pa i to da ti baljezgas.Guglaj bre seljacino pa ces sve znati ako imas bar 12 mb u mozgu za memorisanje.

Name

Re

26.06.2019 11:04

Pa zašto se ne pobrine RS da ne pusta migrante iz Srbije i CG??

Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

26.06.2019 12:35

Sverc-komerc.

Name

Горан

26.06.2019 08:59

Нема потребе

ODGOVORITE
Name

Gojko

26.06.2019 12:53

Počeo Parlament, stigli privatni srbi!

Name

Ре Гојко

26.06.2019 14:41

Баш ми је драго да ћеш ме ти као велики Србин бранити од ових миграната.

Name

bosnjak

26.06.2019 10:00

na granicu sa srbijom povecati broj granicnih policajaca BiH i zaustavljati priliv istih ako nemaju dokumenta. U sud treba dobesti ljude od struke pa makar to bili i stranci i napraviti drzavu kako valja.

ODGOVORITE
Name

Fuj

26.06.2019 13:15

Da nisi ostrašćen i da znaš išta o migrantskoj krizi znao bi da migranti iz Srbije gotovi i ne ulaze u BiH i da je ta ruta gotovo zatvorena. glavna ruta ide preko Albanije, Kosova i Metohije i Crne Gore.

Name

Pa ti vidi

26.06.2019 10:19

Stranke pozivnice za hitnu sjednicu su upravo stranke koje su saucesnice u stvaranju krize sa migrantima

ODGOVORITE
Name

Dalida Brkic

26.06.2019 10:31

Pa kada je predsjednik kriminalan kakvi su onda ministri? U obzir dolazi za sada samo potkivanje.

ODGOVORITE
Name

ANTO

26.06.2019 11:20

Srpski blok, šta je to.Da li su SDS i PDP u srpskom bloku

ODGOVORITE
Name

РЕАЛНО

26.06.2019 12:17

Па СДС и ПДП и јесу српски блок,а црвени су црвени,њима је својевремено сметао тамјан на вјерским обредима.

Name

Pusti blokove i zidove

26.06.2019 12:41

Ovdje se radi o pokusaju uspostavljanja vladavine prava i koliko toliko boljeg zivota za one gradjane koji su ostali na ovim prostorima.

Name

re ralno

26.06.2019 15:22

A sada ne izbijaju iz crkvenih odaja crveni kao nedavno Burle i Radojicic sa vladikom Jefremom.Pa zatim Burle sa vladikom Budimskim u Madjarskoj,pa Biserka na slavi u Feniksu Arizona itd

Name

veliko postenje

26.06.2019 13:29

kadaje rec o parama i platama lesinarise onda okupe

ODGOVORITE