Priča: Slučaj „Mančester Siti“ i triler scenario...

. . . eliminacija iz Lige šampiona! Zašto, kako, šta dalje, ko profitira. . . ?!

Fudbal 25.06.2019 | 23:30
Priča: Slučaj „Mančester Siti“ i triler scenario...
Ranije tokom meseca potpuno neočekivano u javnost je isplivala vest da je Mančester Siti podneo žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani na odluku koja još nije javno ni obelodanjena.

Svima je na trenutak izgledalo simptomatično, ali nikako nije slučajno. Mančester Siti je samo iskoristio svoje pravo u inače zamršenom i ponekad skroz zbunjujućem pravilniku finansijskog fer-pleja pod okriljem UEFA.

Naravno, reč je o tužbi koja je protiv Mančester Sitija podneta zbog kršenja FFP. Do konačne odluke regulatornog tela dele nas dani, a sve je izvesnije da će se dogoditi nezamislivi scenario – da odleti glava i jednom ozbiljnom fudbalskom bogatašu! I to ne kroz već ustaljeno pravilo čiste novčane kazne ili zabrane registrovanja novih igrača, već izbacivanjem iz Lige šampiona! Da, taj scenario je gotovo izvestan kada je slučaj Mančester Sitija u pitanju...

Britanski Dejli Mejl se ozbiljno pozabavio ovom tematikom i do detalja obrazložio sve pojedinosti ovog spora. Pre svega – zašto je Mančester Siti uopšte pred dosad najoštrijom kaznom?

Još u novembru prošle godine nemački nedeljnik Der Spiegel je objavio seriju otkrića koja kompromituju Mančester Siti. Sve je bazirano na i-mejl porukama koje je redakciji dostavila čuvena organizacija Football Leaks. U srži optužbi našle su se Sitijeve malverzacije u kojima su kroz sponzorski ugovor avio-kompanije Etihad prikrivena ulaganja vlasnika šeika Mansura bin Zajeda al Nahjana. Kroz jedan poduži mejl objašnjeno je da je od ugovora vrednog blizu 75.000.000 evra između Sitija i Etihada u sezoni 2015/16 tek nešto više od 9.000.000 evropskih novčanica zapravo došlo od pomenutog avio-giganta. Preostali novac je zapravo ulog Abu Dabi Junajted Grupe, Mansurove kompanije koja zapravo rukovodi klubom.

E, sad, zašto je to protivzakonito? UEFA je zapravo optužila Mančester Siti da je prevarila sistem. Jasno je da nema nikakvih problema u tome da vlasnik investira svoj novac u klubu, ali pravilnik FFP kaže da postoji određeni limit po pitanju toga koliko para tim može da potroši za godinu dana. Kao jedna od stavki najčešće se pominje da klub koji ostvari gubitak veći do 30.000.000 evra u periodu od tri godine podleže sankcijama. Finansijske ili druge prirode.

Pošto je Mančester Siti maskirao investicije i prikazivao ih kao sponzorski profit, Siti je bio u prilici da potroši dodatnih 66.000.000 evra godišnje i da ne budu u opasnosti od eventualnih kazni. Jer, u knjigama je sve predstavljeno kao čist posao.

Kada je shvatila da je zapravo prevarena, UEFA je Sitijeve sumnjive akcije u Nionu spremna žestoko da kazni. Još u martu pokrenuta je zvanična istraga, a svega dva meseca kasnije slučaj je bio kompletiran, a papirologija predata Sudu u Lozani.

Siti će se na sudu tretirati kao „osumnjičeni za ponovoljeni prestup“. Još 2014. godine Mančester Siti je bio drakonski kažnjen s preko 60.000.000 evra, uz dozvolu da se za Ligu šampiona prijavi samo 21 igrač. Klub je takođe bio ograničen na budžet od 60.000.000 evra.

Sada će Mančester Siti biti još ozbiljnije kažnjen i to je već izvesno! Jedan od glavnih inspektora u ovom slučaju Iv Leterm je još u januaru izjavio da će Siti dobiti “najtežu kaznu“, što danas sugeriše da će engleski šampion biti izbačen iz Lige šampiona. To je, ne treba zaboraviti, ogroman udarac za klupsku kasu i finansije, gledajući koliko se novca vrti u elitnom takmičenju, što kroz zajednički fond nagrada, što kroz televizijska prava.

Iako ovakav presedan i dalje zvuči neverovatno, pa čak i nezamislivo, UEFA će na tome insistirati. Ako se ozvaniče optužbe, Sitiju nema pomoći, najviše zbog toga što već drugi put krši zakon. Potrebno je samo da UEFA sudu predstavi validne dokaze.

U dosadašnjoj istoriji UEFA je iz elitnog takmičenja izbacila samo Galatasaraj, koji je u martu 2016. godine zaradio dvogodišnju suspenziju zbog muljanja i ogromnog minusa u konačnom saldu. Ne treba zaboraviti da je siti i 2014. godine uspeo da izboksuje dogovor s Sudom za sportsku arbitražu, što će verovatno pokušati da izdejstvuje i sada. Na etihadu ostaju ubeđeni da nisu uradili ništa loše, zbog čega su u javnosti isplivale tvrdnje da su optužbe “potpuno netačne“.

Ono što je možda i najinteresantnije u celoj priči jeste vreme kada bi Mančester Siti mogao da bude eliminisan iz fudbalske elite. Nikakva sankcija ne bi bila sprovedena sve dok ne prođe žalbeni postupak. S obzirom da su ti postupci obično dugotrajni i sporovozni, izvesno je da će se to dogoditi tek za sezonu 2020/21. A, ako bi se to zaista dogodilo, Sitijevo mesto zauzeo petoplasirani klub u Premijer ligi. S tim bi se napravilo pomeranje i za poziciju u Ligi Evrope.

U suštini, Mančester Siti bi mogao da ostane bez ogromnog novca od Lige šampiona, ali gledajući monstruozne ugovore koje klubovi imaju s Premijer ligom, engleski šampion će preživeti. Ostaje samo da se vidi da li bi eventualna kazna mogla da bude i finansijske prirode...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar