Прича: Случај „Манчестер Сити“ и трилер сценарио...

. . . елиминација из Лиге шампиона! Зашто, како, шта даље, ко профитира. . . ?!

Фудбал 25.06.2019 | 23:30
Прича: Случај „Манчестер Сити“ и трилер сценарио...
Раније током месеца потпуно неочекивано у јавност је испливала вест да је Манчестер Сити поднео жалбу Суду за спортску арбитражу у Лозани на одлуку која још није јавно ни обелодањена.

Свима је на тренутак изгледало симптоматично, али никако није случајно. Манчестер Сити је само искористио своје право у иначе замршеном и понекад скроз збуњујућем правилнику финансијског фер-плеја под окриљем УЕФА.

Наравно, реч је о тужби која је против Манчестер Ситија поднета због кршења ФФП. До коначне одлуке регулаторног тела деле нас дани, а све је извесније да ће се догодити незамисливи сценарио – да одлети глава и једном озбиљном фудбалском богаташу! И то не кроз већ устаљено правило чисте новчане казне или забране регистровања нових играча, већ избацивањем из Лиге шампиона! Да, тај сценарио је готово известан када је случај Манчестер Ситија у питању...

Британски Дејли Мејл се озбиљно позабавио овом тематиком и до детаља образложио све појединости овог спора. Пре свега – зашто је Манчестер Сити уопште пред досад најоштријом казном?

Још у новембру прошле године немачки недељник Дер Спиегел је објавио серију открића која компромитују Манчестер Сити. Све је базирано на и-мејл порукама које је редакцији доставила чувена организација Фоотбалл Леакс. У сржи оптужби нашле су се Ситијеве малверзације у којима су кроз спонзорски уговор авио-компаније Етихад прикривена улагања власника шеика Мансура бин Заједа ал Нахјана. Кроз један подужи мејл објашњено је да је од уговора вредног близу 75.000.000 евра између Ситија и Етихада у сезони 2015/16 тек нешто више од 9.000.000 европских новчаница заправо дошло од поменутог авио-гиганта. Преостали новац је заправо улог Абу Даби Јунајтед Групе, Мансурове компаније која заправо руководи клубом.

Е, сад, зашто је то противзаконито? УЕФА је заправо оптужила Манчестер Сити да је преварила систем. Јасно је да нема никаквих проблема у томе да власник инвестира свој новац у клубу, али правилник ФФП каже да постоји одређени лимит по питању тога колико пара тим може да потроши за годину дана. Као једна од ставки најчешће се помиње да клуб који оствари губитак већи до 30.000.000 евра у периоду од три године подлеже санкцијама. Финансијске или друге природе.

Пошто је Манчестер Сити маскирао инвестиције и приказивао их као спонзорски профит, Сити је био у прилици да потроши додатних 66.000.000 евра годишње и да не буду у опасности од евентуалних казни. Јер, у књигама је све представљено као чист посао.

Када је схватила да је заправо преварена, УЕФА је Ситијеве сумњиве акције у Ниону спремна жестоко да казни. Још у марту покренута је званична истрага, а свега два месеца касније случај је био комплетиран, а папирологија предата Суду у Лозани.

Сити ће се на суду третирати као „осумњичени за поновољени преступ“. Још 2014. године Манчестер Сити је био драконски кажњен с преко 60.000.000 евра, уз дозволу да се за Лигу шампиона пријави само 21 играч. Клуб је такође био ограничен на буџет од 60.000.000 евра.

Сада ће Манчестер Сити бити још озбиљније кажњен и то је већ извесно! Један од главних инспектора у овом случају Ив Летерм је још у јануару изјавио да ће Сити добити “најтежу казну“, што данас сугерише да ће енглески шампион бити избачен из Лиге шампиона. То је, не треба заборавити, огроман ударац за клупску касу и финансије, гледајући колико се новца врти у елитном такмичењу, што кроз заједнички фонд награда, што кроз телевизијска права.

Иако овакав преседан и даље звучи невероватно, па чак и незамисливо, УЕФА ће на томе инсистирати. Ако се озваниче оптужбе, Ситију нема помоћи, највише због тога што већ други пут крши закон. Потребно је само да УЕФА суду представи валидне доказе.

У досадашњој историји УЕФА је из елитног такмичења избацила само Галатасарај, који је у марту 2016. године зарадио двогодишњу суспензију због муљања и огромног минуса у коначном салду. Не треба заборавити да је сити и 2014. године успео да избоксује договор с Судом за спортску арбитражу, што ће вероватно покушати да издејствује и сада. На етихаду остају убеђени да нису урадили ништа лоше, због чега су у јавности испливале тврдње да су оптужбе “потпуно нетачне“.

Оно што је можда и најинтересантније у целој причи јесте време када би Манчестер Сити могао да буде елиминисан из фудбалске елите. Никаква санкција не би била спроведена све док не прође жалбени поступак. С обзиром да су ти поступци обично дуготрајни и споровозни, извесно је да ће се то догодити тек за сезону 2020/21. А, ако би се то заиста догодило, Ситијево место заузео петопласирани клуб у Премијер лиги. С тим би се направило померање и за позицију у Лиги Европе.

У суштини, Манчестер Сити би могао да остане без огромног новца од Лиге шампиона, али гледајући монструозне уговоре које клубови имају с Премијер лигом, енглески шампион ће преживети. Остаје само да се види да ли би евентуална казна могла да буде и финансијске природе...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар