Kosmet na korak od katastrofe

Žitelji četiri opštine na sjeveru KiM – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, upozorava "Politika".

  • Vijesti
  • Srbija


List podsjeća da sedam mjeseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosmeta Radoš Petrović rekao je da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba.

– Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na sjeveru imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana – kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zapljenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

– Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čovjeka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić – napominje Petrović.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sjever KiM na korak od humanitarne katastrofe. 

– Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima – kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukiule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa sjevera KiM će početi sa iseljavanjem.

– A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam mjeseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na sjeveru zivi život dostajan 21. Vijeku – rekao je Petrović.

List piše da je na sjeveru KiM primijećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave. Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa sjevera.

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke.

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lijekove, kako i oni ne bi bili oduzeti.

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici posle dugo vremena uspjeli da dopreme u desetkovanom tiražu, ističe "Politika".

(Tanjug)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

Е

25.06.2019 08:49

Туга, баш туга, а лопови имају све

Joja

25.06.2019 08:57

"Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na sjeveru imao najosnovnije prehrambene artikle." Privatnici ne rade za narod nego za sebe. Halo.

@inspektor

25.06.2019 09:00

A kako Albancima ne prijeti humanitarna katastrofa,vi bi da kupujete samo iz Srbije.

Svako ima pravo da kupuje kod koga i koliko hoce . Ove mjere koje je Kosovo poduzelo protiv srpskog naroda su kriminalne i njima se treba suprotstaviti.

Istok

25.06.2019 11:06

guz

25.06.2019 09:05

.....a poslije uvodjena taksi pisalo se da ima zaliha samo za nekoliko dana....prodje od tada mjeseci...

Grof

25.06.2019 09:31

To je taktika koju Zapad uči šiptare.Ako ovo potraje,Kosmet ostaje etnički čist. Nije mi jasno šta Rusi glume...

Rusi tvrde da ima brasna ali je problem zato sto nema germe.Srbi nece da prave pogacu nego kifle....eto.

guz

25.06.2019 11:30

Grofe, Rusi ne glume ništa, oni samo koriste Srbiju za neke dugoročne strateške planove na Balkanu, to je prije svega sprečavanje ulaska Srbije u NATO, to je Br.1, a Srbija se ponaša kao ruska gubernija.

re

25.06.2019 11:33

Burazer

25.06.2019 09:54

Sve ce to SFOR da narikta!

Nešo

25.06.2019 10:33

Žao mi je tih 400 privatnika, sad neće moći zarađivati novac na srbskoj robi.

Istok

25.06.2019 11:04

Medjunarodna zajednica jasno govori Srbiji da to rijesi na nacin na koji je ona rjesavala "humanitarnu katastrofu" krajem proslog milenijuma. Znaci salji kamione sa namirnicama u vojnoj pratnji do srpskih enklava na svojoj teritoriji. Ako neko puca odgovori .

Alan Ford

25.06.2019 23:51

Žvalavi je najavio kontramjere od 1.jula. Hajde baš da vidimo. Sigurno će održati konferenciju za štampu i kukati. To će baš pomoći Srbima na Kosovu i uzrujati šiptare.

Lijepo

27.06.2019 15:38

sam pisao da je interes srba da opstanu pod hitan ulazak u natopakt ovo je djelo amerike. jer su oni majdtori za sankcije. Jos jednom upozoravam pustite ruse ostanite sa njima prijatelli i pod hitno ulazak u nato pakt i pregovori o kosovu. U suprotnom RS je izgubljena kao i vojvodina, odmah poslije kosova ovo je poslednje upozorenje zabrinutog srbina. Jos jednom mi smo u evropi a ne u aziji braco rusi izvinite ali mi imamo druge interese!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.