Космет на корак од катастрофе

Житељи четири општине на сјеверу КиМ – Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница, упозорава "Политика".

Србија 25.06.2019 | 08:40
Космет на корак од катастрофе
Лист подсјећа да седам мјесеци откако су привремене приштинске власти једнострано увеле таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, око 400 приватника, власника радњи са прехрамбеном робом, планира да затвори ове објекте, јер су им рафови празни, а већ неколико дана им не стижу млијеко и млијечни производи, као ни уље, шећер и со.

Предсједник Удружења привредника на сјеверу Космета Радош Петровић рекао је да су залихе брашна потрошене, тако да већ у четвртак на полицама неће бити хљеба.

– До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на сјеверу имао најосновније прехрамбене артикле. Међутим, притиснути смо са свих страна – каже Петровић.

Како објашњава, припадници косовске пограничне полиције приводе људе који превозе намирнице из централне Србије, запљењују им камионе, комби возила, робу, а приде, превозници су суочени са драконским казнама које морају у кратком року да плате, како не би завршили у затвору.

– Толико су се полицајци дрзнули, да не презају ни да пуцају у човјека, као што се десило пре неколико дана на територији општине Лепосавић – напомиње Петровић.

Он наводи да не зна како ће се ситуација даље одвијати, осим што је, како оцењује, сигурно да је сјевер КиМ на корак од хуманитарне катастрофе. 

– Већ понестаје хране у болници, у Студентском центру, у вртићима – каже Петровић и апелује на државу Србију и међународну заједницу да предузму кораке како би се укиуле таксе.

У супротном, упозорава, Срби са сјевера КиМ ће почети са исељавањем.

– А то и јесте циљ Приштине, а изгледа и међународне заједнице, самим тим што за седам мјесеци, откако су уведене таксе, ништа није учинила да народ на сјеверу зиви живот достајан 21. Вијеку – рекао је Петровић.

Лист пише да је на сјеверу КиМ примијећен и појачан надзор инспекцијских служби, које су у систему Приштине, истичући да су они протеклих неколико дана контролисали угоститељске објекте, испитивали власнике и писали им кривичне пријаве. Постоји, упозорава се, опасност да ће им бити испостављене енормне казне за порез и остале дажбине, што би их приморало да распродају имовину, а тиме и да се селе са сјевера.

Петровић додаје да постоји опасност да се на мети инспекција нађу и апотеке.

Стање, према изворима Политике, компликује и то што косовски полицајци не дозвољавају људима који иду у набавку у централној Србији да пренесу ни пет килограма основних животних потрепштина због чега су Срби, како наводи, принуђени да крију лијекове, како и они не би били одузети.

Под блокадом се нашла чак и штампа на српском, коју су привредници после дуго времена успјели да допреме у десеткованом тиражу, истиче "Политика".

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Е

25.06.2019 06:49

Туга, баш туга, а лопови имају све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.06.2019 06:57

"До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на сјеверу имао најосновније прехрамбене артикле." Приватници не раде за народ него за себе. Хало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@инспектор

25.06.2019 07:00

А како Албанцима не пријети хуманитарна катастрофа,ви би да купујете само из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

25.06.2019 09:06

Свако има право да купује код кога и колико хоце . Ове мјере које је Косово подузело против српског народа су криминалне и њима се треба супротставити.

Name

гуз

25.06.2019 07:05

.....а послије уводјена такси писало се да има залиха само за неколико дана....продје од тада мјесеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

25.06.2019 07:31

То је тактика коју Запад учи шиптаре.Ако ово потраје,Космет остаје етнички чист. Није ми јасно шта Руси глуме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

25.06.2019 09:30

Руси тврде да има брасна али је проблем зато сто нема герме.Срби неце да праве погацу него кифле....ето.

Name

ре

25.06.2019 09:33

Грофе, Руси не глуме ништа, они само користе Србију за неке дугорочне стратешке планове на Балкану, то је прије свега спречавање уласка Србије у НАТО, то је Бр.1, а Србија се понаша као руска губернија.

Name

Буразер

25.06.2019 07:54

Све це то СФОР да нарикта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

25.06.2019 08:33

Жао ми је тих 400 приватника, сад неће моћи зарађивати новац на србској роби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

25.06.2019 09:04

Медјународна заједница јасно говори Србији да то ријеси на нацин на који је она рјесавала "хуманитарну катастрофу" крајем прослог миленијума. Знаци саљи камионе са намирницама у војној пратњи до српских енклава на својој територији. Ако неко пуца одговори .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

25.06.2019 21:51

Жвалави је најавио контрамјере од 1.јула. Хајде баш да видимо. Сигурно ће одржати конференцију за штампу и кукати. То ће баш помоћи Србима на Косову и узрујати шиптаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо

27.06.2019 13:38

сам писао да је интерес срба да опстану под хитан улазак у натопакт ово је дјело америке. јер су они мајдтори за санкције. Јос једном упозоравам пустите русе останите са њима пријателли и под хитно улазак у нато пакт и преговори о косову. У супротном РС је изгубљена као и војводина, одмах послије косова ово је последње упозорење забринутог србина. Јос једном ми смо у европи а не у азији брацо руси извините али ми имамо друге интересе!

ОДГОВОРИТЕ