Kosmet na korak od katastrofe

Žitelji četiri opštine na sjeveru KiM – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, upozorava "Politika".

Srbija 25.06.2019 | 08:40
Kosmet na korak od katastrofe
List podsjeća da sedam mjeseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosmeta Radoš Petrović rekao je da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba.

– Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na sjeveru imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana – kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zapljenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

– Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čovjeka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić – napominje Petrović.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sjever KiM na korak od humanitarne katastrofe. 

– Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima – kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukiule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa sjevera KiM će početi sa iseljavanjem.

– A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam mjeseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na sjeveru zivi život dostajan 21. Vijeku – rekao je Petrović.

List piše da je na sjeveru KiM primijećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave. Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa sjevera.

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke.

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lijekove, kako i oni ne bi bili oduzeti.

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici posle dugo vremena uspjeli da dopreme u desetkovanom tiražu, ističe "Politika".

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Е

25.06.2019 06:49

Туга, баш туга, а лопови имају све

ODGOVORITE
Name

Joja

25.06.2019 06:57

"Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na sjeveru imao najosnovnije prehrambene artikle." Privatnici ne rade za narod nego za sebe. Halo.

ODGOVORITE
Name

@inspektor

25.06.2019 07:00

A kako Albancima ne prijeti humanitarna katastrofa,vi bi da kupujete samo iz Srbije.

ODGOVORITE
Name

Istok

25.06.2019 09:06

Svako ima pravo da kupuje kod koga i koliko hoce . Ove mjere koje je Kosovo poduzelo protiv srpskog naroda su kriminalne i njima se treba suprotstaviti.

Name

guz

25.06.2019 07:05

.....a poslije uvodjena taksi pisalo se da ima zaliha samo za nekoliko dana....prodje od tada mjeseci...

ODGOVORITE
Name

Grof

25.06.2019 07:31

To je taktika koju Zapad uči šiptare.Ako ovo potraje,Kosmet ostaje etnički čist. Nije mi jasno šta Rusi glume...

ODGOVORITE
Name

guz

25.06.2019 09:30

Rusi tvrde da ima brasna ali je problem zato sto nema germe.Srbi nece da prave pogacu nego kifle....eto.

Name

re

25.06.2019 09:33

Grofe, Rusi ne glume ništa, oni samo koriste Srbiju za neke dugoročne strateške planove na Balkanu, to je prije svega sprečavanje ulaska Srbije u NATO, to je Br.1, a Srbija se ponaša kao ruska gubernija.

Name

Burazer

25.06.2019 07:54

Sve ce to SFOR da narikta!

ODGOVORITE
Name

Nešo

25.06.2019 08:33

Žao mi je tih 400 privatnika, sad neće moći zarađivati novac na srbskoj robi.

ODGOVORITE
Name

Istok

25.06.2019 09:04

Medjunarodna zajednica jasno govori Srbiji da to rijesi na nacin na koji je ona rjesavala "humanitarnu katastrofu" krajem proslog milenijuma. Znaci salji kamione sa namirnicama u vojnoj pratnji do srpskih enklava na svojoj teritoriji. Ako neko puca odgovori .

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

25.06.2019 21:51

Žvalavi je najavio kontramjere od 1.jula. Hajde baš da vidimo. Sigurno će održati konferenciju za štampu i kukati. To će baš pomoći Srbima na Kosovu i uzrujati šiptare.

ODGOVORITE
Name

Lijepo

27.06.2019 13:38

sam pisao da je interes srba da opstanu pod hitan ulazak u natopakt ovo je djelo amerike. jer su oni majdtori za sankcije. Jos jednom upozoravam pustite ruse ostanite sa njima prijatelli i pod hitno ulazak u nato pakt i pregovori o kosovu. U suprotnom RS je izgubljena kao i vojvodina, odmah poslije kosova ovo je poslednje upozorenje zabrinutog srbina. Jos jednom mi smo u evropi a ne u aziji braco rusi izvinite ali mi imamo druge interese!

ODGOVORITE